Bergama Belediyesi’nin Mart ayı olağan meclis toplantısı Başkan Hakan Koştu idaresinde gerçekleşti.  Belediye yönetimi, 2014 yılında kapatılan İl Özel İdareler’den kalan 19 tane taşınmazı satma kararı aldı.

Gündemde yer alan satış maddesi üzerinden tartışmalar yaşanırken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve İYİ Parti köy mallarının belediye mülkü olarak kalmasını ve önergenin geri çekilmesini talep etti.  CHP ve İYİ Parti ‘hayır’ yönünde refleks sergilerken karar AK Parti ve Milliyetçi Hareket Partisi’nin (MHP) ‘evet’ tercihiyle oy çokluğuyla alındı.

MUHALAEFETTEN SATIŞ KARARINA TEPKİ!
CHP’li Meclis Üyesi Osman Selim Tok, “Net olarak tavrımız hiç görüşülmeden direkt gündem maddesinin geri çekilmesini istiyoruz. Kırsaldan yaşayan insanlarımızın kendi mahallelerindeki bu arazilerin satılmasından vazgeçilmesini istiyoruz” dedi.  

İYİ Partili Meclis Üyesi Olgu Aktuğ Kemaller de, “Bizim de parti olarak bu yönde tavrımız var. O toprakların suyunu içip ekmeğini yiyerek buraya gelmiş bir kardeşinizim. O insanlar için bir karış toprakları bile çok kıymetli. Öyle zor şartlarda edindiler ki, ataları bağışladı, ektiler, biçtiler kullanılabilir hale getirdiler ve bir gün bir yasa çıktı malları elden gitti, belediyelere geçti. Kırsal mahalle önerisini verdik. Belki ilerleyen günlerde köy tüzel kişilikleri geri gelecek. Bu mallar çok kıymetli ve atalarından miras. Gündemden çıkarılmasını talep ediyoruz” açıklamasında bulundu.  

İYİ Partili Nezih Özuyar da, “Böyle bir tepkiyi hiç beklemiyorduk. Önceki yıllarda da küçük küçük metrekareler satılıyordu. Şimdi onlarca dönüm arazinin satışına yetki istiyorsunuz. Kiraya verilmeyen mallar kiraya verilmeli. Bu, belediyeyi gelir kaybına uğratır. Bir yandan kırsal mahalle uygulamasına geçerken köylülerin alamayacağı arazilerin tekelleşecek şekilde satışa çıktığını gördük. Yol yakınken bu önergeyi geri çekmenizi istiyorum” diye konuştu.  

ARAZİLER 50 MİLYON DEĞERİNDE!
CHP’li Meclis Üyesi Ali Bor ise, “Bu arazilerin bir önemli özelliği var. Bunlar geçmiş dönemde satış yetkisi verilen arazilerden değil. İlke kararı doğrultusunda satışa sunulmayacak olan 10 bin metrekare üzerinde olan araziler. Devasa alanlardan, topraklardan bahsediyoruz. Bugünkü değerlere bakıldığında 50 milyon değerinde çıkabileceğini rahatlıkla söyleyebiliyorum. Bu mülkler belediyenin satın aldığı mülkler değil. Bu taşınmazlar 2014 yılında köy mallarına el konularak büyükşehir, ilçe belediyelerine ve diğer kamu kurumlarına aktarılmasıyla Bergama Belediyesi’ne düşmüş aslında emanet mallar. Bu malların satışı üzerinde konuşmak bile doğru gelmiyor. Bu ihalelere köyden yaşayanların girmesi çok zor… Sözün özü şu; geçtiğimiz dönemde de küçük parçalar, mallar satıldı. Bu dönem de satışa çıkarıldı. Bizim oy birliği verdiklerimiz oldu. Bu olay siyaset değil. Bunun içinde siyaset yer almıyor. Gelin vazgeçelim, biz satan, yıkan meclis olmayalım. Alan olalım, mülk kazandıralım, Bergama’ya mal kazandıralım. Bu mallar satılabilecek mallar değil. Bunlar bize emanet geldi. Bu ortak kullanım mallarının özel mülkiyete dönüşmemesi lazım... Bergama Belediyesi’nin bir yandan da mülksüzleşmemesi lazım… Bu meclis gündem maddesinin gündemden çıkarılmasını talep ediyorum” dedi.

2017’DE BÖYLE BİR KARAR ALINDI
Bergama Belediyesi’nin AK Partili Başkanı Hakan Koştu, “Bu malların satışlarından elde edilen gelirin nereye gideceğiyle ilgili soru bekledim ama gelmedi. Yapacağınız işler nelerdir? Borç kapatmak mı? Yatırım mı? Bu sorular gelmedi. Uzun yıllardır önemli karar alınmadı değil. 2017’de böyle bir karar alındı. O toplantıda 275’e yakın gayrimenkulün satış kararını oy birliğiyle almıştık. İlçe Başkanı Mehmet Ecevit Canbaz’la da geçen hafta konuştuk, destek bekliyoruz dedik. Maksat nedir? Bergama Belediyesi olarak geçmişimiz ne, geleceğimiz ne olacak? Bergama bir kabuk değiştiriyor. Hizmetleri Ankara’dan çekmeye çalıştırıyoruz. Bakanlıklarla görüşüyorum, yatırım gelmesi için mücadele ediyorum. Birçoğunda başarılı olduk, bazıları başladı. Bunlar yeterli değil. Devraldığımızda Bergama Belediyesi’nin 130 milyon sadece kamu borcu vardı. Devlette devamlılık esastır. En doğru yatırımı nasıl yapabiliriz, bunu tartışmamız gerekiyor. Bergama’nın yol problemleri var. Uzun yıllardır ihmal edilmiş hizmetler var” açıklamasında bulundu.

SATAN SATMIŞ GİTMİŞ ZATEN, BURADA YOK
Koştu ayrıca isim vermeden Bergama Belediyesi’nin eski Başkanı CHP’li Mehmet Gönenç’i hedef aldı ve “Bergama’nın yollarıyla ilgili yatırım yapmamız gerekiyor. Park ve bahçelerle ilgili ciddi sıkıntılarımız var. Sosyal tesislerle alakalı talepler var. Bu bir yöntemdir, karardır. Buna meclis karar verir. Yatırım yapabilmeniz için iki seçeneğiniz vardır. Bir tanesi borçlanmadır. İkincisi gayrimenkul değerlemesine bakarsınız. Karar verirsiniz. İşin sosyolojik boyutunu ben de biliyorum. Köylere hizmet götürme konusunda Özel İdareler’de çalışmış bir kardeşinizim. Köylerde kanalizasyon yoktu, birçok problemi çözdük. Ama biz burada tercih yapmak durumundayız. Ya daha çok borçlanacağız ya da satacağız. Satma kelimesi hissiyatlara dokunan bir kelime. Ama doğruları konuşmak lazım! Satan satmış gitmiş zaten, burada yok! 130 milyon kamu borcu Bergama üzerinde yük duruyor. Biz bunları bahane etmiyoruz. Yapacağımız işlemleri az önce saydım. O dönemde 855 dönüm karar almıştık. Bu, o kadar değil, neredeyse ona yakın ama o kadar değil. Dilerim oy birliğiyle karar alırız” ifadelerini kullandı.  

BUGÜNKÜ ALINACAK KARARIN KURUŞ KURUŞ HER BİRİNİN HESABI VARDIR
Gayrimenkullerin bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Koştu, “Borcun üzerine borç mu yapalım, bunu konuşacağız. Şu an borçlarımızın faizini ödeyemiyoruz. Geçen sene gelirlerimizden 26 milyon Büyükşehir’e kesildi. Tabii ki Bergama için hizmet edilecek. 11 milyondan fazla taksitlere kesildi. Bize kalan para personelimizin net maaşını ödemiyor bile. Bir şeyler arttırmaya çalışıyoruz. Öngörmediğimiz birçok şey çıkıyor karşımıza. Bunlarla nasıl yol yürüyeceğiz? Bu kararları almamız gerekiyor. Böyle gelmiş böyle gitmiş olmaz. 10 yıl daha yol mu yapılmasın? Konunun içeriğinden çok şekline baktınız. Gayrimenkulün nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve hizmetin nasıl getirileceği belirlenmiştir. Bugünkü alınacak kararın kuruş kuruş her birinin hesabı vardır. Nereden geldi, nereye gitti vardır. Bugüne kadar yaptığımız harcamaların da hesabı vardır” açıklamasına imza attı.

BEN NE BİLEYİM ARAP’A MI, KATARLIYA MI SATACAKSIN?
CHP’li Bor bir kez daha söz aldı ve “Özele satınca nasıl kamu malı oluyor? Ben ne bileyim Arap’a mı, Katarlıya mı satacaksın? Geçmiş dönemdeki satışları göstererek elmayla armudu karıştırmayın. Burada yatırım yapılması için satış kararları alındı. Biz burada yatırım yapılmasına karşı değiliz. Köylünün malını zorla satmak doğru değil” dedi.  Koştu da, “Daha önce sattıklarımızı da dışarıdan gelip alanlar oldu. Bunu siz de biliyorsunuz. Çok detaylara girmiyorum” açıklamasını yaptı. Bor bu kez, “Bu, kulp takmak oluyor, büyük arazileri satmayın diyoruz” cevabını verdi.