Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde kent ulaşımında önemli bir yere sahip olacak bir proje için resmi adım atıldı. İzmir Şehir Hastanesi Teleferik Hattı Ulaşım Etüt Raporu oy birliğiyle kabul edildi.

BAŞKAN SOYER’DEN PROJE ÇAĞRISINDA BULUNDU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, projenin ile ilgili hükümete çağrıda bulundu. Soyer, “Bayraklı - Şehir Hastanesi teleferik hattı için hazırlanan etüt proje ihale edilerek proje sürecine başlanmasına rağmen, Büyükşehir Belediyesi tarafından hastane bölgesinde yapılması planlanan üst istasyon bölgesinin kullanım hakkı talebine cevap alınamadı” dedi.

VATANDAŞA TELEFERİK TERCİHİ SORULDU
İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli tarafından anket yapılarak vatandaşların ulaşım hattı hakkında görüşleri soruldu.   Anket çalışmaları sonucunda kullanıcılar hakkında sosyo-demografik ve ekonomik veriler dışında yolculuk amaçları, seyahat süreleri, kronik rahatsızlık, yıl içerisinde hastaneyi ziyaret ediş sebebi ve sıklığı, hastane tercihi gibi sorular da yöneltildi. Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, S.B.Ü. Dr.  Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve ESHOT Bayraklı  Üst geçit durağı mevkiinde yapılan  çalışma konusu olan Bayraklı - Şehir Hastanesi arasında teleferik açılması  durumunda, kullanıcıların teleferiği ulaşımda aracı olarak tercih etme durumları sorgulandı. Tercih oranları incelendiğinde yüzde 70 oran ile asgari ücret grubundaki kullanıcılar teleferiği en çok tercih eden grup olurken bu grubu benzer olması dikkat çekti.  

BÖLGEDE TRAFİK YOĞUNLUĞU NE KADAR? 
Raporda,  O-30 İzmir Çevreyolu üzerinde yer alan bir sayım istasyondan alınan veriler de yer aldı. Yapılan değerlendirmede otomobil, minibüs, otobüs ve kamyon sayımları sabah, öğle ve akşam olarak gruplaştırıldı. Buna göre kesitte sabah zirve saatteki trafik hacmi 6 bin 129, 5 bin 681 akşam saati 9 bin 40  olarak belirlendiği kaydedildi.

5 GÜZERGAHLI SENERYO DÜZENLEDİ 
Ulaşım etütleri kapsamında toplam 5 güzergâh alternatifi denendi. Bu alternatifler A,B,C,D ve A-2 şeklinde isimlendirildi. Elde edilen veriler ve değerlendirmeler kapsamında tüm alternatifler, teleferik inşaatı için uygun bulunmuş ancak 3 istasyonlu A ve C hatları ile 4 istasyonlu A-2 hattı teknik ve ekonomik olarak diğer hatlara göre ön plana çıktı.

A2 DURAĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ
Erişilebilirlik açısından değerlendirildiğinde Bayraklı İZBAN ve İskele uçlu alternatif hatlar ön plana çıktı. Güzergahlarla ilgili yapılan değerlendirmede, “Bununla beraber A-2’nin dört durağa sahip olması, yine erişilebilirlik açısından avantajlı bir durum olsa da A Hattına göre maliyetlerin artması, seyahat hızının düşmesi söz konusudur. En yüksek hacim ve hız ise küçük farklılıklar olmasına rağmen A Hattında görülmektedir. Ancak A-2, dört istasyonlu, daha fazla yolcu üretim çekim potansiyeli olan bir güzergahtır. Yakın çevredeki konut, ticaret, turizm vb. alanlardan duraklara erişim oldukça kolaydır. A-2 hattı toplu taşıma güzergahlarıyla da entegredir. Bu sebeple duraklar aktarma yapmaya uygun konumdadır. Duraklar, raylı sistem, toplu taşıma güzergahları ve sahil bağlantı yolu ile kesişmektedir” denildi.

İŞTE GÜZERGAHLAR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı 5 güzergâhla senaryoda şu şekilde oluştu

BAYRAKLI İSKELE’DEN BAŞLIYOR 
A Hattı, Bayraklı İskele ve Bayraklı İZBAN duraklarını bileştiren bir Güney Durağına (Bayraklı Sahil), Şehit Ümit Boz Sosyal ve Spor Tesisleri konumunda bir ara durağa (Alparslan Pazar Yeri Durağı) ve Şehir Hastanesi’nde son bulmak üzere bir Kuzey Durağına sahiptir. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık 2, 4 km olmaktadır.   

A2 BAYRAKLI İSKELE VE İZBAN DURAKLARINI BİRLEŞTİRİYOR     
A-2 Hattı, Bayraklı İskele ve Bayraklı İZBAN duraklarını bileştiren bir Güney Durağına, Bayraklı Alparslan Pazar yeri konumunda ve Dr. Ekrem Akurgal Yaşam Parkı’nda birer ara durağa ve Şehir Hastanesi’nde son bulmak üzere bir Kuzey Durağına sahiptir. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık 2,43 km olmaktadır. 

B HATTI 3 İSTASYONLU 
Hat Bayraklı İZBAN İstasyonu bölgesinden başlayıp, Şehit Ümit Boz Sosyal ve Spor Tesisleri (Alparslan Pazar Yeri Durağı) kuzeyindeki boş alanda bir ara istasyon ile kırım yapıp, Şehir Hastanesi parseli içerisinde bir üst istasyon ile sonlanmaktadır. Hattın uzunluğu 2.37 km, istasyon sayısı 3 ve seyahat süresi ise sistem tipine göre yaklaşık 7-9 dakikadır

C HATTI ÇOCUK PARKI KONUMUNDA 
C Hattı, Bayraklı Çocuk Parkı konumunda bir Güney Durağına, Şehit Ümit Boz Sosyal ve Spor Tesisleri konumunda bir ara durağa (Alparslan Pazar Yeri Durağı) ve Şehir Hastanesi’nde son bulmak üzere bir Kuzey Durağına sahiptir. Hattın toplam uzunluğu yaklaşık 2,1 km olmaktadır. 

D HATTI 1. 63 KİLOMETRE UZUNLUĞUNDA  
D hattı Bayraklı Belediye Otoparkından başlayıp, Şehit Ümit Boz Sosyal ve Spor Tesisleri önündeki döner kavşakta bir ara istasyon (Alparslan Pazar Yeri Durağı) ile kırım yapıp Cengizhan Mahallesi Dr. Kerem Akurgal Yaşam Parkı ve Eshot Otobüs durağı bölgesinde bir üst istasyon ile sonlanmaktadır. Hat 1,64 km uzunluğunda, 3 istasyondan oluşmaktadır. Hattın seyahat süresi sistem tipine göre yaklaşık 6-8 dakika arasındadır.