Henüz 35 yaşında gıda zehirlenmesi nedeniyle yaşamını kaybeden şair Ali Rıza ErtanBuca Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği şiir yarışması ile bu yıl da unutulmadı. Usta şair Ertan adına düzenlenen yarışmaya başvuran 35 yaş altı genç şairlerden Murat Tenetoğlu ve Hakan Unutmaz ödül kazandı.

Bu yıl 24’üncü kez düzenlenen yarışmanın ödül töreni, Vali Rahmi Bey Mahallesi’nde bulunan Ali Rıza Ertan Parkı’ndaki şairin büstü önünde gerçekleştirildi. Törene, Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Ertan’ın eşi Nurhan Ertan, oğlu Özgür Ertan, yarışmanın seçici kurul üyeleri, genç şairler ve edebiyat camiasından isimler katıldı.

KILIÇ: GÖZÜ PEK HAKİKİ BİR AYDINDI

Törende bir konuşma yapan Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç, Ertan’ın kısa ömrüne pek çok şaheser sığdırdığını belirterek, “Ertan’ın iki güzel evladının yanında öğretmenlik gibi kutsal bir meslek gereği yüzlerce evladı daha vardı. Çünkü o aynı zamanda Buca Lisesi’nin efsanevi edebiyat öğretmeni, Buca Eğitim Enstitüsü’nün üretken ve cefakâr öğretim görevlisiydi. 1970’li yıllarda imgeci-toplumcu şiir tezini ortaya atacak kadar da gözü pek ve halk sevgisini her daim yüreğinde taşıyan hakiki bir aydındı. Bizlere düşen ise O’nun anısını yaşatmak, gök kubbeye bıraktığı o hoş sedanın yankılarını sürdürmek. Bize göre bir şairi anmanın en güzel yolu yine dizelerden, anlam yüklü kelimelerden ve yeni şairlerin yetişmesinden geçiyor. Gelenekselleşen yarışmamız, bu onurlu adın ödülü pek çok genç şairimize yazma heyecanı kattıysa ne mutlu bize” diye konuştu.

Seçici Kurul Üyesi Ahmet Günbaş da, Ertan'ı "şiirden yapılmış bir insan" olarak betimleyerek değerinin daha iyi bilinmesi gerektiğini vurguladı.

ÖDÜL HEYECANI

Konuşmaların ardından ödül törenine geçildi. Seçici kurulu Ahmet Günbaş, Ahmet Zeki Muslu, Özlem Tezcan Dertsiz, Özge Sönmez ile Beytullah Kılıç’tan oluşan yarışmada ödül sahiplerine 5 bin TL tutarında teknolojik market çeki ve başarı ödülü karşılığı olarak da 2 bin TL tutarındaki nakit ödül takdim edildi. Daha sonra ödül kazanan şiir okundu.

Ödül töreninin ardından katılımcılar, Şair Ali Rıza Ertan’ın büstüne kırmızı karanfil bıraktı.