Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen toplantıya Başkan Tunç Soyer, 28 ilçe belediye başkanı, grup başkanvekilleri katıldı. Aliağa ve Kiraz belediye başkanları ise toplantıya katılmadı. Büyükşehir Belediyesi meclis toplantısında gerçekleşen buluşmada başkanlar "sosyal mesafeye" uygun oturdu. Birbirlireiyle el sıkışmadı. Kınık Belediye Başkanı aynı zamanda doktor olan Sadık Doğruer'in toplantıya maskeyle katılması dikkat çekti. 

AÇIKLAMA YAPTI
Toplantı sonrası açıklama yapan Tunç Soyer, “Yararlı bir toplantı oldu. Aramızda uyumu nasıl sağlayabileceğim konusu konuştuk. Genelgeler konusunda neler yapabileceğimi konuştuk. Özetle yeni bir belediyecilik anlayışı doğuyor. Kiraz belediyeciliği. Buna uygunda bütün ezberimizi bozup, vaatlerimizi her şeyi bir tarafa koyup bugün ne üretmemiz gerekiyor buna kafa yormak zorundayız. Bu dönemin başlıklarından biri de lojistik. Belediyecilik lojistikle yüz yüze. Vatandaşlara doğrudan hizmet üretebilecek işler yapmak zorundayız. Yararlı bir toplantı yaptık” dedi.

BUNDAN SONRAKİ TOPLANTILAR İNTERNET ÜZERİNDEN
Soyer, yüz yüze gerçekleştirdikleri son toplantıyı gerçekleştirdiklerini belirterek, “İnternet üzerinden bu toplantıları yapacağız. Farklı uygulamalar üzerinden iletişimimizi dinamik tutacağız. Meclis toplantısının iptal edilip edilmeyeceğine biz karar vermiyoruz.

Herkes kurumsal kapasitesini bu meseleye çevirdi. Bunu konuştuk. Herkesin odağı bundan sonra salgın ve bunu hafifletmekle ilgili olacak. Bir kişinin canını kurtarabilirsek, bir kişinin enfekte olmasını engelleyebilirsek görevimizi yapmışız diyeceğiz. Odağımız budur” dedi.

KİRAZ VE ALİAĞA BELEDİYE BAŞKANLARINA SİTEM
Soyer, toplantıya katılmayan Kiraz ve Aliağa Belediye Başkanlarına sitem etti. Soyer, “Toplantıya katılmalarını bekliyorduk. Birlikte üreteceğimiz çok şey var. Onların ihtiyaçlarını gidermek için bir sorumluluğumuz var. Katılmamaları nedeniyle üzüntümü ifade etmek isterim. Katılmamaları doğru değil” diye konuştu.  

TOPLANTININ BASINA KAPALI BÖLÜMÜNDE NELER KONUŞULDU?
Toplantının basına kapalı bölümünde bazı kritik konuların konuşulduğu öğrenildi. Soyer’in, “Biz hiçbir alt yapı çalışması bu süreçte yapmayacağız. Belediyecilik faaliyetlerinden hep birlikte vazgeçeceğiz. Sizden de bunu bekliyorum. Herkes işlerinden, vaatlerinden feragat edecek” dediği belirtildi.

PAZAR YERLERİ KAPATILMASI KONUSU!
Toplantıda Pazar yerlerinin kapatılıp kapatılmaması konusu uzun süre tartışıldı. Çiğli ve Karşıyaka Belediye Başkanlarının, “Kapatılım. Süreci bu şekilde yürütemeyiz” dediği, Ödemiş Belediye Başkanı Mehmet Eriş’in, “Her şeyden geçtik. Pazarda para alışverişi var. Bu bile büyük tehlike” dediği ifade edildi.  

PAZARLAR 7 GÜN AÇIK OLSUN
Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç’ın ise, “Tekstil kapatabilir ama meyve ve sebze pazarını bırakın kapatmayı yedi gün açık tutmamız lazım ki yoğunluk azalsın” dediği öğrenildi.  Soyer’in bunun üzerine, “Pazarları kapatırsak insanlar AVM’lere muhtaç kalır mı endişem var. Bunun için bana vakit verin” dediği bildirildi.

PARAMIZ YOK!
Toplantıda birçok belediye başkanının, “Bütçemiz yok. Paramız yok. Bu kaynak sorunun nasıl çözeceğiz” dedikleri öğrenildi.

ARABA VAR PERSONEL YOK
Toplantıda belediyelerdeki personel azalmasının da gündeme geldi. Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın, “Araba var ama sürecek kişi yok. İnsanlar rapor alıyor. Çekiniyor” dediği öğrenildi.

BEN HİÇ SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI GÖRMEDİM!
İzmir’in genç belediye başkanlarından Filiz Sengel Ceritoğlu’nun, “Ben daha önce sokağa çıkma yasağı görmedim. Yasak gelirse ne yapacağız?” dediği bunun da gülüşmelere neden olduğu öğrenildi.