Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Bornova Belediye Meclisi Nisan Ayı ikinci meclis oturumu Başkan Mustafa İduğ'un faaliyet sunumu ile başladı. İduğ, yatırımlarım ve harcamaları kalem kalem meclis üyelerine anlattı. Asfalt plenti ve plentin kullanımı için alınan araçlara yönelik bilgi veren İduğ, 2022 yılında 93 milyonluk yol çalışması yapılacağını kaydetti. 

"BUNLARI BORÇLANMADAN YAPTIK"

3 yıllık sunumu gerçekleştiren Başkan  İduğ, “3 Yıllık dönem pandemi ve deprem nedeniyle zor geçen bir dönemdi. Nisan ve mayıs ayındaki kapanmalar nedeniyle pek de huzurlu bir dönem geçirmedik. Ama şu an pandemi azaldı ve daha huzurlu olacağız. Bütçemizi dengeli ve verimli bir şekilde kullanmaya çalıştık. Öncelikle 55 milyon 394 milyonluk yatırım yaptık. Çamdibi Kapalı Yüzme Havuzu, asfalt tesisi kurduk. Çünkü yol problemimiz vardı ve ilçemizde yüksek derecede bu sorun vardı. Biz de uzun yıllar ilçemizin kullanacağı bir tesisi kurduk. Makineler, silindirler satın aldık. Bornova Kongre Uygulama Merkezi kangren olan bir projeydi ve bunu da yapıyoruz, kasım ayında ihaleye çıktık ama teminat bile yatırmadan ihaleye girenler çekildı, tekrar ihaleye gireceğiz. 6 milyon da tadilat işimiz var Tuborg Tesisi günde 50 milyon su kaçırıyor ve 4 milyon 250 milyon bakım ücreti var. Çamdimi Kapalı Yüzme Havuzu’nun ise maliyeti 7 milyon. Bunları borçlanmadan yaptık.

Başkan İduğ’nun açıklamalarının satırbaşları şöyle;

“ASFALT ÜRETİM TESİSİMİZ 8 MİLYON 529 BİN TL’YE MAL OLACAK”

Muhtarlarımızın daha geniş yerlere taşınmasını sağladık, muhtarlık olmayan ilçelere muhtarlıklar kurduk. Dolayısıyla 55 milyon içerisinde bakınca 6 milyon 145 milyonluk hukuki ve kamulaştırma bedeli var. Bornova da 55 milyonluk kamulaştırma konusu var ve mahkemede şu an. Bu parayı ödemek zorunda kalmamak için Türkiye Belediyeler Birliği’ne bir yazı ile müracaatta bulunduk. Dedik bu böyle devam ederse belediyeler çöker, 6 milyon 145   bin lira ödedik, geri kalanı durduruldu ve umarım bunla kalır. Çünkü Belediyelerin finansla yapısı her gün daha zora giriyor. Biz Çamdibi Yüzme havuzunu 7 milyon 245  bine yapıyoruz ama bugün yapsak 20 milyonu geçer. Asfalt Üretim tesisimiz de 8  Milyon 529 bine mal oluyor. Yıllardır bir tane araç alınmamış ilçeye, bir tane mikser istedik, Devlet Malzeme Ofisi 3 ayda bize teslim etti. Dolayısıyla biz hizmet aksamasın diye 3 aylık bir beton mikseri kiraladık.”

“BURADA HEPİMİZ MİSAFİRİZ”

Bornova İletişim Merkezi’ni kurduk ve burada hepimiz misafiriz, görevimiz bittiğinde gideceğiz.  Ben o yüzden de bu merkezi kurdum. Arkadaşlarımız gün içinde gelen şikayetleri topluyorlar ve bu da bürokratların iş yükünü azalttı. Bunu daha da ilerletiyoruz.

“ÇOCUK AKTİVİTE MERKEZİ KURUYORUZ”

Çamdibi Pazaryeri’nde bir tiyatro ve düğün salonumuz var sağ tarafında havuz gibi bir şey yapılmış ama kullanılmıyor. Biz buraya jimnastik salonu, çocuk aktivite merkezi yaptık, boş kullanılmayan bir alanı değerlendirdik. Uyuşturucu 13 yaşına kadar indi. Kadınlarımız burada onlar da spor yapabilir. Çocuklar da burada zaman geçirebilir. Çamdibi Yüzme Havuzunun da üst atı fitness salonu oluyor.

BENZİN İSTASYONU ALANI

Benzin İstasyonu burası 12 milyona satılacaktı, Biz yap işlet ile bunu aldık her yıl 500 bin kira bedeli var. 10 yıl sonra bizim olacak. Şu an 40-50 Milyon bir değere sahip. 370  Milyona devraldığımız Bornova Belediyesi varlıkları  şu an 600 Milyonun üzerinde bir değere sahip. Bu Benzin İstasyonun yerini satsaydık  şu an kasada sadece 12 milyon olacaktı. Ama artık orası çok değerli ve 40-50 milyon değeri var.

“KAZILAN YOLLARI BİZ KAPATIP FİRMALARDAN ÜCRETİNİ ALACAĞIZ”

Dökülen asfalt 25 metre kare loka asfalt 9 metre kare. Ancak Bornova’yı   biz mi kazıyoruz. Hayır, arkadaşlar biz kazmıyoruz. Türkiye de herkesin aklına belediye geliyor. Biz kazı yapan firmaları davet ettik. İZSU kazıyor, taşerona veriyor, adam 3 ay sonra da 4 ay sonra da kapatıyor. Ama kazanın tabelası yok. Biz İZSU’yu çağırdık ve dedik ki biz kazılan yeri kapatalım protokol yaptık ve biz kapatıyoruz sonra da faturasını kesiyoruz. Telefon, internet şirketleri ve İzmirGaz ile de görüştük ve protokol imzaladık. Kazılan alanları biz kapatacağız ve o firmalardan parasını alacağız. “

“BORNOVA'YA DEĞER KATMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Dışarıda başka makineleri olan yerlere de iş vereceğiz ve bu işi devam ettireceğiz. 14 milyon 209 bin liralık araç aldık. Almaya devam ediyoruz. Hukuki el atma ile 6 milyon 145 bin liraya yer aldık. Kentsel dönüşüm, çarpık kentleşmeye yönelik çalışma yaptık. Yaklaşık 684 parsel üzerinde çalışma var, memnuniyet çok fazla. Provokatörler sayesinde 1 aydır büyük rahatsızlık hissettim, 2 buçuk emsal kimse şu ana kadar alabilmiş değil, ben bunu sizlerin oy birliğiyle sağladım, geçen mecliste 8 ret ile geçti. Dışarıda yeri olmamasına rağmen provoke eden bir grup var. Rutubetli evlerde yaşayan insanlar var, 6 kat imar vermişiz. Kızılay planları hepimizin oybirliğiyle geçen bir karardır. Pınarbaşı Gülpınar'da da aynı çalışmayı yapacağız, Bornova'ya değer katmaya devam edeceğiz.

“BİZ DIŞARIYA İŞVEREN DEĞİL KENDİ İÇİNDE ÇÖZEN YAPIDAYIZ”

2021 gelir bütçemiz 485 milyon 451 bin 488,44 gider bütçemiz ise 469 milyon 691 bin 855,15. Gelir gerçekleşmesi yüzde 92, gider gerçekleşmesi ise yüzde 90,65. 2021'de kredi borçlarımızı kapattık, Bornova Belediyesi'nin kredi borcu yok. Bu anlatılanların hepsi ödendi, kasamızda 57 milyon paramız var, yedek akçe hariç. 2022 yılında birçok belediye, borcu olan belediye İller Bankasındaki kesintilerden dolayı sıkıntı yaşadı, bizim borcumuz yok, İller Bankası ödememiz arttı. İş dünyası Bornova Belediyesine sosyal hizmetler kapsamında çok destek verdi, biz onları gerekli yerlere aktarıyoruz. Bu yıl 3 tane futbol sahasının halı sahasını değiştiriyoruz. Park Bahçeler 2021 yılı 11 milyon... Fen İşleri ve Park Bahçeler artık kendisi üreten noktada, biz dışarıya işveren değil kendi içinde çözen yapıdayız. Kaynağı kendi içinde çalışmaları tabloda çok net görüyorsunuz

“DEVEYİ HENDEKTEN ATLATMAK GİBİ…”

3 yıllık giderlerimiz de azalma oldu.  Bunun nedeni araçları satın almamızdı. Bir bütçe yaptık ve 2022 ‘den 2023’e 600 milyonluk bütçe ile borçsuz geçmek kolay değil, deveyi hendekten atlatmak gibi bir şey. Ama bunu başaracağımıza inanıyoruz.

“KENDİ ELEKTRİĞİMİZİ ÜRETECEĞİZ”

2022 yılı güneş enerjisi santralli kuracağız. Şu an 25 milyon elektrik parası ediyoruz bu yıllık giderimiz. Bu çalışmamız ile elektrikten tasarruf edeceğiz. Bornova Belediyesi kendi elektriğini üretecek. Pazaryerleri üstü, çatı alanı olursa yüzde 20 daha fazla verimlilik var. 5 yıl teminat mektubu alarak bunu yaptıracağız. Yüzde 85 verimlilik şartı koyuyoruz. İller Bankasında bir kredi alarak bunu yapacağız.

“BEN BİR İŞİ YA TAM YAPACAĞIM YA DA YAPMAYACAĞIM”

Bornova Kongre Merkezi, kasım ayında ihaleye çıktık. 2 firma katıldı biri 19 milyon dedi, diğeri 41 milyon dedi ve teminatı yatıramadı. Kasımda döviz patladı ve teminat yatırılmadı. Ben görev sürem içinde hiçbir şeyi yarım bırakmak istiyorum ya tam yapacağım ya da yapmayacağız. Yeniden mimarı çağırdık 1.5 milyon istediler biz de pazarlıkla 750 bine indirdik. Büyükşehir ile bir protokol yapacağız burasının yüzde 70’ni büyükşehir karşılayacak.  Şu an 40 milyon olan maliyet şu durumda 80 milyona çıktı. Ama ben istiyorum ki burası yapılsın, iflas eden firmanın yasal süreci var bu da süreci uzattı.

“BU SENE TESLİM ALACAĞIZ”

Naldöken Pazaryerinin yerini satın aldık. Eğim çıktı ve 2 kat yapalım dediler biz kabul etmedik. Çünkü 2 kat maliyet çıktı. Projeyi değiştirdik tek kat halinde genişlettik. İhale bitti şu an kazılar yapılıyor. Bu yıl içinde teslim alacağız.

“700 KİŞİLİK KIZ ÖĞRENCİ YURDU”

300 kişilik kız öğrenci yurdu için ihaleye çıktık, Bir yer daha var bağış aldık orası da 400 kişilik bir kız yurdu olacak. Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği bir katını biz yapalım dedi, biz komple 4 katı onlar yapsın istedik 1 milyon paraları var ve maliyeti 3.500 milyon komple onlara yaptırırsak, iyi olacak.”

“4 SAHA YAPILACAK”

4 Futbol sahası yapılacak. Cumhuriyet meydanında olan bir yer ve çok değerli. Bornova Şehir Satında tribünleri de kapatacağız. Kullanılmayan tribünü yıktık ve daha da genişledi. Burada bir saha daha çıktı. Halı saha olacak.

“ESNAFIN İSTEDİĞİ ŞEKİLDE YAPILDI”

Tarihi Büyük Çarşı, Üstünü yağmur ve güneşten koruyacak şekilde yaptık. SİT’ten yazısını aldık. Korunması gereken alanlar yazısını alınca harekete geçtik. Kız yurdu gelince kent ekonomisi hareketlenecek. Burasını ışıklandıracağız. Gece 12’de dahi kadınlarımız gelip gezebilecek. Esnafın talebiydi, örnekler gösterdik tercih ettikleri projeyi yaptık. Türkiye Belediyeler Birliği’nin açtığı yarışmada 500 bin lira ödül aldık ve 1 milyona burasını tamamlayacağız.

AK PARTİ FAALİYET RAPORUNA OLUMSUZ OY VERDİ

AK Parti Meclis Üyesi Sait Tatlı faaliyet raporuna ilişkin eleştirilerde bulunarak, "Eğitim kooperatifi ile ilgili önerge yaklaşık 5 ay gündemde kaldı, 5 ayrı komisyona gitti, sonra 5 ay gündemde kaldı ve gündemden kaldırıldı. Faaliyet raporuna baktığımızda 6 bin 100 ailenin eğitim desteğinden faydalanması planlanmışken sadece 763 aile faydalanmış. Eğitim, gençlik merkezinden faydalanması planlanan öğrenciler 5 bin kişi iken, hiçbir öğrenci faydalanmamış. Bu sonuçlar verilen önerge ile bağdaşmıyor. 2021 yılı bütçesinde yer alan Naldöken pazar yeri aktivite yapım merkezi taahhüdü varken hiç başlamadı, inşallah 2022 yılı bütçesinde tamamlanmış olur. Her yıl yüzde faaliyet raporunda yer alan Bornova Kongre Merkezi'nin yüzde 52'sinin tamamlanması taahhüt edilmiş ancak Bornova Kongre merkezi hiç başlamamış. Raporda 60 kilometre yol onarım işi varken 45 km yol onarımı yapılmış. Yollarda çukurlar oluşmasına girmiyorum, asfalt şantiyesi ile giderilir inşallah. Bisiklet yolları taahhüdü var, 1 kilometre bile bisiklet yolu yapılmamış. Çoğu mahallelerde park ve yeşil alan bulunmamaktadır. Bornova'nın bamyası için 50 kilogram tohum dağıtımı planlanmışken sadece 10 kg dağıtılmıştır" ifadelerini kullanarak faaliyet raporuna olumsuz oy kullanacaklarını kaydetti.

TAŞTAN, "TAAHHÜTLERİN YÜZDE 30'U HAYATA GEÇMİŞ"

AK Parti Meclis Üyesi Fatih Taştan ise, "İZTAŞ hizmet binası, Naldöken düğün salonu, kongre merkezi, 166 ada 4 parsel restorasyon işi, spor alanlarının yapım işi gibi kalemlere 46 milyon para ayrılmış. Çamdibi yüzme havuzunun yüzde 79'u bitirilmiş, Beton santrali asfalt üretim tesisine dönüştürülmüş. Kongre Merkezi ve pazar yeriyle ilgili hiçbir çalışma göremedik. 1 metrekare yeni yol açılmamış. 2021 yılı taahhütlerinin tutarı 46 milyon lira, bütçe 520 milyon lira, yapılanlar yaklaşık 15 milyon lira yani taahhütler yüzde 30 civarında hayata geçmiş" eleştirisinde bulundu.

FAALİYET RAPORU KABUL EDİLDİ

CHP ve İYİ Parti grubu faaliyet raporuna olumlu oy kullanırken AK Parti ve MHP faaliyet raporuna olumsuz oy kullandı. Faaliyet raporu oy çokluğuyla kabul edildi.

ECRİMİSİL ELEŞTİRİSİ

AK Parti Grubundan ecrimisillerin tebliğler konusunda gelen eleştirileri yanıtlayan Başkan Mustafa İduğ, "Ecrimisil yasal mevzuat çerçevesi içinde gerekli çalışmaya hazırız" dedi. CHP Grubu ise artık işlemlerin mailler üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekti.

TATLI: "BELEDİYEYE GAYRİMENKUL BAĞIŞI VAR MI?"

AK Partili Tatlı, "Ecrimisil tüm yeşil alan ve parklardan işgal varsa alınıyor. Ben bu konuda bir soru önergesi vermek istiyorum. Ecrimisil alınan yerlerle ilgili belediyemize herhangi bir gayrimenkul olmuş mudur olmamış mıdır ben bunu merak ediyorum" dedi.

 “BURADA BİR ŞAİBE YOK”

Başkan İduğ, Denetim Raporunda “70 bulguda en çok çıkan tarih hatasıydı. Her şey mail yolu ile geliyor. Mail yoluyla müracaatta sorun yok, ama kapalı zarfta tarih ve saat yoksa biz karar aldık, ödeme yapmayacağız, ihalede çıkaracağız. Teslim sürelerinde birkaç günlük erteleme, hafta sonuna gelme söz konusu. Burada bir şaibe yok. Sehven yapılan tarih hataları da düzeltilecek. Benim için önemli olan şaibe var mı? Denetim komisyonu buna bakmalı. Burada bazı ithamlar var bunlar hoşuma gitmedi. Bizler bulguların evraklarını çıkardık ve denetim komisyonuna vereceğim. Yani Bornova Belediyesi hem iyi niyetli hem de doğru çalışıyor. Sayıştay 3 ay kamp kurdu burada ama teşekkür ettiler ve Türkiye’nin birçok yerinde bunu görmedik deyip teşekkür ettiler. Verilen bulguların cevabı ve belgeleri hazır hepsi komisyona teslim edilecek. Biz ecrimisil her şeyi ödedik. Bunların evrakları var ve sizlere bunu sunacağız. 2013 yılından beri gelen gelir getirici bir şey var ve her firma için makbuzları sizlere teslim edeceğiz.

“YASA BÖYLE”

AK Parti Grubundan ecrimisillerin tebliğler konusunda gelen eleştirileri yanıtlayan Başkan Mustafa İduğ,  sözlerini şöyle sürdürdü; "Ecrimisil yasal mevzuat çerçevesi içinde gerekli çalışmaya hazırız" CHP Grubu ise artık işlemlerin mailler üzerinden yürütüldüğüne dikkat çekti. İduğ, “Tek ricam eğer ki bir hatamız varsa biz hatamızı düzeltiriz, tarih konusunda hata düzeltiriz. Biz verdiğiniz bulgularla bunları düzeltmek için her şeyi yaparız endişeniz olmasın. Bir yer eğer ki işgal ediliyorsa ben kiralama yapamam tek yapabildiğim ecrimisil almaktır. Yasa böyle arkadaşlar”