Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediye Meclisi Mart ayı olağan birinci meclis toplantısı Başkan Serdar Sandal yönetiminde gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçtiğimiz gün gerçekleştirdiği olağanüstü meclis toplantısında, 30 Ekim depremi sonrası ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen ruhsatlı yapılar ile 1 Ocak 1998 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik” öncesinde ruhsat alan yapılar veya 6306 sayılı kanun kapsamında riskli olarak belirlenen ruhsatlı yapıları kapsayan düzenleme oy birliği ile kabul edilmişti. Uygulama gereği ilçe belediye meclislerinde de kabul edilmesi gereken önerge Bayraklı Belediye Meclisi’nde de görüşüldü. Komisyonlara sevk edilen önerge ikinci meclis toplantısında oylanarak Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilecek. Önergeye ilişkin konuşan Başkan Serdar Sandal, “Pazartesi olağanüstü mecliste kabul edilen bir önergeyle birlikte ihtiyaçlarımıza cevap veren bir uygulamanın önü açıldı. Bayraklı’lı yurttaşlarımız adına emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

ESNAFA DESTEK
Meclis gündeminde yer alan ve esnafa desteği içeren bir başka önerge de komisyonlarda gönderildi. Önergenin komisyonlarda görüşülüp onaylanması halinde; ‘Pandemi tedbirleri nedeniyle faaliyetleri durdurulmuş veya faaliyetlerine belirli süre ara verilmiş olan; umuma açık istirahat ve eğlence yerleri, lokanta/ restaurant/ pastane (paket servis yapanlar hariç), birahane, cafe/cafeterya, kahvehane, kıraathane, kırbahçesi, dernek lokali, çay bahçesi, kuaför, berber, yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu, spor salonları, sinema salonları, lunapark, internet ve oyun salonu, bilardo ve nargile salonları gibi  işyerlerinin kapalı olduğu veya faaliyetlerine ara verildiği sürelerde bu işyerlerinin  katı atık bedelleri ile ayrıca  başvuruda bulunmaları  halinde, kapalı bulunulan dönemlere ait  çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergileri alınmayacak. Pazar yerlerinde giyim/oyuncak,  züccaciye, süs eşyası, çanta vb.tezgahı bulunanlar ile hafta sonu sokağa çıkma yasakları nedeni ile tezgahlarını açamayan pazarcı esnafının tezgahını açmadığı sürelerde  pazaryeri  tahsis ücretleri alınmayacak. Devlet okulları, özel okullar, ana sınıf ve ana okulları, öğrenci yurtları ile bu yerlerde faaliyet gösteren kantin işletmelerinin kapalı olduğu sürelerde işyerlerinin katı atık bedelleri ile ayrıca başvuruda bulunmaları halinde, kapalı bulunulan dönemlere ait çevre temizlik vergisi ile ilan ve reklam vergileri alınmayacak.

BAYRAKLI’DA ESNAFA 500 TL NAKDİ YARDIM
Meclis gündemine yer alan; ‘Pandemi nedeniyle faaliyetleri durdurulan veya faaliyetlerine ara verilen; kıraathane, kahvehane, çay ocağı, internet kafe, oyun salonu ve yiyecek-içecek ağırlıklı kafe gibi işletmelere gıda paketi verilmesi ve 500 TL nakdi yardım yapılması’ hakkındaki önerge komisyonlara gönderildi. Önerge komisyonlarda görüşüldükten sonra mecliste oylanacak. Onay alması halinde önergede belirtilen kriterlerde olan esnafa gıda paketi ve nakdi destek verilecek.

‘KESİLEN RUHSAT BAŞINA TABLET Mİ İSTİYORSUNUZ?’
Dilek ve temenni bölümünde söz hakkı alan AK Partili Emrah Demir, “İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Bayraklı Belediyesi’ne 140 milyonluk yardım yapıldığını söylediniz. 140 milyon nereye gitti, bu yatırım nereye yapıldı? Buranın en büyük sorunu kentsel dönüşümdür. Deprem durumunu çok bayraklı belediyesi deprem hazırlıkları ne yaptı? Geldiğiniz kaç metre kare yeşil alan yaptınız? ‘Ultra-mega projeler yapmayacağım’ demiştiniz. Biz sizden bunu beklemiyoruz. Biz sizden vaat ettiğiniz projeleri hayata geçirseniz yeterlidir. Tablet dağıtıldığını söylemiştiniz. İl başkan yardımcılarınızdan inşaat ruhsatı kesilenlerden tablet istiyorlarmış. Ruhsat bedeline göre tablet sayısı artıyormuş. Hatta iddia o ki bir il başkan yardımcınız ‘benden nasıl tablet istiyorsunuz’ diye imar müdürünün üzerine yürümüş. Sosyal medya hesabınızda bazen günaydın mesajları görüyoruz. 2024’de vatandaşlarımız hizmet alınmadığı için size günaydın diyecek” dedi.  

DEDİKOLARLA İŞİMİZ YOK
AK Partili Demir’e yanıt veren Sandal, "Son söylediğiniz doğru değil. Öyle bir şey yok. Buranın mülki amiri değilsiniz. Bu sizin sorumluluğunuzda değil. Dedikodu onlar, dedikodularla işimiz yok” diye konuştu. 

CHP’Lİ POLAT’TAN ELEŞTİRİLERE YANTI 
Cumhur İttifakı’nın, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e yönelik ‘Bayraklı’ya gelmiyor, sosyete mahallerine yaptığı hizmetleri gecekondu mahallerine yapmıyor, Büyükşehir Belediye Başkanı var mı, ismini bile bilmiyoruz çünkü görmüyoruz’ şeklindeki eleştirilere yanıt veren CHP Meclis Üyesi Cindi Can Polat, “İzmir’in Büyükşehir Belediye Başkanı var, ismi de Tunç Soyer. Sokaktaki çocuğa sorsak bilir. Meclis üyelerinin bilmemesini yadırgadım. İzmir 4 buçuk milyon nüfusu olan, binlerce kilometre kare alanı olan bir kent. Başkanımızın görevinden dolayı yoğun bir programı var, her gün Bayraklı mahallelerine gelmesini bekleyemeyiz, ki göreve geldiğinden bu yana Bayraklıya birçok kez geldi. ‘Gecekondu olan yerlere hizmet etmiyor, sosyete mahallelerine ediyor’ diyorsunuz. Sosyete mahallesi dediğiniz yerlere yaptığı hizmeti nereye yapmamış? Büyükşehir Belediyemiz son 2 yılda asfalt dökümünde rekor kırdı. Bu dönem Girne Caddesi’nin olduğu yerde 2 üst geçit yapacak. İZSU’nun Bayraklı’da yağmur suyu ayrıştırılması ile ilgili yaptığı birçok çalışma var. Otopark çalışması var, yakında hizmete geçecek. Bayraklı denizle buluşacak, daire başkanından bilgisini aldım. Altınyol’un yer altına alınması suretiyle battı çıktıyla trafik yeraltına alınacak ve Bayraklı denize ulaşacak. Büyükşehir Belediyemiz Bayraklı’ya 2 yılda 140 milyon yatırım yaptı. Saydıklarımın yanında daha birçok çalışma var” diye konuştu.

UCUZ POLEMİK MALZEMESİ YAPMAK DOĞRU DEĞİL
Eleştirilere yanıt veren Başkan Sandal, “Adaletli olmamız lazım. Adalet sadece siyasal partiye göre değil, vicdanen adaletli olmamız gerekiyor. Tüm kamu kurumlarını  bir kuruş bile kredi bulamadığı sürede, bütün yatırımların askıya alındığı süreçte tüm kamu kurumu ve kuruşlarına örnek işler yapıyoruz. Kimseyi ayırmıyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışı ile Bayraklı Belediyesi’nin nelere imza attığını arkadaşlar biliyor. Tabi ki biz iş yapan işadamlarımızdan gönüllük adı çerçevesinde uygun görürseniz deyip çocuklarımıza tablet dağıtacağız diyoruz. Kendileri uygun görürse veriyorlar.  Falanca okulun tadilatını yap diyoruz, yapıyorlar.  Keşke herkes bunu yapabilse. Ucuz bir polemik malzemesi yapmak doğru değil. 102 milyon borcun 69 milyonunu ödedik ve kredi çekmedik. Gerekiyorsa mali işler nasıl olur diye gelip bizden ders alacaksınız. Vatandaş o günaydını sana söyleyecek. 2024’te bu vatandaş kime günaydın diyecek göreceğiz. Biz işimizle ahlakımızla duruşumuzla siyasetimizle vatandaşın gönlünde yer etmeye geldik. Edeceğiz de. Biz bu devleti kuran partiyiz. Devlet terbiyesi nedir biliriz. Bir işi yaparken, bu iş böyle oldu deyip geçmeyiz. İZBETON birkaç defa ihale çıkmış. Adam işi teslim etmemiş. Burası Muz Cumhuriyeti mi? Adam işi bırakmış diye adamı mı döveceğiz? Mevzuat ne gerektiriyorsa onu yaparsanız” dedi. 

CHP’Lİ BALIKÇI’DAN ASFALT AÇIKLAMASI
Konuyla ilgili söz hakkı alan CHP’li Meclis üyesi İbrahim Balıkçı, “Türkiye’de ilk defa yanık yağların kullanılmasıyla ve hali hazırda çıkartılan asfalttı yeniden geri dönüşüme kazandırıyoruz ve sereceğiz. Sıfır maliyetle gerçekleştireceğiz. Günlük 80 ton civarında asfalt Bayraklı’ya kazandırdık. Artık sahada çalışmaya başlanacak. Kendi kendini yıkayan çöp araçlarımız olacak. Bütçe planlaması ile süreci götürdük. Bayraklı halkının sırtına faiz yükü yüklemedik, kredi kullanmadık. Bayraklı halkına sıfır maliyetle nasıl artı hizmetler üretirizin peşine düştük. Afet park diye bir çalışmamız var. Tüm mahallerimizde afet parkları hazırlayarak tüm ihtiyaçların olduğu konteyner sistemi ile kentimizi ve kendimizi afetlere hazırlayacağız” dedi. 

TÜM TÜRKİYE’YE ÖRNEK BİR ÇALIŞMA YAPTIK
Başkan Sandal, “Deprem sürecinde Tüm Türkiye'ye örnek olabilecek bir çalışma yaptık. Bayraklı Belediyesi'nin buradaki fonksiyonunu yadsırsanız, o zaman size Elazığ'da, Van'da neden olmadı diye sorarız. Burada önemli olan, bu işi yaparken sadece biz yaptık demek. Bu işin birleşeniyiz ancak önemli bir birleşeniyiz. Depremden sonra tüm vatandaşların konutlara yerleştirildiği, beyaz eşyalarının sağlandığı konuda Bayraklı Belediyesi yadsırsanız yanlış olur. Burada kurtarma ekiplerine ilk malzemesini biz verdik. Burada sahada olan 900 personelimizin emeğini yadsımamak lazım” diye konuştu. 

PLANLAR BÜYÜKŞEHİR’DEN DÖNDÜ
Meclis’te söz hakkı alan AK Partili Meclis üyesi Özgür Hızal, “Sayın Başkan, size yapılan eleştirilere hemen arkasında Bayraklı’da yapılanları anlatmanızı beklerken, anlamsız şekilde başka kurumları suçluyorsunuz. Büyükşehir’in ayrdığı 140 milyon devasa bütçesiyle kalem kalem neler yapıldığını en az beş kez sorduk. Geçtiğimiz günlerde bir yerde okudum. Hayalperestlikle vizyonerlik arasında çok ince bir çizgi vardır. Bence siz hayalperestsiniz. Altınyolu çok kısa süre içerisinde trafiği yeri altına alacağız, diyen bir düşünce hayalperestliktir. Bayraklı Belediyesi aslında hiçbir şey yapmadan çok şey yapıyormuş gibi söyleyen bir hale geldi. Bir plan notu çalışması yapıldı. Oy birliğiyle geçirdik. Uyardım, bunun altlığı yok. Hukuki temeli yok. İmarsal bütün sorunları çalışmaları tamamlandığınız gibi bir algı oluşturdunuz. Büyükşehir’den bu planlar geri döndü. Burası ‘Muz Cumhuriyeti değil’ dediniz ya aslında tavrısınız ‘Muz Cumhuriyeti’ yöneticisi gibi olduğu gözüküyor. Bayraklı’da maalesef şehircilik ve kentsel dönüşüm anlamında çok ciddi problemler var. Şehrin genelinde asfaltlama düzeltmeler yapıldığı diye bir takım açıklamalar yaptınız” dedi.

O VİDEO TANSİYONU YÜKSELTTİ 
Hızal, “Geçtiğimiz günlerde bir video karşılaştım. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir’in sokaklarında gezerken bir hanımefendi, ‘35 yıldır İzmir’i siz yönetiyorsunuz’ demesi üzerine Serdar Sandal, araya girdi. Sandal, burasının konusu değil” dedi.

Konuşmasına devam eden Hızal, “Bu şehri 35 yıldır siz yönetiyorsunuz, Bayraklıyı 12 yıldır siz yönetiyorsunuz. Bu süreçte çözülmeyen sorunları elbette ki siz çözeceksiniz. Çözmeniz için biz eleştireceğiz, çözmezseniz yine eleştireceğiz” dedi. 

ÖZEL SEKTÖRÜN YAPTIĞI HASTANEYİ BEN YAPTIM DİYORSUNUZ
Meclis’te yükselen uğultular sonrası konuşan Başkan Sandal, “Özgür Bey ‘Hayalperestlikle vizyoner olmak arasında ince çizgi var, siz hayalperestsiniz’ diyorsunuz. Ben de diyorum ki bir hastane yapılıyor özel sektör yapıyor ben yaptım diyorsunuz 2020 yılında açılacak deyip 10 bin cv topluyorsunuz. Bu vizyon mudur hayalperestlik mi!” diye konuştu.

SÖZ HAKKI TARTIŞMASI… MHP’Lİ ŞAHİN MECLİS’İ TERK ETTİ
Dilek ve temenni bölünde AK Partili Hızal’ın konuşması sırasında MHP Meclis Üyesi Muhammet Şahin, “Sayın Başkanı bize niye söz vermiyorsunuz. Siz bize lütufta mı buluyorsunuz! Seçilmiş meclis üyesiyim söz hakkı vermiyorsunuz” tepkisinde bulundu.

Başkan Sandal, “Ben her mecliste size söz hakkı verdim. Söz hakkı vermek benim tasarrufumda.”

Bunun üzerine Şahin ise “Sizi protesto ediyorum ve meclisi terk ediyorum” dedi.  

AYA ÇIKMA TARTIŞMASI
AK Partili Özgür Hızal’ın, ‘Yolu da biz yaptık, hastaneyi de biz yaptık, inşallah aya da çıkacağız” demesi üzerine Başkan Sandal, “Hastane yaptık, yol yaptık diyorsunuz da yapmadınız özel sektör yapıyor. Geçmediğimiz yolun parasını da biz ödüyoruz. O yüzden genel meselelere girmiyoruz” dedi.