Halil İbrahim GÜLER/GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Meclisi Aralık ayı olağan birinci oturumu Başkan Serdar Sandal idaresinde gerçekleşti. Mecliste 3 Aralık Uluslararası Engelliler Günü ile ilgili dikkat çekici kararlar alındı.
AK PARTİ’DEN ENGELLİLER GÜNÜNDE BELEDİYE KOMİSYON ÖNERİSİ
AK Partili meclis üyelerinden engellilere yonelik bir önerge verildi. Mecliste engelli komisyonu kurulması önerisinde bulunan Bayraklı Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, “Özel bir günde engelliler komisyonunun kurulmasını istiyoruz. Birçok belediyemizde bu komisyon var Bu güne özel günde bu önergenin gündeme alınıp komisyona gönderilmesi istiyoruz. Büyükşehir’de bunun bir örneği verildi” dedi. Komisyonun kurulması oy birliği ile kabul edildi.


O BİNA SADECE ENGELİLERE ÖZEL OLACAK
Osmangazi’de belediyeye ait binanın sadece engellilere yönelik hizmet vereceğini kaydeden Başkan Sandal, “Sadece engellere özel olacak. Engellilere özel yeniden yapılandırmış, İzmir’de örnek bir uygulama olacak. Bir an önce amacına kavuşturmak hizmete girmesi için çaba içerisindeyiz” diye konuştu. 
İHALELER ŞEFFAF OLACAK
Başkan Serdar Sandal, belediyelerde ihalelerin canlı yayın dönemine geçeceğini söyledi. Sandal, “Yarın saat 16.00’da ben, bürokrat ve yardımcılarımızla birlikte burada toplanacağız. İhale komisyonu oluşturacağız. Bununla ilgili arkadaşlar sunum yapılacak. İsteyen herkes toplantıya katılabilecek.  Bundan sonraki ihale süreçlerini canlı yayınlayacağız. Nasıl biz burada meclisleri canlı yayın veriyorsak bu tür işlemler de canlı yayında kamuoyunun bilgisi dahilinde yapılacak. Burada yetki tek yerde topladığında denetim zorlaşıyor. Teknik şartlanmasının doğru şekilde yapılması gerekiyor. İhalenin ayrı bir koldan denetlenmesi, malın kabulünden alımına kadar hepsinin kontrol altına alınması gerekiyor” diye konuştu. 
84 METREKARELİK PARSELİN SATIŞI TARTIŞMA KONUSU OLDU
Emek Mahallesi’nde mülkiyeti belediyeye ait 84 metrekarelik taşınmazın satılması önergesi mecliste tartışmaya neden oldu. Konuyla ilgili açıklama yapan AK Partili Aktaş, “6 yıldır ilk defa mecliste satış önergesi bir araya geldi. Hak sahiplerine yapılan satışlara ret vermiyoruz. Bunun dışında kalanların satışına ret veriyoruz. 85 metrekare ne olacak demeyin. Belediye mallarının metrekaresi çok önemli. Şöyle bir şey demek istiyorum belediye kurulduğunda kasasında 70 milyon varken şimdi ise eksi 200’leri buldu. Şimdi sata sata ne yapacağız. Kapatıp gidelim o zaman” diye konuştu.
HACİZLERLE KUŞATILMAYA ÇALIŞILIYORUZ
Aktaş’a cevap veren Sandal, “Böyle bir süreçten geçişiyoruz ki, kamu borçlarımız var yapılandıramıyoruz. Bütün gelirlerimiz bir şekilde yüzde 40’lara varan iller bankası tarafından kesiliyor. Bankalar bizi hacizleriyle kuşatmaya çalışıyor. Ne yapacağız, biz böyle bir düzen var. Vatandaşa hizmet de yapmak zorundayız. Çöp toplamak zorundayız. Cumhurbaşkanımızın büyükşehir belediye başkanlarıyla yaptığı toplantıda verdiği mesajların bir an önce yapılması gerekiyor” diye konuştu.
VATANDAŞLARIN HİSSEDAR OLDUĞU TAŞINMAZLARI SATIYORUZ
Konuşmasına devam eden Sandal, “Kamuda değeri olan kamuda kalmasında payda var, size bu konuda katılıyorum. 85 metrekare ve benzeri gibi işine yaramayanların satılması gerekiyor.  Geçmiş rayiç değerleri üzerinde vatandaş kendi arazisi üzerin olan yeri yasalar çerçevesinde en uygun şekilde en düşük fiyattan vermeye çalıyoruz. Bizim satışlarımız vatandaşların hissedar olduğu işlerdir. Rayiç bedeli en düşük fiyata vermeye çalışıyoruz. Bunun dışında talimat verdim. Belediyenin para kazanması dışında vatandaşlara yardımcı olunmasını söyledim. Kentsel dönüşüm işine başladığımızda bu tür ufak tefek sorunları dışarıda bırakmak istedik” dedi. 


ELİNİZDE BİLGİ VE DELİL VARSA….
Dilek ve temenni bölümünde AK Partili Aktaş, belediyenin borçlarını hatırlattı. Bir önceki dönem açılan davaların akıbetini sorması üzerine Aktaş’a cevap veren Başkan Sandal, “Biz buraya geldiğimiz andan kimlerle ne yapılması gerekiyorsa bütün müdürlüklerimiz için teftiş kurulunu görevlendirdik. Hiç kimse beni bağlamaz. Bu benim meselem değil. Bir durum tespitinde bulunur, ilgili birimlere bırakırım. Nasıl oluyor nasıl bitiyor ben de bilmiyorum. Kaymakamlıkla ilgili, spor kulübüyle ilgili gönderdiğimiz evraklar da var. Yargıya intikal etmiş durumlardır. O dönem yapılan işlerle şuan partimizde olmayan bir kişi üzerinden CHP adını anarak bunun bir parti meselesi olarak algılatmak doğru değil. O dönem kendisine yardım eden meclis üyeniz vardı. Bugün ihale komisyonu kuruyorsak bu yüzden kurduk. Şirketlerimiz bugün itibariyle kamu kurum ve kuruluşları dışında borcu yok. Buradan tekrar sesleniyorum,  birisi herhangi bir sıkıntı görmüşse, ellerinde bilgi ve delil varsa, ilgili kuruşlara başvuru yapılmasını istiyorum. Bu bir vatandaşlık görevimizdir” diye konuştu. 

MECLİS KARIŞTI
CHP’li meclis üyesi İpek Kul, Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın termik santrallerin bacalarına filtre takma süresini uzatan meclis kararını veto etmesiyle ilgili açıklamalarda bulundu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti. Bunun üzerine AK Partililerden itiraz geldi.
AK Partili Aktaş, “Cumhurbaşkanımızla ilgili kinayeli bir şekilde konuşuyor. Üslubuna dikkat et” demesi üzerine Kul, Ataş’a parmak sallayarak, “Siz benim nasıl konuşacağıma karar veremezsiniz” dedi. Aktaş ise Kul’a “Terbiyesizlik yapma. Haddinizi bilin ” dedi.
BAŞKAN SANDAL: CANLI YAYIN DAVRANIŞIMIZDA DEĞİŞİKLİĞE NEDEN OLMASIN
Tartışmayı kesen Başkan Sandal, “İpek Hanım, kimse mecliste parmağını sallayarak konuşamaz. Mecliste karşılıklı da konuşulmaz. Cumhurbaşkanımızla ilgi kimsenin kinayeli konuşma hakkı yok. Canlı yayın yapılmasının ardından bizde davranış değişikliğine birbirimize kötü sözler söylememize vesile olmasın. Kentin bizden istediği resimle gidelim. Bundan sonra böyle devam edelim” dedi.