GÜNDEME BAKIŞ – (ÖZEL HABER) Geçtiğimiz Kasım ayında İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, ülke ekonomisindeki gelişmelerin endişe verici boyutlara doğru gittiğini öne sürerek belediyedeki birimlerden tasarruf tedbirleri konusunda çalışma yapmalarını istemişti. Kocaoğlu, “Ülke ekonomisinin durumu hiç de iç açıcı değil. Belediyenin ekonomisini zor topladık, kredibiliteyi zor sağladık. Bunu bozmamalıyız. Tekrar başladığımız noktaya dönmeyelim. Biz devlete borç takan bir belediye değiliz. Bundan sonra öyle de olmayacağız. Bugüne kadar her türlü fırtınaya karşı finans gücümüzle ayakta kalabildik. Tedbirli davranmak zorundayız. 10 lira da olsa tasarruf edeceğiz. Bizim yerimize gelecek arkadaş popülist davranırsa, belediye zor durumlara düşebilir. Ekonomideki verileri okuduğunuzda, bunu rahatlıkla görebiliyorsunuz” demişti.

7 MADDELİK GENELGE
Başkan Kocaoğlu, bu açıklamasının ardından tasarruf tedbirlerini daha artırarak tüm birimlere  genelge gönderdi. 7 maddelik genelgede, giderlerin azaltılması, başkanlık makamının onayı olmadan hizmet alımı yapılmaması ve fazla mesai yaptırılmaması konusunda sıkı bir takip yapılması istendi.
İşte O genelge:
1) Belediyenin tüm yöneticilerinin Başkanlık Makamına sunduğu gider azaltıcı, gelir artırıcı tasarruf önemleri uygulanmalıdır. Bunlara ilave olarak tüm birimlerin toplam bütçe ile belirlenen harcama öngörüleri yüzde 15 oranında indirilmeyi hedeflenerek 2019 programlarını yapılmalıdır. Yöneticilerin hangi projenin ötelenebileceğine ile ilgili raporlarını ay sonuna kadar Başkanlık Makamına sunacaktır.
2) Personel giderleri için de önemli bir gider kalemi olan fazla mesai uygulamasında gelinen nokta yeterli olmayıp tasarruf artırarak devam edilmelidir. Fazla mesai yaptırılmaması konusunda sıkı bir takip gerekmektedir. Vardiyalı sistem yaygınlaştırılmalıdır.
3) temsil, tören, organizasyon, promosyon harcamaları azalacaktır.
4 )Kamulaştırma harcamaları azalacaktır.
5) Başkanlık Makamı onayı olmadan yeni yatırımlara, mal ve hizmet alımlarına girişilmeyecektir. Tüm yatırım faaliyetlerin iş programları tekrar gözden geçirilmeli, bütçe ile uyumlu hale getirilmelidir.
6) Kiralık hizmet aracı sayılarında kullanım miktarı dikkate alındığında yüzde 15 daha indirim yapılmalıdır.
7) Kişilerin kendi kullanımına kiralık araç verilmeyecektir. Büro görevi yapan yöneticilere araç tahsis edilmeyecektir. Birimlere tahsisli araç yönetim sisteminden vazgeçilerek, ihtiyaçlar birimlerde oluşturulan havuz araç yönetimlerince karşılanacaktır. Kimlerin bu araçları kullandığı araç takip sistemi ile takip edilerek, araç takip sistemi bulunmayan araç olmayacaktır. İlgili birimce (İzmir Büyükşehir Belediyesi Makine İkmal Bakım ve Onarım Dairesi Başkanlığı) tüm araçların takibi yapılarak uygun kullanılmayan araç kullanımları iptal edilecektir. Hizmet araçları ile personel evden alınıp bırakılmayacaktır.