Halil İbrahim GÜLER/  GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Şubat ayı olağan ikinci meclis oturumu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda Büyükşehir Belediye Başkanvekili Mustafa Özuslu idaresinde gerçekleşti. 

ESHOT’A 295 MİLYON TL KREDİ
Komisyonlardan oy çokluğu ile meclis gündemine gelen ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 295 milyon TL iç borçlanma kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığından onay alınması, söz konusu kredi için Büyükşehir Belediyesi’nin garantör olması, garantörlük kapsamında her türlü işlemin yapılması ve kredi kullanımı ile ilgili her türlü sözleşme, taahhütname, protokolleri düzenleyip imzalanması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yetki verilmesi hakkındaki önergeye Cumhur İttifakı ret oyu kullandı. Önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

MECLİS ÜYESİ OLARAK BİLME HAKKIMIZ YOK MU?
Bütçe Plan Komisyonu üyesi AK Partili Fikret Mısırlı, “Acil kaydıyla ne kadar yatırım yapılacağını öğrenemedik. Yatırımsa ne kadar, bütçe ise ne kadar bütçe olduğunu söylerseniz daha iyi olacak. Çünkü ak parti olarak ne kadar yatırım yapıldıysa destek verdik. Mümkünse bunu komisyonlara tekrar gönderilmesi gerekiyor. Biz bir meclis üyesi nereye yatırım yapılacağını bilme hakkımız yok mu? Denetleyemediğimiz, bilmediğimiz konuya nasıl bir tavır sergileyelim” diye konuştu.  

ESHOT VARLIĞINI ZOR SÜRDÜRÜYOR
CHP’li Raşit Dirim da, “İçinde bulunduğumuz durumdan kaynaklanıyor. Yatırım, gelir gider, bunların fazla irdelemenin bir anlamı yok. Pandemi günlerinde 1 milyon 800 600 bine düştü. ESHOT kaynakları düşmüş durumda. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ESHOT’a aktardığı kaynağı biliyoruz. Ne kadar destek verecek. ESHOT varlığını zor sürdürüyor bu dönemde” dedi. 

HANİ ARKA SIRADAKİLER?
Konuyla ilgili söz hakkı alan AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “AK Parti gurubu olarak suçlamalarla karşılaşıyoruz. Büyükşehir yatırım anlamında destek verdiğimizi biliyoruz. Onlarca örneğini sizler de biliyoruz. Biz siyasi bir anlam ret oyu kullanmadık. Bu suçlama yapan arkadaşımız da çok iyi biliyor. 295 milyon bir kredi söz konusudur. ESHOT, özellikle tüm dünyayı etkileyen kovid-19’dan bir takım sıkıntılar yaşadığını farkındayız. Aynı ESHOT İzmir’de 15 yıldır uygulanan bir uygulamayı kaldırdılar. 90 dakika diye tabir ettiğimiz ulaşım anlamında tek doğru uygulamayı ortaya kaldırıldı. İzmirlinin lehine olan bir uygulamayı kaldırıyorsunuz. Pazartesi Meclis’e getiriyorsunuz, Salı komisyonlarda konuşuluyor, Çarşamba günü de oylansın. Asıl siyasetin dik alası bu demektir. Biz buna karşı çıktığımızda o zaman siyaset yapıyor gibi bir suçlamayla karşılaşıyoruz. Biz siyaset yapıyorsak bile İzmirliler için yapıyoruz. Bunun ne kadarını yatırıma harcayacaksınız. Kaç tane otobüs alacaksınız, kaç durak yapacaksınız. 21 yüzyıl Türkiye’sinde vatandaşın kendi imkanlarıyla duvar ördüler. Daha sonra ESHOT yetkilileri gitti müdahale etti. Bu mu yatırım? Biz net olarak burada kredide yatırıma ayrılacak bölüm nedir? Çok acelesi olmadığını düşünüyoruz. Tekrar komisyonlara iade edilir. Elbette yatırım varsa gereken desteği veririz. ESHOT bir taraftan kredi çekiyor, bir taraftan İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden destek alıyor bir taraftan zarar ettiği gerekçesiyle vatandaşın sırtına yük bindiriyorsunuz. Hani arka sıradakiler?” dedi. 

VALİLİK’TEN GERİ DÖNDÜ
Hızal’a yanıt veren CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “90 dakikayı 120 dakikaya çıkardık. Bundan da vatandaşlarımız memnun. Bu meseleye gelmeyi siyaseten demagoji olarak nitelendiriyoruz. ESHOT gerçekten çok güzel çalışan bir kurum. Pek çok çevreci yatırım olan kurum. 2021 yılı için 453 otobüs alıyor. Bunları kredi ile yapıyor. Bunun için de yatırım söz konusu. Hiçbir şekilde aceleye getirilen bir yatırım yok. Bu Valilik tarafından geri gönderilmiş bir konudur. Daha önce komisyonlarda konuşulmuş, meclise aktarılmış bir konudur. Valilik’ten geri geldiği için tekrar oylamak zorunda kaldık. Dolayısıyla yeniden komisyonlara gönderilmesine gerek yoktur” diye konuştu.  

BOŞUNA TARTIŞIYORUZ
Özuslu, “ESHOT hizmet veriyor. Binişten alınan paralarla tahmini bütçe gelirlerini oluşuyor. Bunlar da düşüş var. İnsaflı olmak derler ya eleştiride de insaflı olmak gerekir. Valilik, salt çoğunluk sağlanmadığı tespit edilmiş bu gerekçeyle önergeyi geri göndermiş. Bu yüzden tekrar gündeme geldi. İzmir halkının da meclisin de zamanını çalıyoruz, bunları kaç kere tartıştık. Yarım saattir boşa tartışıyoruz” dedi.

 YAPI STOKU ENVANTERİ ÇALIŞMASI BAŞLIYOR
30 Ekim 2020 tarihinde kentte yaşanan depremin ardından daha güvenli, dirençli ve yaşanabilir bir kent yaratmak amacıyla, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığınca başlatılan kentteki mevcut yapı stoku envanterinin oluşturulması projesi kapsamında Büyükşehir Belediyesi ile Türk Mühendis Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi arasında protokol imzalanmasına ilişkin önerge komisyonlara gönderildi. Önerge komisyonlarda görüşüldükten sonra meclisin onayına sunulacak. Önergenin meclisten onay alması halinde Büyükşehir Belediyesi ve İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi kentteki yapı stoku envanterinin oluşturulmasına ilişkin ortak bir çalışma yürütecek.

SEL MAĞDURU KÜÇÜK ÜRETİCİYE DESTEK
İzmir’de geçtiğimiz hafta meydana gelen sel felaketinde köy yerleşim alanlarında ve tarımsal üretim alanlarında hasarların meydana geldiği; Aliağa, Bayındır, Menderes, Seferihisar, Selçuk, Torbalı ilçelerinde üreticilerin bir sonraki sezon üretim giderlerine destek olunması amacıyla küçük ölçekli üreticilerin girdi kayıplarının yüzde 50’sinin ödenmesini içeren önerge komisyonlara gönderildi. Önergenin komisyonlarda görüşüldükten sonra meclisin onayını alması halinde söz konusu ilçelerde selden dolayı mağduriyet yaşayan küçük üreticilerin girdi kayıplarının yüzde 50’si Büyükşehir Belediyesi tarafından ödenecek.

TOPLU KONUT İÇİN ŞARTLAR BELİRLENDİ
Mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan ve Çiğli’de bulunan taşınmazların Ege Şehir Planlaması Enerji ve Teknolojik İş birliği Merkezi Anonim Şirketi’ne aktarılması ve şirket tarafından Büyükşehir Belediyesi’nin belediye ve şirket çalışanlarına toplu konut yapılmasına ilişkin önerge mecliste kabul edildi. Toplu konut projesi ve yararlanacak belediye çalışanları için ise, “Başvuru yapacak dar gelirli ailelerin aylık gelirleri asgari ücretin net 2 katı + yüzde 25 meclisin arttırma yetkisi ile yapılacak olan konutların karma proje olarak (dar gelirli ve belediye çalışanlarına) yapılması, kendinin, eşinin, birlikte oturduğu çocuklarının konutunun bulunmaması, başvuru sahiplerinin en az bir yıldan beri İzmir’de ikamet ediyor olması şartlarını taşıması” şartları belirlendi.