Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir hafif raylı sistemi 5. aşama Üçyol-Buca arası yapım işi” ihalesi ile ilgili Danıştay kararını açıklandı.

EN DÜŞÜK FİYATI NUROL VERMİŞTİ

En düşük ikinci fiyatı veren Gülermak Ağır Sanayi İnşaat ve Taahhüt A.Ş. 3 milyar 921 milyon 498 bin TL teklif  verilmesinde tartışmaları beraberinde getirmişti. İhalede 3 milyar 392 milyon TL teklif vererek birinci sıraya oturan Nurol İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi ile Yapı Merkezi İnşaat Sanayi Anonim Şirketi ortak girişiminin yaptığı başvuruyu değerlendiren İzmir 4. İdare Mahkemesi, kararını taraflara, “Gülermak A.Ş.’ye verilen metro projesi yapım işini Nurol İnşaat-Yapı Merkezi ortak girişimine verilmesi” şeklinde tebliğ etti.

DANIŞTAY’DAN BÜYÜKŞEHİR’E RET

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı konuyu Danıştay’a taşıdı. Danıştay’da flaş bir gelişme yaşandı. Yapılan değerlendirmede 5 üyeden oluşan heyet, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin itirazını reddetti.

 SOYER ALGI OLUŞTURMAYA ÇALIŞTI  
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Meclis üyesi Fikret Mısırlı, “Sayın Soyer hukukçu ancak hiç avukatlık yapmadığı için 4. İzmir İdare Mahkemesi kararını anlayamadı. İzmir Halkının yani kamunun parasının 529 Milyon TL daha fazla ödenmesi için Danıştay’a itiraz etti. Gerekçenin de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın ( EBRD ) kararıymış gibi uymak zorunda olduğunu iç hukukta yeri olmayan bir iddia ile itiraz etti.  Ancak Sayın Soyer Buca Metro ihalesi 4734 Sayılı İhale Kanunun özel hükümlerine göre yapıldı. Kararı ise EBRD tarafından veridiğini itiraz hakkımızın olmadığını Belediyemizin uyması gereken bir zorunluluk olarak iddia etti.  Oysa kamunun tabi olduğu dolayısıyla İzmir Büyükşehir belediyesi de 4734 Sayılı İhale Kanunun a göre ihale edildi bağlı olduğu Türkiye Cumhuriyeti Kanunları yani bu ihalelerin tabi olduğu üst yargı üzerinde başka başka bir finans kuruluşu, banka veya yabancı bir Devletin iradesi olamaz.  Bu İhaleyi içi hukuk kanunlarına göre yap 529 Milyon TL kamu zararına yol aç sonra EBRD kararına uyacağım diyerek bizim iç hukukumuz karar alamaz diye algı oluştur. Şimdi bu yargı kararını Sayın Soyer’in nasıl uygulayacağını göreceğiz. Umarım Uluslararası Tahkime gitme yani Kamuya 529 Milyon TL fazladan ödetmek için mücadele etmez” dedi.

SOYER SÜRECİ ETKİLEYECEK SONUÇ DOĞURMAYACAK
Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Danıştay kararıyla ilgili açıklamada bulunmuştu. Soyer, “Biz de bunun üzerine Danıştay nezdinde itiraz ettik. Şimdi Danıştay karar verecek. 'Evet mahkeme haklıdır, bunların gereğini yerine getirin' derse bizim zaten elimizde. Biz o sorguları da yaptık, belgeler de elimizde. Biz, FIDIC'e göre tekrar firmaya verme zorunluluğu olmadığını biliyoruz, o nedenle yapmadık. Ama mahkeme derse ‘vermen lazım’ diye, veririz. Yeni bir idari işlem tesis etmemize gerek yok, çünkü yerinde analizler de yapılmış durumda. Mahkeme kararını bozarsa yine bir idari işlem tesisine gerek yok. Karar ne olursa olsun kaldığımız yerden devam ediyoruz. Zaten bu konsorsiyumun lideri olan Avrupa İmar Kalkınma Bankası ihaleyi kesinleştirdi ve onayladı. Orada bitmiş bir süreç var zaten. Burada çıkacak karar her ne olursa olsun bu süreci etkileyecek bir sonuç doğurmayacak" demişti.