Cumhuriyet düşmanları tarafından 1993 yılında evinin önünde uğradığı bombalı suikast sonucu katledilen ve aradan geçen 27 yıla rağmen katilleri hala bulunamayan Türkiye’nin cesur kalemi Uğur Mumcu, Buca’da 4 ayrı etkinlikle anıldı. Türk basının tarihine adını altın harflerle yazdıran ve keskin kalemi nedeniyle yoğun tehditler almasına karşın düşüncelerine sansür uygulamamasıyla tanınan usta gazeteci Mumcu için iki gün boyunca ilçede bir dizi anma etkinliği gerçekleştirildi.

TARIK AKAN GENÇLERİ O ARABA İLE “UNUTTURMADI”
Etkinliklerin ilki 23 Ocak’ta Buca’nın üniversiteli gençleri tarafından gerçekleştirildi. Buca Belediyesi Tarık Akan Gençlik Merkezi Tiyatro Topluluğu'nun genç yetenekleri, Uğur Mumcu için özel olarak hazırladığı “Unutma” adlı oyunu sahneledi. Gençler, Mumcu’yu unutturmamak için, etkinliğin gerçekleştiği Buca Belediyesi Yarı Olimpik Yüzme Havuzu Binası önüne 24 Ocak 1993 sabahı evinin önündeki bomba konan aracın temsilini sergiledi.  Olayın sembollerinden birisi olan aracın benzerini hazırlatan gençler, aracın etrafını kırmızı karanfiller ve mumlarla donattı. 
 

UNUTMAMAYA, UNUTTURMAMAYA KARARLIYIZ
Mumcu’nun anısına gerçekleştirilen törenler, Buca Belediyesi Hizmet Binası önünde devam etti. Buca Kent Konseyi tarafından gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Atatürk heykeli önüne Mumcu’nun fotoğrafına kırmızı karanfil bırakıldı.  
Törende konuşan Buca Belediyesi Başkan Yardımcısı Barış Özreçber, “Acı kayıplarla dolu ocak ayında usta kalem, gerçeğin savunucusu, aydınlık yarınların savaşçısı Uğur Mumcu’yu kederle, öfkeyle, dinmeyen bir acıyla anıyoruz. Bir ölüp bin doğduğumuz bu acı ve kanlı tarihte, kayıplarımızın yasını tutmaya ve hakkını aramaya devam edeceğiz.  Hayatı boyunca karanlıkla, yolsuzlukla, gericilikle ve cumhuriyet düşmanlarıyla kalemiyle savaşan Uğur Mumcu’nun katledilişinin 27’inci yılı.  27 yıldır faillerin bulunamaması büyük bir utançtır. Karanlıkla savaşan Mumcu’nun failleri karanlıkta bırakılmıştır. Fakat bizler bu katliamı unutmamaya, unutturmamaya kararlıyız. Cesur kalemiyle, dik duruşuyla halkın saygısını ve sevgisini ebediyete kadar kazanan Mumcu, demokrasi mücadelesiyle sonsuza dek yaşayacak” diye konuştu. 

AÇIKALIN VE KOÇ’TAN DUYGUSAL DİNLETİ 
Belediye önündeki etkinliğin ardından Buca Belediyesi Olimpik Yüzme Havuzu Konferans Salonu’ndaki etkinliğe geçildi. Atatürkçü Düşünce Derneği Buca İlçe Teşkilatı işbirliğiyle düzenlenen programda Mumcu’nun hayatı belgesel eşliğinde tiyatral gösteriyle canlandırıldı. 


Belgesel gösterimin ardından sahneye tiyatro oyuncusu ve müzisyen Nilüfer Açıkalın ile müzisyen Haluk Çetin sahneye çıktı. Açıkalın’ın eşsiz yorumuyla gerçekleştirilen şiir dinletisi,  Mumcu’nun “Vurulduk ey halkım unutma bizi” adlı ölümsüz eseriyle başladı.  Açıkalın’a Koç ise devrim şarkılarıyla eşlik ederken duygulu anlar yaşandı.