Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, pandemi sürecinde 5 kadın siyasetçi tarafından yönetilen Avrupa ülkelerindeki dayanışma modelini örnek aldıklarını söyledi. Soyer, “Dayanışmayı ve birlikte olmayı bu krizde mücadele etmeyi öngören, şeffaf, yaptıkları işlerde hesap veren, aleni olarak herkesle paylaşan bu sürecin hasarını azaltmak için el ele vermeyi öngören bir anlayış. Biz de bu yoldan yanayız. Biz başlangıçta kriz belediyeciliği adını verdiğimiz bir döneme girdiğimizi düşündük. 10 Mart’tan itibaren bu şeyin içine doldurmaya gayret etti. Stratejik palanı, yatırım planlarını kenara ittik. Bu dönem sadece salgınla mücadele etmeliyiz. O yüzden önceliklerimizi değiştirmeye karar verdik. Belediyenin bürokratları ile sadece yol almayı doğru bulmadık. Oda başkanları, STK temsilcilerinin bir araya geldiği üst kurul oluşturduk. Her pazartesi sabah birlikte olduğumuz ekip oluşturduk. Bu üst kurula belediye bürokratları da katıldı. Biz bu sürecin tahribatını

azaltmak için ortak aklı egemen kılmaya çalıştık ve dayanışmayı öne çıkarmaya çalıştık. Burada inanılmaz rakamlara eriştik.

RAKAM RAKAM AÇIKLADI

Soyer, sözlerine şöyle devam etti:

“Destek verdiğimiz ihtiyaç sahibi aile sayısı 149 bin! Kriz öncesinde 40 bin aileye sosyal aileye yardım yapıyorduk. 1-5 yaş arasında 246 bin 254 çocuğa süt dağıttık. 12 bin 200 adet kavurma önderdik. 400 bin aileye 400 TL destek verdik. 82 bin kişiye sıcak çorba servisi yaptık. Bu süreçte 1 milyon 700 bin maske ürettik. 4 milyon 25 bin maske dağıttık. Ücretsiz. Çocukların evde kalma sürecinde 19 bin 942 kitap dağıttık. 214 bin 898 adet su kesme ertelemesi yaptık. Sağlık çalışanlarımızı rahatlatmak için bir öğrenci yurdu, üç otel, bir tesisi tamamen kiraladık. En önemlisi halkın bakkalı verdiğimiz bir uygulamayı başlattık. Birinci paketten 27 bin 76 adet, ikinci paketten 16 binin üzerinden bağışlandı. Bunların maddi karşılığı 4 milyon TL’nin üzerinde. Toplam 422 bin 150 kişiye iftar sofrası açtık. Üreticiye sahip çıkmak için örneğin 65 bin ton bakla aldık. 50 bin sardunya satın aldık.  Kısacası bu dönemin en kalıcı özelliği bu dayanışma ruhudur. Biz tekrar birbirimize muhtaç olduğumuzu, el ele verirsek bu krizi daha hafif atlatacağımızı gördük. Kriz dönemini önceliği dayanışma ve kriz içinde kalkınma oldu. Evde kalmayı fırsat bildik 20 yıldır asfaltlanamayan ana arterleri asfaltladık. Bazı ana arterlerin alternatifi yok. Bu ylolara girdik. 272 bin ton sıcak asfalt serimi yaptık. Salgın bitecek geriye kalan dayanışmanın gururu kalacak. İnsanların vicdanları dirildi. Sesini dinledi. Bu kampanyalarla gücü olan ihtiyacı olan ulaştı. Banka hesabı açmadık. İstedik ki biz aracıyız. Onları buluşturduk. Kuryelik yaptık”

YENİ KAMPANYALARI AÇIKLADI

Soyer, önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacakları dayanışma kampanyalarını açıkladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Kitap paketi geliyor. 100’lerce kitabın bağışlanması için yazılım programlarını hazırladık. İzmirlilere sunacağız. İzmirlilere, ‘buradan kitap bağışlayın biz de şuraya gidip kütüphane yapalım.  Şuradan şuraya getirelim’ diyeceğiz.  Daha büyük bir kampanya öğrencilerimiz için geliyor. Burs paketi açacağız. İhtiyacı olan öğrencilerle öğrenci okutmak isteyen vatandaşlarımızı buluşturacağız. İzmir’de dayanışmanın olağanüstü güzel yanlarını, hikayelerini armağan etmek istiyoruz. İzmirli olmakla tüm İzmirlilerin gurur duyacağı bir tablodur. Bu gururu yaşatmaya devam edeceğiz” dedi.