Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi 3 gün süren Karabağlar, Menderes ve Seferihisar bölgelerindeki yangınlarla ilgili dikkat çekmek ve bir takım kararlar almak için Menderes Efemçukuru Devedüzü Bölgesi’nde olağanüstü toplantı gerçekleşti. Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yangın mücadelesinde emeği geçen herkese teşekkür etti.. Soyer, yangının yaralarını sarmak için başlatacakları kampanya hakkında bilgilendirmede bulunurken, Avrupa Yeşil Başkenti olmaya aday olacaklarını da açıkladı.

HIZAL'DAN HEM DESTEK HEM ELEŞTİRİ

 Konuyla ilgili söz hakkı alan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, “18 Ağustos’ta hepimizin bir daha görmek istemeyeceği, içimizi acıtan bir sahneyle karşılaştık. İnsanlığın ortak mirası olan geçmişten bize bırakılan ve gelecek nesillere bırakmak zorunda olduğumuz doğanın, tabiatın, ekosistemin nasıl zarar gördüğünü görmüş bulunduk. Gerçekten büyük bir felaket yaşadık. Orman Müdürlüğü ekiplerimiz 10 dakika içerisinde yangına müdahale etti bunu hepimiz biliyoruz. Ancak bir orman yangınında olabilecek tüm olumsuz hava koşullarını o gün yaşadık. Ama tüm zor koşullara rağmen hava araçlarıyla, gemi, helikopter, arazöz, araç ve personelle birlikte büyük bir mücadele verildi, önce kontrol altına alındı ve sonunda söndürüldü. Orman alanlarının yangına maruz kalsa dahi imara açılması mümkün değil. Bununla ilgili yapılan ilk haksızlık bu mücadeleyi veren çalışanlara oldu. Bir de yanan alanlarla ilgili 5 bin hektar ifadeniz oldu, bazı odaların da 6 bin, 6 bin 500 hektar gibi açıklamaları oldu.… Biz, bu felaketle ilgili net hesaplamaların bu kadar kısa sürede yapılamayacağını gerek yetkililer gerek uzmanlarla konuştuk, öğrendik. Dileğimiz, bu zarar gören alanın bir an önce önceki ekolojiye uygun hale getirilmesidir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın etkin ve yetkin olduğunu geçmiş deneyimlerimizden gördük. Büyükşehir olarak bize düşen görev, Bakanlığımızın koordinasyonunda yapılacak olan kampanya ve faaliyetlere destek olmak. Sayın Bakanımızın kampanya müjdesini biliyoruz; 11 Kasım’da 11 milyon fidan ekimi, Son Başbakanımızın 800 bin öğrenciyle 800 bin fidan ekimi müjdesi… İzmir’deki bir sürü kurum, dernek, kuruluşun kampanya yaptığını görüyoruz” diye konuştu.  

YANGINDAN ZARAR GÖREN ÜRETİCİLER İÇİN BAKANLIK ÇALIŞMA BAŞLATTI
Hızal, “Sonuçlarını en kısa sürede nasıl giderebiriz? Cümle çok doğru olmayabilir ama benzer orman yangınlarında can kayıpları oluyor ama hamt olsun bu yangından can kaybı olmadı. Bu yangınlarda yaklaşık 270 civarında üreticinin zararı olduğu söylendi. Bununla ilgili Tarım Bakanlığımızın çok hızlı bir çalışma başlattığını ve gerek hibe gerek destek vereceğini açıkladı” dedi.  

DEĞİL BİR METREKARE DEĞİL BİR MİLİMETRESİ İMARA AÇILMAYACAK
Konuşmasına devam eden Hızal şunları söyledi:
“Siyaset üstü bir mesele olduğunu değerlendirerek burada gerekli mücadelenin yapılmalıdır. Bunu eleştiri ya da öneri olarak kabul edebiliriz. Süreç içerisinde tahlisiz açıklamalar olduğunu söylemek istiyorum. Bin 500 yakın personelimizin canla başla mücadele ettiği bir süreçte siz ‘Bu alanda bir santimetrekareyi imara açılmayacak’ dediniz. Biz biliyoruz ki orman alanların imara açılmasının değil bir santimetresi bir milimetresi bile açılması mümkün değil.” Bunların Bakanlık çatısı altında en sağlıklı şekilde yürütülmesi gerektiğini düşünüyoruz. Umuyorum en kısa süre içerisinde, belki gelecek yıl buralara gelip meclis toplantısı yapıp, hatta çocuklarımızı da getirerek gelecek nesillere ormanın ne demek olduğunu ve yangının doğaya nasıl zarar verdiğini göstermemiz gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

ADAM ÖLDÜRMESİNİN ÖNÜNE GEÇECEĞİM DEMEK…
Hızal’ın açıklamalarına yanıt veren Soyer, “Bizim yasalarımız der ki; ‘Adam öldürmek yasaktır.’ Ama adam öldürülür. ‘Adam öldürmenin önüne geçeceğim’ demek polislere niye haksızlık olsun? Ormanın, ağacın, fidanın siyaseti olmaz vatandaşlarımızın art niyet olabileceği ihtimali konusunda duyarlılığı var. İmara açtırmayacağız ifadesini vatandaşlarımızı rahatlatmak ve koruyucu olacağımızı belirtmek için" dedi.

YASALAR ALTINDA GÜVENCE ALTINDA  
Bunun üzerine Hızal, “Orman alanların dışındaki alanlar ile alakalı imarsal düzenlemenin görevi belediyelerde, ancak orman alanlarının imara açılmaması hususu Anayasa’nın 169. maddesiyle güvenceye alınmıştır” dedi.

 YASANIN DA ANAYASANIN DA GÜVENCESİ VATANDAŞTIR
AK Partili Hızal’a yanıt veren Soyer, “Yasanın da anayasanın da güvencesi vatandaşlardır. Vatandaşlar sahip çıkarsa o yasalar korunur. Vatandaşların duyarlılığı bizim için en kıymetli olan şeydir. Biz vatandaşın duyarlılığının yanındayız, arkasındayız ve bu noktada elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” diye konuştu.

MHP’DEN HUZUR HAKKI BAĞIŞI
İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi MHP Grup Başkanvekili Selahattin Şahin, “Daha önce MHP İzmir olarak 300 bin fidan bağışlayacağımızı açıklamıştık. İzmir Büyükşehir Belediyesi MHP grubu olarak Eylül ayının ve olağanüstü meclisinin huzur haklarımızı fidan dikilmesi için bağışta bulanacağız. Bunun için meclisimize önerge verdik” dedi.

FLAŞ KARARLAR ALINDI
Başkan Soyer alınan önerileri ve hazırlanan taslağı meclisin son bölümünde oylamaya sundu. Oy birliğiyle kabul edilen maddeler şu şekilde:
18-20 Ağustos tarihlerinde İzmir Kızıldağ bölgesinde gerçekleşen orman yangınlarında köylülerin gördüğü zararın tespiti amacıyla Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından bir rapor hazırlanması ve raporun bir sonraki meclis toplantısında değerlendirilmesine,
İzmir’de yangın riskinin azaltılması için farkındalık oluşturulması, orman yangınlarına ilişkin olumsuz etkilerin azaltılması, yangınla mücadele çalışmalarını desteklemek için belediyenin havadan ve karadan müdahale olanaklarının arttırılması için bir bağış hesabı açılması, bağış kampanyasının başlatılabilmesi için İzmir Valiliği’nden yardım toplama izni alınmasına, açılan hesaptan yapılan tüm harcamaların meclisteki tüm partilerin temsil ettiği bir komisyon tarafından denetlenmesine, yalnızca Ege’ye özgü İzmir ağaçlarının yetiştirildiği iklim dostu özel bir fidanlık kurulmasına, orman içindeki emniyet şeritlerinin değiştirilmesi için destek sağlanmasına ve orman köylülerine yangınla mücadele için arazöz temin edilmesine, 3 bin 800 hektarlık alanda Ege ormanlarının yeniden oluşturulması için gerekli izinlerin İzmir Valiliği ve diğer kurumlardan alınmasına ve bu alanda doğan her İzmirli bebek için bir ağaç yetiştirilmesine.