Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Meclisi Ekim ayı dördüncü oturumunda 2020 Performans programı ve Mali bütçesi oylandı. 2020 tahmini bütçesi 315 milyon TL olarak belirlenirken, 22 milyon TL'lik borçlanma öngörüldü. 

PERFORMANS PROGRAMIMIZ İZMİR'İMİZE DEĞER KATACAKTIR
Bayraklı Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Yeşim Tekoğlu, “Bütçemize faydalar getirmesini diliyoruz. Performans programı; çocuğa, gence dezavantajlı guruplara yöneldiği gözükmektedir. Bayraklı belediyesinin akılcı, şeffaf ve sosyal projeleri hedef aldığı gerçektir. Bayraklımız için onur ve gurur duyucu güzel işler yapılacağına inancımız tamdır. Bütçemiz vizyon olan bir bütçedir. Bayraklı ve İzmir’imize değer katacak bir performans programı ve bütçe olduğunu düşünüyoruz. Bütçeye olumlu oy kullanacağımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

AK PARTİ’DEN RED
Bayraklı Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Abdullah Aktaş, bütçe ile değerlendirmelerde bulundu. Aktaş,  “Maalesef yine yatırımlara yeterli kadar pay ayrılmadığını görüyoruz. Yatırım bütçesi birçok kalemin altında… En çok göze çarpan kalem ise 3 milyon TL ile özel kalem. Özel Kalem Müdürlüğü’nün bütçesinin, engelli vatandaşlarımız için ayrılan hizmet payının 7 katına denk gelmesi düşündürücüdür. Borçlanma bedeline baktığımızda 22 milyon TL borçlanma hedefi olduğunu görüyoruz. 31 Mart 2023’de sıfır borçlu bir belediye görmek istiyoruz. Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne ayrılan 37 milyon 246 bin TL bütçenin 20 milyonunun park ve yeşil alan bakım onarımı ve personel giderine ayrılması, 3 adet park yapımı için yalnızca 2 milyon 75 bin TL ayrılması, daha fazla yeşil alan açılamayacağı anlamına gelmektedir. En çarpıcı nokta ise 315 milyon bütçenin Bayraklı’da kayıtlı kayıtsız 4 bin engelliye 477 bin TL gibi çok az bir bedel ayrılmasıdır. Toplam bütçenin binde birine bile denk gelmemektedir. Bu da engelli vatandaşlarımıza önem verilmediğini göstermektedir. AK Parti Grubu olarak ret veriyoruz” dedi.

YATIRIMLAR DAĞILIMSAL OLARAK DOĞRU DEĞİL 
Yatırımların dağıtımsal olarak doğru olmadığını belirten Hızal, “2020 yılı gelir giderleri 315 milyon. Bazı muhasebe çalışmaları rahatlıkla denkleştirilebilir. Geçmiş 10 yıl içerisinde bunun böyle olmadığını, ciddi sapmalar olduğunu gördük. Bütçenin esasında sadece kağıtta denk olarak görüldüğünü örneklerle açıklayacağım. Bayraklı’nın çok ciddi yapısal sorunlarının olduğunu dile getirmeye çalışıyoruz. Kentsel dönüşüm ile ilgili toplantılar yaptık ve çok ciddi yapısal sorunlarının olduğunu gördük. Bu bütçenin yatırımsal bütçe eklinde karımıza çıkmasını isterdik. Daha çok günlük faaliyetlerin giderilmesi ve personel 67 milyon TL üzerinde personel, SSK 75 milyon civarından personel gideri buluyor. Bu büyük giderlerin belediyenin bazı yatırımları kendisinin çıkarması gerektiğini düşünüyoruz. Önümüzdeki süreçte bunları da göremeyeceğimizi düşünüyorum” dedi.  

MECLİSİN İLAN MASRAFI 5 BİN TL
Konuşmasına devam eden Hızal şunları söyledi:
“Bir vizyon belirlediğiniz. Önümüzdeki günlerde çocuk ve genç kenti Bayraklı olduğunu söylediniz. Performans ve bütçe ne gibi adımlar attığınızı görmek isterim. Bir meclisin ilan masrafı 5 bin TL’ye denk geliyor. Maillere gönderilen ile gündeme ilanı 5 bin TL olduğunu görüyoruz. Çok yakın zamanda stratejik planı geçirdik.  Performans programı ve yıl başında yapılacak bütçe görüşmeleri gibi bunların hazırlanması önümüze gelmesi, diğer giderlerle birlikte yaklaşık 500 bin TL olacak. Personel çalıştırılıyor, birisi yazıyor, birisi mail geçiyor, İş dağlımı nasıl oluyor bunun detayını bilmiyorum. 500 bin TL harcayan bir Bayraklı Belediye için kamulaştırma için 1 milyon TL olarak belirlendiğini görüyoruz. Bayraklı Sevgi Yolu için 418 bin TL’dir. Bu çarşıya. Büyükşehir’in 29 ilçesi daha bulunuyor. Biz Büyükşehir’den beklersek inanın yine aynı sorunları tartışmaları yaşarız.”

SİZİN VİZYONUNUZUN KARŞILIĞI OLACAK…
Eleştirilerini sürdüren AK Partili Hızal, “Bayraklı’nın 11 mahallenin ulaşım aksıyla buluştuğunu biliyoruz. Bununla birlikte bütçeden yani 315 milyondan sadece 3 milyon ayrılmış. Park ve bahçelere 37 milyon TL ama yeni parkların yapımı için ayrılan bütçe genel bütçenin yüzde biri bile değil. Faaliyet raporunu değerlendirdiğimizde bunların bakımı yaklaşık 20 milyonluk yaptık deme olasıdır. Sizin vizyonunuzun karşılığı olacak performans raporu bekledik ki ama yeni yazık ki tam tersi” diye konuştu.

SANDAL’DAN ELEŞTİRİLERE CEVAP
Eleştirilere cevap veren Başkan Sandal, “Özkanlar Pazaryeri’ne İzmir Büyükşehir Belediyesi verdik. Bunun karşılığında sosyal tesisi bize tahsis edilecek. Nazkafeyi Baro’ya tahsis ettik. Manavkuyu’daki araziye kamu borcunu SSK’ya birlikte yüklendik. Bu tür işlerin tamamı meclisimizde taktirinde olan işlerdir. Biz bugün aldığımız tasarruf tedbirlerle, kreşlerle parklarla farklı alanlarda çalışmalarının bir çoğunu farklı arkadaşlarımızla götüreceğiz. Burada bir rant sağlanacaksa bu halka yönelik olacak. Belki İzmir’in en büyük kreşlerinden bir tanesini yapacağız. Bunun da yapımını hayırsever bir arkadaşımız yapacak. Bunu 2020 bütçe programını dahil etmeyeceğiz. Önümüzdeki 7-8 kreşi yapacağız. Bunların yerinin birçoğu bize ait. Göreceksiniz bunların hepsini hayata geçireceğiz. Sevgi Yolu’nun sağlıklaştırma projesinden neredeyse bitmek üzere… Belediyeni cebinden 1 kuruş bile çıkmadı” diye konuştu.

VİCDANIMI SIZLATIYOR  
AK Partili Abdullah Aktaş, “Bayraklı 11 yıldır yıllık 9 milyonu faize gidiyor” sözlerine cevap veren Sandal, “Bu kentin 8 milyonunun faize gitmesi, benim de vicdanımı sızlatıyor. Bu yüzden hisse satışlarının hızlandırıp önümüzdeki yatırımları bakmamız gerekiyor” diye konuştu.

MECLİS’TE BAĞIRIŞMALAR YAŞANDI
Dilek ve temenni bölümünde söz alan CHP’li meclis üyesi Serap Keskin, “Başkanım aldığım bilgilere göre bir şehidimiz var. Şehidimiz adı Ahmet Topçu. Bir anne olarak savaşı kınayan bir insanım. Savaş ağır bedeller” derken cümlesi sözü AK Partili Hızal tarafından yarıda kesildi. Hızal, “Burada bir savaş yok arkadaşlar. Bu bir terör operasyonudur. İki kez yanlış söylendi. Orada şehit olan bir sivil çalışandır” dedi.

ŞOV YAPIYORSUNUZ
Hızal’ın sözleri üzerine devreye giren Başkan Sandal, “Burayı siyasi arenaya lütfen çevirmeyelim. Bir saniye… Buradan kimse kimseden milliyet ve vatansever değildir. Arkadaşlar meseleyi çarpıtmayalım. Kimsenin, kimseyi vatansever, vatan haini, doğru yanlış diye belirlemek haddi değil. Arkadaşımızı söylerken siz düzelttiniz biz de düzelttiğiniz metne katıldık. Burada herkes hemfikir. Kimsenin terör örgütünü desteklediği yok. Şov yapıyorsunuz. Şov yapmayın. Herkes en az sizin kadar vatansever. Cümlenin sonu gelmeden müdahale oldu, cümlenin sonunu dinlemediniz” dedi.

Sözlerine devam eden CHP’li Keskin, “Savaş istemiyoruz demekte kötü bir şey değil. Trump tarafından tehdit ediliyoruz. Kimsenin operasyona savaş demiyor” dedi.
Hızal ise son olarak, “Savaş iki devlet arasında olur. Burada yapılan operasyondur” dedi.