GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kasım ayı ilk oturumu Kültürpark İsmet İnönü Kültür ve Sanat Merkezi’nde Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantının başında geçtiğimiz günlerde yaşanan depremde hayatını kaybeden 115 kişi için saygı duruşunda bulunuldu. Toplantının başında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Soyer, depremde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Başkan Soyer’in konuşmasının ardından meclisteki siyasi partilerin grup başkanvekilleri de söz alarak gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç da, depremde yaşananlara dikkati çekerek hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara başsağlığı dilediğini belirtti.

‘HAYATIMIN EN ZOR KONUŞMASI’
Sözlerinin başında, “Bugün belki de hayatımın en zor konuşmalarından biri olacak” diyen AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “Hep konuştuğumuz, bildiğimiz deprem gerçeği ile karşı karşıya kaldık.
İzmir bit deprem gerçeği ile bir gün karşılaşacak diyorduk ama kişisel olarak bu adar büyük bir acıyı yaşayabileceğimizi düşünmedik. Bayraklılı bir meclis üyesi olarak işyeri ve evi bayraklıda olan biri olarak yaşanabilecek en büyük acılardan birini yaşadık. Evet, konuşacağız. Geçmişte de konuştuk önümüzdeki süreçte de konuşacağız. AK Parti grubu ve temsilcileri olarak İzmir’in önümüzdeki yıllarda bu yaşanan acının benzeri bir acıyı yaşamaması için elimizi değil gövdemizi taşın altına koymakla hükümlüyüz. 115 canımızı kaybettik. İçlerinde bire bir tanıdığımız meslektaşlarımız birlikte siyaset yaptığımız abilerimiz, ablalarımız ve kardeşlerimiz de oldu. Yüreğimden geçenler, burada söylemek istiyorum. 115 kardeşimizi geri getirebilecek hiçbir şey yok. Kayıplar geri getirme imkanımız var mı? Yok...” dedi.

‘KURUM YARIŞTIRMIYORUM’
“Özellikle deprem sonrasında gerek enkaz kaldırma işlemlerinde gerek yardım faaliyetlerinde hiçbir kurumu yarıştırmayacağım” vurgusuyla açıklamalarını sürdüren Hızal, “Depremin yaşandığı gün birçok meclis üyesi arkadaşlarımızla birlikte komisyon toplantısındaydık. İzmir Büyükşehir Binası içindeydik. Eğer o gün o bina yıkılmış olsaydı hiçbir siyasi ayrım olmayacaktı. Bunu eleştirmek için söylemiyorum. Hepimiz o enkazın altında olacaktık. O gün enkaz alanında devletin bütün kurumları, Büyükşehirimiz’in itfaiyesi, sağlık bakanlığının ambulansı, AFAD, Kızılay yani devlet oradaydı. O yüzden hiçbir kurumu yarıştırmıyorum. Ancak bizlere çok ciddi görevler düşüyor” diye konuştu.

 ‘SORUN SİSTEM SORUNUDUR’
Türkiye’de 1647 yılından bu yana 8 defa deprem yönetmeliği çıkarıldığının altını çizen İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç, “1999 Marmara Depremi’nden ve 2011 Van depreminden sonra olumlu adımlar atıldı. Yapı denetimi oluşmaya başladı. Bunun sonucunda da güvenli yapılar meydana geldi. En can alıcı konu 2000 yılı ve öncesi bina stokudur. 1999 Gölcük depreminde binaların yüzde 60’ı dimdik ayakta kaldı ve hala durmaktadır. Bina, inşaat mühendisi ve işini yapan yükleniciler olması durumunda korku daha az olacaktır. İzmir depreminde yapı denetimli hiçbir bina yıkılmadı, ağır hasar almadı. Sonuç olarak kentin geleceğine yön verecek olan planlama çalışmalarına daha çok önem verilmesi, kentsel dönüşüme gereken önemi verilmesidir. Sorun, sistem sorunudur. Elbette arkasında kişiler de vardır ancak öncelikle sistem sorgulanmalıdır. Yasal boşluklar ortadan kaldırılmalıdır. Deprem Master Planları tespitleri ortaya çıkarır. Bu tespitler doğrultusunda asıl olan doğru projelendirme ve doğru yapıyı yapmaktır” açıklamalarında bulundu.

‘CİĞERLERİMİZ YANDI’
Ülkenin üçüncü büyük kenti olan İzmir’in büyük bir felaket yaşadığını hatırlatan MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Allah korusun bu felaket daha büyük olabilirdi. Ciğerlerimiz yandı. 115 insanımız gitti, hepsine Allah’tan rahmet, yaralılara şifalar diliyorum. Burada hala gayretleri süren insanlarımız var. AFAD teşkilatları kurtarma teşkilatı benzeri ekiler ülkemizin dört bir yanından geldi, çalışmalar yaptı. Emniyet güçlerimiz, jandarma, sağlık çalışanlarımız, meclis üyelerimiz, belediye başkanlarımız, İzmir milletvekillerimiz, Cumhurbaşkanımız, siyasi partilerin liderleri bizlerle acımızı paylaştı. Bu acının tarifi mümkün değil. Yardıma muhtaç olanları bağrımıza basmamız lazım. Bu anlamda Büyükşehir ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı elbirliğiyle çalışmalar yaptı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi. DİSK’in eylemi hakkında da açıklamalarda bulunan Şahin, “Bu sendikacı arkadaşlarımız da haklı olabilir ama zamanlama yanlış. Acımız büyük. Meclis üyeleri olarak da sağduyulu olmalıyız. Allah hepimizin yardımcısı olsun” dedi.
Son olarak Başkan Soyer de, “Tüm meclis üyesi arkadaşlarımın aynı hassasiyeti yaşadığını biliyorum. Söz almamış olsanız da hepinizin aynı hassasiyeti taşıdığı ve verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum” diye konuştu.

200 MİLYONLUK DEĞİŞİKLİK!
Toplantıda, bütçede önemli bir değişiklik de gündeme geldi. Deprem sonrasında bütçe kalemlerinde değişiklik yapıldı. Büyükşehir Belediyesi 2021 Mali Yılı bütçesi için aksiyon alındı.
Buna göre; Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Fen İşleri Dairesi Başkanlığı, Ulaşım Dairesi Başkanlığı, Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ödeneklerinin toplamda 200 milyon lira azaltılmasına ve bu tutarın Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı, Kentsel Dönüşüm Dairesi Başkanlığı, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanlıklarına eklenmesi husus görüşüldü. Önerge oy birliğiyle gündeme alındı ve Plan bütçe Komisyonuna gönderildi.