GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi Kasım ayı son oturumunda Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda Büyükşehir’in 2021 Yılı Bütçesi 9 milyar gider, 7 milyar ise gelir olarak belirlendi.

 ‘KENDİ DURUŞUMUZU KATARAK ÇALIŞIYORUZ’
Toplantıda söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi CHP Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu şunları söyledi: “Bütçe konuşuyorsak aslında ülkeyi de konuşmak mecburiyetindeyiz. Çünkü birbirlerinden bağımsız şeyler değil. Hepimiz bu ülkenin vatandaşlarıyız ancak hepimizin döviz cinsinden alım gücümüz azaldı. 2002’den bugüne kadar yüzde 40 oranında gelirimiz azaldı. Bu hepimizin hayatını etkileyen bir şey. Sadece vatandaş olarak bizi değil kurumları da etkiliyor. Gelen bütün iktidarların da uğraştığı, dert edindiği ama çözemediği önemli konulardan biri istihdam. 2002’den sonra 9.8 bugün ise tahmini olarak 14.6 gibi rakamlar var. Büyükşehir’de 150 binden fazla CV bekliyor. Ülkemizde her dört gençten biri işsiz. Bu bir gerçek. Bunları söylemek zorundayız. Çünkü biz bu ülkenin önemli bir kamu kuruluşuyuz. Girdiler artmaya devam ediyor. Elektrik yüzde 32, doğalgaz yüzde 34.2 zamlandı. Peki dünyadaki piyasalar? Bir süredir ülke ekonomimize güven besliyorlar mı? Bunu aldığımız borçlardan anlıyoruz. Büyükşehir’i ayrı koyalım bize gönüllüler ama ülkeye vermeye çok gönüllü değiller. Kur riski var ama biz de Büyükşehir’de birçok yatırımda döviz cinsinden borçlanıyoruz. Ekonomi koşulları bize neyi emrediyorsa biz de kendi duruşumuzu katarak bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Olabildiğince ülke ekonomisinden farklı bir politika izlemeye çalışıyoruz. Allah’a şükür İzmir Büyükşehir’in kredi limitidesi yüksek. İstediğimiz takdirde dilediğimiz gibi borç bulabiliyoruz.”

ANKARA’DAN ÖRNEK VERDİ
Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan’ın İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin takdir ettiği örneğini veren CHP’li Özuslu şöyle konuştu: ‘Pandemi sürecinin 2020 üzerindeki baskısını elbette kabul ediyoruz. Aynı altı aylık dönem içerisinde Konya Büyükşehir’in yatırımları yüzde 34, Manisa’da 32, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 42. 3 ayrı partinin yönettiği 3 şehirden örnek. Buralarda pandemi yok muydu?’ diyor. Kim diyor? Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP Grup Başkanvekili Murat Ilıkan bunu söylüyor. Ankara’nın MHP Grup Başkanvekili bizim hakkımızı teslim ediyor, Ankara’da İzmir’i örnek vererek. Sizden de bunu bekliyoruz. O yüzden bunu sizinle paylaşmak istedim.”

‘YATIRIMLAR KENTSEL ALTYAPIYA’
2020 yılında yapılanlar ve 2021 yılında yapılacak çalışmalar hakkında bilgilendirmede bulunan Özuslu, “2021 yılında yatırımlarımızı kentsel altyapıya yapıyoruz. Pandemiye rağmen 710 bin ton asfalt, 821 bin metrekare kireç çalışması yaptık. 1.5 ton asfalt uygulaması, 2 milyon ton için de arazi kaplaması planlaması yaptık. Tüm bunlar üreticiye daha fazla arazi yolu, daha az toz, daha yüksek ürün fiyatı ve kentliye daha fazla konfor demektir. Buca Tüneli viyadük ihaleleri Cumhurbaşkanlığı Genelgesi sonrası yüklenici talebiyle tasfiye edilmişti, yeniden ikbal ihalesini yaptık ve iş başladı. 2021 yılında özellikle alt ve üst geçitler için ciddi bütçe harcaması planlandı.  Karayolu alt ve üst geçitleri için 145 milyon, yaya alt ve üst geçitleri için 31 milyon bütçe ayrıldı” diye konuştu.

‘KARBON SALINIMI YÜZDE 40 AZALTILACAK’
Özuslu ayrıca, “İklim değişikliğinin olumsuzluğuna karşı karbon salınımı 2030 yılına kadar yüzde 40 azaltılacak. Temiz enerji üretip tasarruf yapacağız. Güneş enerji santrallerimizin kapasitesi toplam 2,5 milyon kilowatt saate ulaştı. Bu ne demek? İzmir’de bin 600 hanenin elektriğini karşılıyoruz demek. Çaybaşı ve Çeşme İtfaiyeleri, Konak Tünelleri, Aşık Veysel Olimpik Yüzme Havuzu ile kapasitemizi 350 bin kilowat saate çıkaracağız. Santrale ek olarak 2024 yılın kadar 3 yeni GES inşaatı yapılacak” dedi.

'İZMİR ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK PROJE’
Harmandalı Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili eleştirilerin haksız olduğunu dile getiren Özuslu, Melek Çayı ile ilgili yapılan çalışmaların İzmir’in çehresini değiştireceğini söyledi. Özuslu, “Harmandalı eleştirilen tesislerimizden birisi ama bu işi bilmek lazım. Bu tesis yaptığı ekonomik girdilerin yanında aynı zamanda atmosfere karışan metan gazının bertarafı için çok önemli bir işleve sahip. Bergama 3 milyon mega wattlık enerji üretmeye başladı. Bunları yaparken belediye bütçesinden bir lira çıkmadı, daha çok para geliyor. Harmandalı’dan 3 ayda bir 20 milyon lira geliyor. Pandemide tıbbi atıkların, maskelerin normal bir atığa dönüşmesi önemliydi. Bu tesis bunu da yapıyor. Meles Çayı’nın kentin ekonomik bütçesine katkı koyması için uygulama çalışmaları yapıldı. Bu İzmir’in çehresini değiştirecek bir proje” diye konuştu.

ULAŞIM ÇALIŞMALARI
Ulaşım çalışmaları hakkında da konuşan Özuslu, “Ulaşımda özellikle ne yapıyoruz? Deniz ulaşımında arabalı vapur sayımızı, sefer sayımızı artırıyoruz. Ulaşmak istediğimiz daha çevreci, daha vatandaşın konforlu ve hızlı hareket edeceği raylı sistemlerdir. Biz tekerlekli araçlardan raylı sistemlere doğru gittiğimizde hem kalitede hem de tasarrufta iyi iş yapmış olacağız. Narlıdere Metrosu başladığımızda yüzde 12 seviyesindeydi, bugün yüzde 66 seviyesinde. İnşallah 2022’de hepimiz Narlıdere’den metroya bineceğiz. İZBAN’ın Bergama’ya uzatılması için çalışmaları TCDD hem kamulaştırma hem de hat yapım faaliyetlerini tamamlayamadığı için yürümedi. Hükümetimiz yine 2011’den yatırım programında olan beri bütçe ayırmadığı için Halkapınar- Otogar metro hattı projemiz bekliyor. Narlıdere metrosunu kendi kaynaklarımızla yapıyoruz, Buca’yı da öyle yapacağız ama hükümetimizin de elinden tutup Halkapınar Otogar hattını yapmasını bir meclis üyesi bir İzmirli olarak bekliyorum.2021 yılında raylı sistem yatırımlarına toplam 750 milyon lira bütçe ayırdık. İzmir’e yakışır çağdaş, daha rahat kullanılacak bir otogar projesi yarışması açtık. Şimdi onun uygulama projesi ve ihalesine çıkacak. Kente layık yepyeni bir otogar yapacağız. Onu da doğa dostu ana transfer merkezine dönüştüreceğiz. Kişi başına düşen yeşil alanı artırmak için yeni rekreasyon alanları, parklar oluşturuyoruz. Gelecek yıl temalı parklar için 125 milyon TL bütçe ayırdık” dedi.

‘İZMİR DÜNYAYA ÖRNEK OLUYOR’
İzmir’in dünyaya örnek olduğunu dile getiren Özuslu, “Pandemiden herkes etkilendi. Bir bilim kurulu oluşturduk ve kriz belediyeciliğine geçtik. 7 milyon maske dağıttık. Dirençli kentin manifestosunu ve kitabını yazdık. Uluslararası basın kuruluşlarında ve akademik dergilerde bunun yayını çıktı. Buğra Gökçe’ye teşekkür ediyorum, tuğla gibi kitap yazmış. İzmir, dünyaya örnek oluyor. Yaptıklarında Büyükşehir’den bir bürokratın imzası var. İzmir toplumsal cinsiyet konusunda da çok ciddi adımlar atan bir şehir. Bu konuda en ileri kent Karşıyaka sonra diğer illerimiz de geldi. Biz Büyükşehir’de de kadın istihdamını önemsiyoruz. Bu kadın ve erkek eşitliğini de artırıyor. Her yerde kadınların adını yaşatmak gerekiyor. Masal evlerini de açtık, açmaya da devam ediyoruz. Bu da çok önemli bir şey” dedi.

‘KAMU OLMADAN DÖNÜŞÜM OLMAZ’
Kentsel dönüşümde kamunun önemini vurgulayan Özuslu, “Türkiye’de Bakanlığımızın da bizi takdir ettiği bir şey de; yerindelik prensibi. Kentsel dönüşümde bunu sağlamak çok önemli. İkincisi ise kamu olmadan kentsel dönüşüm olmaz. Büyükşehir baştan beri bu anlayışla yürüdü. Vatandaşı mağdur etmeyeceğiz ve kamu bu işin içinde olacak. Bakanlığımız da aynı noktaya geldi. Ege Mahallesi’nde müteahhit bulamıyorduk İZBETON ile yaptığımız müdahaleler sayesinde bugün ihale bitti. İZBETON işin içine girdiğinde maç değişti. Bu da önemli” dedi.

‘KEMERALTI İÇİN 137 MİLYON BÜTÇE!
Kemeraltı için 137 milyon bütçe ayırdıklarını belirten Özuslu, “Kemeraltı’nı hep birlikte gezeceğiz, göreceğiz. Girişten Havra Sokağı’ndan çıkışa, İkiçeşmelik’e kadar inanılmaz bir değişim için para harcıyoruz. Kemeraltı’na hak ettiği ticari değeri geri vereceğiz. Eskiden gittiğimiz Kemeraltı gibi. Bunun için 137 milyon liralık bir bütçe ayırıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘BÜTÇENİN YÜZDE 42’Sİ YATIRIMA AYRILDI’
2021 yılında bütçenin yüzde 42’sini yatırımlara ayırdıklarını söyleyen Özuslu, “9 milyar lira hedef bütçe ile bu yıl İzmir halkına hizmet edeceğiz. Yüzde 42’sini de yatırımlara ayırıyoruz. Seneye bütçe görüşmelerinde Ankara Büyükşehir Belediyesi MHP Grup Başkanvekili arkadaşımızın bizi tekrar örnek göstereceğine eminim. METRO A.Ş tarafından 42 araçlı tramvay araç alım ihalesi vardı. Teklif vermeme nedeni olarak ‘TL değil Euro ile yapsaydınız teklif verirdik’ dediler. 2020’de bu ihaleyi yineleyeceğiz fiyatı yabancı para cinsinden yapacağız. Kimse dolarla Euro ile işimiz yok demesin. Bütçe yapılırken bunun üzerinden yapılıyor. Bütçemizin hazırlanmasında emeği geçenlere şükran sunuyorum. Gerçekten İzmir’e yakışan bir program ortaya koymuşlar. Bu bütçe ve performans programı; Başkanımızın ortaya koyduğu perspektif ve Birleşmiş Milletler’in ortaya koyduğu stratejik plan hedefleriyle uyumun bir yansımasıdır” diye konuştu.

BU KENT NE ÇEKTİYSE ODALARDAN ÇEKTİ
AK Parti Grup Sözcüsü Hakan Yıldız ise, “Biz AK Parti olarak konu İzmir olunca siyaset yapmayacağımızı söyledik. Söylem ve eylemlerimiz bir bütün oldu. Sayın Başkan İzmir’i dünya kenti ve Akdeniz incisi bir kent olacağı bir vizyon koydunuz. Başkan Seferihisar Belediyesi Başkanı olduğu dönemde ilçeye ‘Slow City’ kazandırdı. Başkanın bu çalışmasını kentsel dönüşümde yanlış anlaşılmış galiba. Kentsel dönüşümde Slow City’ tarzını uyguluyorlar. Şimdiye kadar bin kadar konut inşa edilmiş. İzmir’de yaşanan deprem 2-3 saniye sürseydi, biz İzmir’de organize olmayacaktık. Sahada çalışan birisi olarak bunu söylüyorum. Gültepe planlarına odalardan itiraz geldi. İzmir’de ilerleyen süreçte sahte müteahhitler çoğalacak. İzmir’deki odalar da sohbet etmeye devam edecekler. Belirlenen rezerv alana karşı çıksınlar. Bu kent ne çektiyse odalardan çekti” dedi.

HUKUK YEREL YÖNETİMLERİ HAKLI BULUYOR
AK Partililerin kentsel dönüşüm eleştirilerine yanıt veren Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, “Kentsel dönüşüm Kentsel dönüşümde iki yasa bulunuyor. Bunların bileştirilmesi gerektiğini söyledi. Ama bir gelişme olmadı. İzmir’de deprem olduktan sonra merkezi hükümetin aklına yerel yönetimler geldi.  2012 yılında Karabağlar’da 540 hektarlık alan kentsel dönüşüm alanı ilan etti. 9 yıl geride kaldı, bir gelişme yok. Hukuka gitmeyi niye alınıyorsunuz? Hukuk belediyeyi haklı buluyor. O zaman bir yanlışlık var, bu yanlışlığı düzeltin. 30 Ekim’den sonra yerel yönetimler hatırlandı. Ben yaptım oldu, mantığıyla olmaz. Yerel yönetimlerde depremlerden sorumludur ama asıl sorumlu merkezi hükümettir. Açın yasalara bakın. Kentsel dönüşüm 960 konutun yapım yapıldığını eleştiriyorsunuz.  Bu konutların maliyeti 500 milyon planlanan 35 bin konut. Neye mal olacak, 17 milyara. Buna rant gözüyle bakarsanız, bu olmaz. Kamu gözüyle bakarsanız bu işler gerçekleşir. Burada önemli olan sağlık yapılan olmasıdır. Bunu da Türkiye’de en iyi şekilde İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Biz bakanlıkla tabi ki işbirliği yapmak istiyoruz. Belediyeler dava açıyor diyorlar. Belediye olarak isteklerimizi söylüyoruz. Yeşil alan yapın, şu kurallara uyun diyoruz. Ama olmuyor. Bize başka bir çare bırakmıyorsunuz” dedi. 

ÇOK HEYECAN VERİCİ
Başkan Soyer  konuşmasına “6 saatlik maraton çok heyecan vericiydi. Olağanüstü bir demokrasi şöleniydi. Birbirimizi duyduk, anlamaya çalıştık. İzmir’e yakışan bir durum. Çok renk, çok ses, çok nefes bu! Mimari proje yarışmaları yaptık. İzmir’e şu an hiç yakışmayan otogarın yeni bir hüviyete kavuşmasını sağlayacak müthiş bir proje ortaya çıktı” değerlendirmesiyle başladı.

YAPMAYALIM MI? TANITMAYACAK MIYIZ? NASIL OLACAK PEKİ?
Soyer konuşmasına şu şekilde sürdürdü: “Büyükşehir Belediyesi’nin kredi derecelendirme notu düştü denildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin notu Türkiye ile uyumlu olmak zorunda olduğu için düştü! Türkiye’nin gayri safi milli hasılası azaldı. Bunlar bizi memnun eden şeyler değil. Türkiye’nin içinde bulunduğu durumdan biz de nasibimizi alıyoruz. 2019 yılında 2 milyar lira borç ödemiş, 2 buçuk milyar borç almışız. Ne yapmışız? 140 milyon dolarlık yatırım yapmışız. Narlıdere metrosu, iki feribot için gitmiş. 2 milyarlık borcun 1.3 milyarlık bölümü sadece bu iki kaleme gitmiş. ‘Borçlar alınıyor, nereye harcanıyor?’ konusunda hiçbir tereddüt oluşturmayacak berrak rakamlar bunlar. Alternatif yollar çok önemli. Depremde gördük. Yeni yollar yaptık ve 2021 yılında da yapacağız. Tarımla ilgili bazı rakamlar geldi. Sulama kanallarına hiç kaynak ayırmadığımız, mezbahalara az ayırdığımız söyleniyor. Devam eden projelerimiz var. Rakamlar üst üste geldiğinde Büyükşehir’in yerelde kalkınmaya çok ciddi kaynak ayırdığını görebilirsiniz. Kentsel dönüşümle ilgili çok şey söylendi. Plan yapılmadığıyla ilgili eleştiri getirildi. 1000 hektarlık alanda planlama tamamlandı. 18-19 aydır meclislere gelen konuların büyük çoğunluğu imar. Plan yapıyoruz aslında. 10 bin hektarlık yeni gelişim konut alanı planladık. Bunları birlikte yaptık. Engelliler için farkındalık merkezi tamamladık. Çocuk ve gençlik merkezleri faal olarak çalışıyor. Süt Kuzu Projesi için eleştiri geldi. Yetişememe durumumuz yok, aksine talep geldiğinde arttırmaya hazırız. Yöneticilerimizin yüzde 46’sı kadın... Son dönemde işe başlattıklarımızın bin 74’ü kadın. İkinci kadın sığınma evimizi açtık. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni reklam ajansına çevirdiniz denildi. Olmayanı var gibi göstermeye çalışıyorsunuz iması var. Biz olanı bile gösteremiyoruz. Bırakın olmayanı gösterme maharetini… Onu başka yerde arayın. O bizde yok! Böyle bir meziyetimiz yok. Temsil tanıtıma 54 milyon ayırmışız. Ne demek? Bana ’54 milyon az, sen bu şehri marka şehir yapmak istiyorsun başkan, 54 milyon az’ demeniz lazımdı. Ben sizin için çalışıyorum arkadaşlar. Biz yola çıktık ve bu olağanüstü kentin güzelliklerini, zenginliklerini anlatmalıyız. Yapmayalım mı? Tanıtmayacak mıyız? Nasıl olacak peki?” ifadelerini kullandı.

ARSA VE KONUT SATIŞLARININ KARARLARI GEÇMİŞ DÖNEMDE ALINMIŞ!
Soyer, “Hüsnü Bey, bütün projelerin geçmişten geldiğini, bizim onların takipçisi olduğumuzu söyledi. Bin 600 gayrimenkul satıldığını ifade etti. Toplam 93 arsa satılmış. Konut olarak 205 satış olmuş. Arsa ve konutların satış kararı geçmiş dönemde alınmış. Projeleri yaparken geçmişin takipçisiyiz, satarken har vurup harman savuruyoruz, öyle mi? 338 lojman satılmış, kararı oy birliğiyle aldık. Depremle ilgili bir çalıştay yaptık. Ortak akıl buluşması diyoruz. Çünkü bu memleket çok çalıştay ve sempozyumlar gördü. Bunlar hep masa başında kalan işler. Ama biz unutmuyoruz, unutmayacağız. 1999 öncesi ruhsatlandırılmış tüm yapılarla ilgili envanter çalışmasını tamamlayacağız. Karot testlerini yaparak İzmir’deki vatandaşların güven içinde yaşama duygusunu sağlayacağız” dedi.

TSUNAMİYİ ÖNGÖREMEDİK
Soyer şu sözlerini şöyle sürdürdü:
“Dün İstanbul’da gerçekten kıymetli bir toplantı yaptık. 1 buçuk yıl içinde çok şey yaşadık. İzmir tarihinin en büyük orman yangınlarından birini yaşadık. Pandemi, deprem, tsunami yaşadık. Tsunami Türkiye’de ilk defa yaşandı. Tsunami için hazırlık yapmamızı beklemek biraz haksızlık. Tsunamiyi öngöremedik, böyle bir öngörüsüzlük içindeyiz! Bu kadar devasa krizlerle ancak el ele verirsek, bir arada olabilirsek çözüm üretebiliyoruz. Bu afetlerden çıkardığımız birinci ders bu. Bu meclis çatısı altında hiçbir zaman bu kadar uyumlu, sakin ve sükunet içinde birbirimizi dinlemedik. Şimdi birbirimizi daha iyi dinledik ve anladık. Merkezi otorite yerel yönetimleri daha çok dikkate almaya başladı. Gördük ki bu büyük felaketlerle başa çıkmanın yolu el ele vermekten geçiyor. Birbirimizi eleştireceğiz. Özgür Bey ‘kocaman bir hiç’ diyor. Bu bir bakış açısı. Ama ben de bunu demek haksızlık diyorum. Bunu söylemek de benim hakkım. Bunları söyleyince küsmemek lazım. Biz bunları dinleyeceğiz. Aynı görüşte olmak zorunda değiliz ama birlikte çalışmak zorundayız. Kurumlar arasında iş birliğini ortaya çıkarmamız gerekiyor. Bu iklim, bu felaketler sonunda ortaya çıkan bir avantaj. Bunu görmek lazım…”

BUNDAN SONRA MEYVESİNİ YİYECEĞİZ
Başkan Soyer, “İstanbul’da tahminimizin çok ötesinde bir katılımla karşılaştık. Gerçekten 45-50 kişi vardı ama yüksek kalibre bir katılım vardı. Herkes İzmir ile çok yakından ilgileniyor. Herkes İzmir’de bir şeylerin değiştiğini ve yenilendiğini görmüş. Asıl bundan sonra bunun meyvesini yiyeceğiz. Çok daha fazla yatırımcı gelecek. Çinlilerin güçlü gelmiş olmasından batılılar rahatsız oldu. Bütün bunlar gelecek için umut veriyor. Çok aydınlık bir gelecek bekliyor bizi. Biz sımsıkı sarılmaya devam edelim. Biz derken İzmir’i kastediyorum” diye konuştu.