Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi törende Bornova Kaymakamı Fatih Genel,  57. Topçu Tugayı Komutanı Tuğgeneral Halil Ünver, Bornova Belediye Başkan Yardımcısı Barbaros Taşer ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sami Atik, Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak şükranlarını sundu.

Türkiye Muharip Gaziler Derneği  üyeleri, siyasi parti temsilcileri ve muhtarların katıldığı törende günün anlam ve önemini belirten şiir okunarak Gaziler Günü’nün tarihini anlatıldı. Bu özel günde konuşma yapan Gazi Sami Atik “19 Eylül Türkiye Cumhuriyeti’nin gazilere verdiği değerin ifade olan bir kahramanları anma günüdür. Bizleri bu kutsal toprakların ve şanlı bayrağın gölgesinde Türkiye Cumhuriyeti’nin saygın fertleri olarak hür ve bağımsız şekilde yaşamamızı sağlayan şehitlerimizi ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyoruz” dedi. 

Güzelbahçe’de gaziler unutulmadı
Mustafa Kemal Atatürk’e Millet Meclisi tarafından, 19 Eylül 1921'de kanunla ''Müşir'' (Mareşal) rütbesi ile ''Gazi'' unvanının verildiği 19 Eylül Gaziler Günü Güzelbahçe’de törenle kutlandı. İlk tören Atatürk Mahallesi’nde bulunan Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı.  
Gaziler günü törenine, Güzelbahçe Kaymakamı Bülent Bayraktar, Garnizon Komutanı Topçu Albay Ferudun İşler, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Siyasi parti başkan ve yöneticileri, Gaziler, belediye meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Çelenk sunumunun ardından istiklal marşı ve saygı duruşunda bulunuldu. Tören sonunda Kaymakam, Garnizon Komuta ve Belediye Başkanı Mustafa İnce Gazilere çiçek taktim etti. Törenin ardından gazilerle birlikte günün anısına toplu fotoğraf çekildi, ardından kahvaltıda bir araya gelindi.
Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, 19 Eylül Gaziler Günü’nün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Başkan İnce, “Şehit ve gazilerimize ne kadar minnet ve şükran duysak azdır. Bugünün güçlü ve saygın Türkiye’sinin temelinde kahraman şehitler ve gaziler vardır. Dünle bugün arasında kurulabilecek kopmaz maddi ve manevi bağın, geleceğe vereceği güç, ancak şehit ve gazilerimizin kıymetinin bilinmesiyle sağlanabilecektir. Aziz milletimiz,  kutsal değerlerini, vatan ve bayrak sevgisini her şeyin üstünde tutan, bu uğurda hayatlarını feda etmekten çekinmeyen kahramanlarımız sayesinde karşısına çıkan tüm badireleri atlatacak güce ve kararlılığa sahiptir. Biz Türk milleti olarak, birlik ve beraberliğimize yönelen tehditlere karşı mücadele etmenin, ülkemizi Atatürk’ün dediği gibi çağdaş medeniyetler seviyesinin üstüne çıkarmak için çalışmanın, şehitlerimize ve gazilerimize vefa borcumuzun da gereği olduğuna inanıyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, bu vatan uğruna gazi olmuş, ve şehit düşmüş tüm vatan evlatlarının karşısında saygı, özlem ve minnetle eğiliyoruz, ruhları şad olsun" diye konuştu.

Karşıyaka'da gazilere vefa!

Vatanı uğruna cephede görev yapmış gaziler, Karşıyaka’da unutulmadı. 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Hükümet Konağı önünde Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karşıyaka Şubesi ile Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit, Dul ve Yetimleri Derneği İzmir Şubesi üyelerinin katılımıyla çelenk sunma töreni gerçekleştirildi.

Çelenklerin sunumunun ardından Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karşıyaka Şubesi adına Gazi Ahmet Cumhur Köymen günün anlam ve önemini içeren bir konuşma yaptı. Törene Karşıyaka Kaymakamı Alı Rıza Çalışır, Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Ege Deniz Bölge Komutanı Deniz Kıdemli Albay Hakan Tolungüç, İlçe Jandarma Komutanı Ahmet Karaman, İlçe Emniyet Müdürü Metin Yalçın katıldı.

Törenin ardından protokol üyeleri , Latife Hanım Köşkü’nün bahçesinde gazilerle kahvaltı etti. Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, ”Gazilerimizin hakkını ne yapsak ödeyemeyiz. Bir gazi çocuğu olarak onların Kore’de , Kıbrıs’ta ve diğer cephelerde nasıl zorluklar yaşadığını biliyorum. Onların fedakarlıklarını hiçbir zaman unutmayacağız” diye konuştu. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Karşıyaka Şubesi Başkanı Halil Taşçı da, Kaymakam Çalışır ve Başkan Tugay olmak üzere törene emeği geçenlere teşekkür etti.

 Gaziler Karabağlar'da da unutulmadı
Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, 19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle Karabağlar Kaymakamlığı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen çelenk koyma törenine katıldı. Karabağlar Kaymakamı Cemil Özgür Öneği, Garnizon Komutanı Personel Albay Tarık Çetin Aktaş, gaziler, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle birlikte anıta çelenk sunan Başkan Selvitopu, “Bu vatanı canları pahasına kahramanca savunarak bizlere emanet eden gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü'nü kutluyor; başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

Balçova’da Gaziler Günü Kutlandı

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’e Gazilik unvanın verilişinin yıldönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü, Balçova’da kutlandı. Balçova Cumhuriyet Meydanı’nda resmi tören yapılırken Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya’da Kahraman Gazileri evlerinde ziyaret etti.

Atatürk’e Gazilik ünvanı verilişinin yıl dönümü olan 19 Eylül Gaziler Günü tüm yurtta olduğu gibi Balçova’da da bir dizi etkinlikle kutlandı. Balçova’daki kutlama programı sabah Cumhuriyet Meydanı’nda düzenlenen resmi törenle başladı. Törene Gaziler ile birlikte Balçova Kaymakamı Ahmet Hamdi Usta, Balçova Garnizon Komutanı P.Alb. İlker Yaşar, Belediye Başkanı Fatma Çalkaya, protokol üyeleri ve vatandaşlar katıldı. Törene katılanlar Atatürk Anıtı’na çelenklerin bırakılmasının ardından İstiklal Marşını okudu. Gaziler ve ilçe protokol üyeleri törenin ardından  Balçova Emekli Astsubaylar Derneği’nde sohbet etti.

Başkan Çalkaya Gazileri evlerinde ziyaret etti

Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya’da ilçede yaşayan Gazileri ve ailelerini evlerinde ziyaret etti. Gaziler ile sohbet eden Başkan Fatma Çalkaya Çalkaya “Sizler canınızın bir parçasını gözünüzü kırpmadan vatan savunması için feda ederken elbette ki bir karşılık beklemediniz. Ama bu ülkede nefes alan her yurttaşın sizlerin bu fedakârlığınızın farkında olması gerekiyor. Biz de bu duyarlılığı sağlamak adına çalışıyoruz. Bugün ben ve Semtevi’ndeki görevli arkadaşlarım tüm gazilerimizi ziyaret ederek küçük bir hatıra takdim etmek istedik. Balçova Belediyesi en küçük personelinden belediye meclis üyesine ve belediye başkanına kadar yılın her günü 24 saat sizlerin emrindedir” diyerek duygularını dile getirdi.  

FOÇADA GAZİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

İzmir’in Foça İlçesi’nde 19 Eylül Gaziler Günü törenle kutlandı. Pandemi kurallarına uyularak yapılan törene vatandaşlarda protokol ve tören kıtalarına mesafeli durarak katıldı.

Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’ndaki törende Foça Kaymakamı Ali Çetin, Amfibi Görev Grup ve Garnizon Komutanı Tümamiral  Yankı Bağcıoğlu, Foça Belediye Başkanı Fatih Gürbüz, Jandarma Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Vedat Çolak, İlçede ikamet eden Gaziler, Ak Parti İlçe Başkanı Ethem Ali Haydar Çapçı, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İlçe Başkanı Ayla Yılmaz, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Turan Çetinarslan, bazı STK temsilcileri,  Garnizon dahilinde görev yapan çeşitli rütbelerde Jandarma ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı mensupları ile vatandaşlar hazır bulundu.

Atatürk Anıtı’na;  Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı ve Belediye Başkanlığı çelenkleri konuldu. Son çelengi İlçede yaşamını sürdüren Gaziler adına (Gazi) Emekli Tümamiral Tayfun Uraz sundu.

ŞEHİTLİK VE GAZİLİK RÜTBELERİN EN YÜCESİDİR

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasından sonra törende bir konuşma yapan Deniz Yüzbaşı Mehmet Akif Karakaya 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi(TBMM)’nin milletimiz adına en güzel vefa duygusunu göstererek Türkiye Cumhuriyetinin Kurucusu Ulu Önder Atatürk’e Gazi ünvanını verdiğini ve bu olayın Cumhuriyetin kurulmasından beri Gaziliği en yüksek seviyede temsil ettiği için 19 Eylül’ün Gaziler Günü olarak kutlandığını söyledi. Yüzbaşı Karakaya; “Yüce Türk Milleti’nin şanlı tarihi bizlere gurur veren, her zaman övüneceğimiz eşsiz destanlar ve zaferlerle doludur.  Bugünün güçlü ve saygın Türkiye’sinin temelinde işte bu şanlı mücadele sonrasında kazanılan zaferler  yatmaktadır. Şehitlik ve gazilik sadece manevi açıdan değil askerlik açısından da rütbelerin en şereflisi ve en yücesidir. Analarımız çocuklarını şehitlik ve gazilik ninnileri ile büyütürler.  “Haydi oğlum git ya gazi ol ya şehit” diyerek askere uğurlarlar. Vatan için feda ederler. Tüm gazilerimize ebediyen minnet ve şükran borçluyuz. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’te “Vatan ve Millet İçin herşeyini feda eden harp malülü ve gaziler canlı birer abidedir” sözleriyle gazilerimize olan minnet duygusunu ifade etmiştir. Nasıl ki ulusal bağımsızlığımızı ve özgürlüklerimizi Kurtuluş Savaşı’na katılarak şehit ve gazi olan atalarımıza borçluysak, bugünkü ulus ve ülke bütünlüğümüzü başta terörizm olmak üzere her türlü iç ve dış tehdide karşı savaşan, bu uğurda şehit ve gazi olanlara borçluyuz.  Kendilerine bu vesileyle minnet ve şükran duygularımızı ifade ediyoruz. Karada, havada ve Mavi Vatan’da milli harp alaka ve menfaatlerimizin korunması maksadıyla fedakarca ve kahramanca görev yapan silah arkadaşlarımıza ve emniyet güçlerimize başarı dileklerimizi iletiyoruz. Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ebediyete intikal eden gazilerimizi minnet ve şükranla anarken hayattaki gazilerimize sağlık ve mutluluklar diliyor, saygı, sevgi  ve şükranlarımızı sunuyoruz” dedi.  

Alkışlarla tamamlanan konuşmanın ve hatıra fotoğraflarının çekilmesinin ardından tören sona erdi.     

Bergama’da Gaziler Günü Kutlandı

19 Eylül Gaziler Günü Bergama’da Hükümet Konağı önünde düzenlenen tören ile kutlandı. Sosyal mesafe ve maske kuralına uyularak gerçekleştirilen törenlerde Garnizon Komutanlığı, Kaymakamlık ve Belediye Başkanlığı çelenkleri, Atatürk Anıtı’na sunuldu. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ardından ebediyete intikal eden gazi ve şehitlerimizin ruhuna Kur’an-ı Kerim okunup dualar edildi. Gaziler Günü nedeniyle bir açıklama yapan Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere; ebediyete intikal eden tüm gazi ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.

GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZ İÇİN KUR’AN-I KERİM OKUNDU, DUALAR EDİLDİ

Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e TBMM tarafından 19 Eylül 1921 tarihinde mareşallik rütbesi ve gazilik ünvanının verilmesinin 99. yıl dönümü ve Gaziler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunumu, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene Bergama Kaymakamı Mahmut Kaşıkçı, Belediye Başkanı Hakan Koştu, Başkan Yardımcısı Aşkın Uyar, Garnizon Komutanı Vekili Piyade Albay Yakup Fikret Gürçay, gaziler, siyasi parti, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve protokol üyeleri katıldı. Törende; günün anlam ve önemi üzerine yapılan konuşma ardından başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımız için canını feda eden tüm şehitlerimiz ve ebediyete intikal eden gazilerimiz için Kur’an-ı Kerim okunup, dualar edildi.

BAŞKAN KOŞTU “CANLARINI HİÇE SAYARAK KORKUSUZCA VATANIMIZI SAVUNAN GAZİ VE ŞEHİTLERİMİZİN RUHLARI ŞAD OLSUN ”

Vatan savunmasında korkusuzca göğüslerini siper eden ve canlarını hiçe sayan şehit, gazi ve kahramanları şükranla andığını yaptığı açıklamada dile getiren Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Her köşesi bir başka güzel olan vatanımızı canları pahasına kahramanca savunarak bizlere emanet eden gazilerimizin 19 Eylül Gaziler Günü’nü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ebediyete intikal etmiş tüm gazilerimizi ve şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyorum” dedi.