Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi önümüzdeki yıllarda hayata geçirilecek önemli bir projenin ihalesini gerçekleştirdi. Belediye; Bergama’da 2011 yılında hizmete alınan katı atık depolama alanının iyileştirilmesini sağlamak, atıkları geri dönüştürmek ve çöpten elektrik üretmek için yeni bir tesis kuracak. Projenin ihalesi geçtiğimiz 11 Temmuz’da yapıldı. Kapalı teklif usulü yapılan ihaleyi 74 milyon 912 bin 500 TL bedelle Doğu Star Elektrik Üretim A.Ş aldı

3 İLÇENİN EVSEL ATIKLARI TOPLANACAK

Tesis tamamlandığında, Kınık, Dikili ve Aliağa ilçelerinin evsel atıkları burada toplanacak. Tesisin çöp kapasitesi günlük 500 ton olacağı belirtildi.

ELEKTRİK ÜRETECEK

280 bin metrekarelik depolama alanının 173 bin metrekarelik kısmında kurulacak Bergama Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi; “Mekanik Ayırma”, “Biyometanizasyon”, “Kompost” ve “Yenilenebilir Enerji Kaynağı’ndan Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi” olmak üzere 4 üniteden oluşacak.

İşlenemeyen atık malzemeler düzenli depolama lotlarında depolanacak. Depolama alanında oluşan metan gazı da biyogaz arıtmadan geçirildikten sonra elektrik enerjisi üretim tesisine yönlendirilecek. Gaz motorlarında üretilen elektrik enerjisi hem tesisin işletmesinde kullanılacak hem de doğrudan bölge dağıtım şebekesine aktarılacak. Tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte yıllık 12 milyon metreküp metan gazı bertaraf edilerek 25 bin 300 MWh elektrik enerjisi üretilecek.