GÜNDEME BAKIŞ – (Özel Haber) İzmir Cuma günü tarihi bir gün yaşayacak. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasında yer alan Üçyol-Buca metro hattıyla ilgili belediye ile EBRD Aralık 2019'da, Hazine garantisi olmaksızın 80 milyon euroluk kredi anlaşması imzalamıştı. Daha sonra bu miktar 125 milyon euroya çıkarıldı.

490 MİLYON EURO HAZIR!

Proje için ayrıca Asya Altyapı Yatırım Bankası (AIIB) 125 milyon euro, Fransız Kalkınma Ajansı (AFD) 125 milyon euro, Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası (BSTDB) 115 milyon euro finansman sağlama taahhüdünde bulunmuştu. Hazine garantisi olmaksızın sağlanan dış kredi toplamı 490 milyon Euro rakamına ulaşmıştı.

ŞUBAT AYINDA İLANA ÇIKILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, kendi kaynaklarıyla inşa edeceği Üçyol-Buca Metro Hattı Yapım İhalesi ilanı, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Tedarik Portalı’nda ve Fransız Kalkınma Ajansı resmi internet sitesinde geçtiğimiz şubat ayında yayımlanarak dünyaya duyu

YABANCILAR İLGİ GÖSTERDİ

İhale duyurusunun ardından farklı ülkelerden yabancı yatırımcılar projeye ilgi gösterdi. 1 milyar 70 milyon Euro’luk bütçesiyle İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak Üçyol-Metro Hattı’nın yapım ihalesi için şimdiye kadar aralarında Çinli firmaların da olduğu 15’e yakın şirketin dosya aldığı öğrenildi.

TÜRK FİRMALAR DA VAR

İhaleye ilgi gösteren arasında Türk şirketleri de olduğu öğrenilirken, kamu ihalelerini alarak adından söz ettiren bir şirket grubunun da olduğu ifade edildi.

YETERLİLİK İHALESİ CUMA GÜNÜ

İhalede teklif vermek isteyen firmalar 21 Mayıs Cuma gününe kadar yeterlilik belgelerini Büyükşehir Belediyesi’ne verecek. Yeterli görülen firmalar 21 gün içerisinde mali tekliflerini iletecek. Sürecin sonunda en düşük teklifi veren firma yapım işini kazanmış olacak.

KASIM-ARILAK’TA TEMEL ATILMASI BEKLENİYOR

Bir sorun olmazsa İzmirlilerin yakından takip ettiği 13.5 kilometrelik 11 istasyonlu Üçyol-Buca metro hattının temeli atılacak. Proje tamamlandığı kent trafiğinin önemli ölçüde rahatlaması bekleniyor.

HANGİ İSTASYONLAR OLACAK

11 istasyondan oluşan hatta Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak.

UYGUNLUK VEYETİRLİLİK KRİTERLERİ NELER?

Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı ihaledeki bazı uygunluk ve yeterlilik kriterleri şöyle:

Ortalama Yıllık Ciro: Son 5 yılda asgari ortalama yıllık ciro 250.000.000 EURO (iki yüz elli milyon Euro) eşdeğeri
Genel deneyim: Son 10 yılda başarılı ve esaslı ölçüde tamamlanmış ve önerilen sözleşmeye benzer olan ve her biri İstekli tarafından uygulanan en az 400.000.000 EURO (dört yüz milyon Euro) eşdeğerinde işlerden oluşan en az 1 (bir) sözleşmenin gerçekleştirilmesinde bir yüklenici olarak (herhangi bir rolde) deneyim sahibi olmak.
Benzer iş olarak Raylı sistemler (İnşaat ve elektrifikasyon ve sinyalizasyon işlerini bir bütün olarak tamamlayan) kabul edilecektir.
Yönetim Deneyimi: Son 10 yılda yukarıda belirtilen benzer iş kapsamındaki veya diğer sözleşmeler için, başarılı ve esaslı ölçüde tamamlanmış ve her biri en az 450.000.000 EURO (dört yüz elli milyon Euro) eşdeğerinde bir değere sahip en az 1 (bir) sözleşmenin uygulanmasında ana yüklenici (JVCA içinde lider ortak) olarak deneyim.
Spesifik Deneyim: Son 10 yılda yukarıdaki veya diğer sözleşmeler için, aşağıdaki spesifik faaliyetler ve işlerin gerçekleştirilmesi konusunda deneyim sahibi olmak: Başarılı ve esaslı ölçüde tamamlanmış ve en az 5 (beş) km TBM tüneli ve en az 5 (beş) km NATM tüneli içeren sözleşmenin gerçekleştirilmesinde bir yüklenici olarak deneyime sahip olmak