İzmir'in Karabağlar ilçesine bağlı kırsal Tırazlı Mahallesi yakınlarındaki ormanlık alanda geçen 18 Ağustos'ta çıkan ve şiddetli rüzgarın etkisiyle hızla yayılıp, Menderes ve Seferihisar ilçelerinin kırsal mahallelerine kadar ulaşan orman yangını, 53 saatte kontrol altına alınıp söndürülebildi. Yüzlerce hektarlık orman ve tarım arazisinin alevlere teslim olduğu yangında, çiftçiler de zarar gördü. İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hİzmetler Daire Başkanlığı'nın yaptığı çalışmada, 302 üreticiye ait, çoğu zeytinlik ve üzüm bağı olmak üzere, 218 hektar tarım arazisinin yandığı tespit edildi. Bu arazilerin ise Efemçukuru, Orhanlı, Yeniköy, Kuyucak, Beyler, Tırazlı ve Çatalca mahallelerinde bulunduğu belirlendi.


TOPLAM ZARAR 6 MİLYON TL'YE YAKIN
Yangından, büyüklükleri değişen 297 zeytinlik, 54 bağ, 52 meyve bahçesi ve 16 ekili tarlanın zarar gördüğü saptanırken, buralardeki sulama sistemlerinin de kullanılamaz hale geldiği saptandı. Ayrıca, 10 üreticinin makine ve ekipmanlarında maddi hasar oluştuğu ve 7 üreticinin de bağ evinin zarar gördüğü, raporda yer aldı. 218 hektarlık tarımsal alanda meydana gelen maddi hasarın ise, 5 milyon 935 bin 176 TL olduğu vurgulandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin, geçen pazartesi günü yapılan eylül ayı ilk birleşiminde bu konuyla ilgili bir başkanlık önergesi verildi. Bu kapsamda çiftçilerden 1000 TL'ye kadar zarar görenlere ayni destek sağlanmasını (zeytinlik ve bağ için fidan desteği), 1000 TL'nin üzerinde olanlara ise, uğradıkları zararın yüzde 20'sinin nakdi yardım olarak verilmesini içeren önerge, komisyona gönderildi.


MUHTARLAR MEMNUN
Efemçukuru Mahallesi Muhtarı Kazım Karakuş, yardım yapılacak olmasının mutluluk verici olduğunu belirterek, "Birçoğumuzun üzüm bağları yandı. Yapılması planlanan bu yardımdan mutluyuz. İnşallah köylülerimiz hayırlısıyla yardımlara kavuşur ve tarımsal üretim aksamadan devam eder. Büyükşehir'e teşekkür ediyoruz, aynı duyarlılığı diğer kurumlardan da bekliyoruz. Çünkü sadece benim mahallemde, 67 haneye ait 600 ton üzüm yandı. Köylünün elindeki tek geçim kaynağı bunlar" dedi.
Orhanlı Mahallesi Muhtarı Birgül Bozkurt da, daha önceki yangınlarda, il ve ilçe tarım müdürlüklerine defalarca dilekçe verdiklerini ve yardım taleplerinin karşılanmadığını öne sürerek, "Büyükşehir'in bu yardımına, hiç yoktan iyidir diyoruz. Zararımızın hiç karşılanmamasındansa, bunu olumlu bir gelişme olarak kabul ediyoruz. Diğer muhtar arkadaşlarımızla da konuşuyoruz. Bu tarz kararların, çiftçiye karşı duyarlılığı artıracağına inanıyoruz" dedi.