Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bayraklı Belediyesi Ekim ayı olağan ikinci meclis birleşimi Başkan Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Oturumda Bayraklı Belediyesi’nin 2021 Mali Yılı Bütçesi ve 2021 Yılı Performans Programı görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı CHP’li Meclis Üyesi Mehmet Toptaş, CHP Grubu olarak Bayraklı Belediyesi’nin bütçe ve performans programına olumlu oy vereceklerini açıkladı. AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri ret oyu verdi. 

 18 AY BOYUNCA ‘TASARRUF’ KELİMESİ DUYDUK

Mali yılı bütçesini hakkında söz hakkı alan AK Partili Meclis Üyesi Özgür Hızal, “Bütçeler hazırlanırken, o günkü ekonomik koşulları elbette ki göz önünde bulundurulur. Yaşadığımız şehrin sorunlarının çözümün noktasında bir öncelik sırası koyması gerekiyor. Aslında tartıştığımız bütçenin gelir gideri değil. Geçen yıl denk bütçe oluşturduğunuz söylediniz. Şuan bakıldığında oluşturulamadığını gördük. Bütçe açığı 6,5 milyon açık görülüyor. Bunu da borçlanmayla telafi edeceksiniz. Borçlanmayı doğru yapın, yanlış yapmayın eleştirisi getireceğiz.  Bayraklı Belediyesi’nde 18 ay tasarruf kelimesini duyduk. Tasarruf yapılmış mı? Bunun için hazırlanan taslağın bunu karşılar şekilde hazırlanmış mı, asıl mesele budur. Genel olarak bütçede bazı kalemlerde yükseliş, düşüşler var. Mal ve hizmet alımlarına ayrılan bütçe 158 milyon. 2021 yılında bu kalemi arttırmışınız. 166 milyona çıkarılmış” diye konuştu.

YATIRIMLARDA TASARRUF YAPMIŞINIZ

Yatırımlarda tasarruf yapmışınız” diyen Hızal, “Bütçede yatırım kaleminde geçen yıla göre 2020 bütçesinde özel kalem 3 milyon. Bu yıl için tasarruf var mı, hayır bir miktar artış var. Bayraklı’nın bütün sorunları bu bütçeyle kısa vadede çözülmez. Uzun vadede çözülebilir. Yaptıklarınız önümüzdeki yıla göre bir pusula veriyor. 2020 yılında yatırıma 44 milyon TL ayrılan bütçe, bu yıl 30 milyona indirmişiniz. Burada bir tasarruf yapmışsınız. Genel bütçenin yüzde 10’u bile değil. 30 milyonu yatırım için ayırdınız, bunun beşte biri faize gidiyor. En vizyonel projeniz Bayraklı’yı, dünya, çocuk kenti yapmaktı. Bu performansla hayata geçirebileceğinizi düşünmüyorum. 7 milyon TL 2021 yılında araç kiralama bütçesi ayrılmış. Biz de geçen pazartesi günü 5 aracımızı hibe ettik. Bunu vatandaşlara nasıl anlatacağız” dedi.

“356 BİN TL’YE NE GİBİ ANKET YAPACAKSINIZ”

Bütçeden ankete ayrılan bütçeyi eleştiren Hızal, “Geçen yıl 88 bin TL ayırırken bu yıl 365 bin TL ayırmışınız. 365 bin TL ile ne gibi bir anket yapacaksınız. Bu tarz soyut çalışmalar, yapılmış gibi bütçeye yazılır. Eğer bunu yapmazsanız bunun hesabı sorulur.   Siz bütçeyi böyle hazırlarsanız, bu şehrin sorunları ortadan kalkmaz. Böyle olursa, muhtarlar bizi arar ya da sosyal medya üzerinden eleştirir” diye konuştu. 

KAZIM KÜLTÜR MERKEZİ İÇİN 8 MİLYON BÜTÇE AYRILMIŞ

Konuşmasına devam eden Hızal şunları söyledi:

“Biz kültür ve sanat faaliyetlerine karşı değiliz. Kültür sanat faaliyetleriyle ilgili doğru planlama yapılması gerekiyor. Yatırım 30 milyon iken 8 milyonu kültür merkezi (Kazım Koyuncu Kültür Merkezi) inşaatını ayırmışınız. 785 bin TL bir heykel yapımı tasarım projesi harcamışsınız. Sokak yenilemeye 620 bin TL harcamışken…”

SOSYAL YARDIMLAR İÇİN BÜTÇE 7 MİLYONDAN 4’E DÜŞMÜŞ

Hızal, “Kentsel dönüşüm Altınyol’un yer altına alınması, Laka Deresi ıslahı ve tramvayın ilçeye getirilmesi için 136 milyon TL ayrılmış. Bunları siz yapamazsınız. Hem yetki, yasa ve finansal olarak yapamazsınız. Gerçekçi olalım. Boş yere bütçe ayırmanıza gerek yok. Onun yerine tablet alıp Bayraklılı çocuklara dağıtsaydınız daha iyi olurdu. Sosyal yardımlarda 7 milyondan 4 milyon küsure inmiş. ” diye konuştu.   

“MASAL EVLERİ NEDEN HİBE YOLUYLA YAPILIYOR?”

Eleştirilerine devam eden Hızal, “24 tane masal evi projesi bulunuyor. Masal evlerini hibe yoluyla yapılacağını söylediniz. Masal evlerinin hibe yoluyla yapılmasının nedenini çok merak ediyorum” açıklamasında bulundu. 

“TAŞERONDA ÇALIŞAN MÜHENDİSLE MEMUR KADROSUNDAKİ AYNI ÜCRETİ Mİ ALIYOR?”

Bayraklı’da çalışan personelin ücretlerinde eşitlik olmadığını dile getiren Hızal, “Belediyede toplu iş sözleşmesi görüşmeleri devam ediyor. Bu görüşmeleri SODEMSEN aracığıyla yapılıyor. Sizin seçim vaadiniz olan eşit işe eşit hizmet. Şuanda Bayraklı Belediyesi’nde taşeronda çalışan memur kadrosunda çalışan bir mühendisin aynı işe aynı ücreti alıyor mu? Bayraklı’da Konak’ta ya da Çiğli’de aynı statüde olan bir personel aynı ücreti alıyor mu, hayır olmuyor. İşçilerin sorunlarının giderilmesi gerekiyor. Bu işçilerin çalıştığı şirketlerin başına Cumhurbaşkanımıza ve ailesine hakaret eden bir ismin getirilmesini doğru bulmuyorum” diye konuştu. 

AKP BÜTÇEYE RET OYU VERİRSE BÜYÜK ÇELİŞKİ OLUR

Hızal’a yanıt veren CHP’li Meclis üyesi Yeşim Tekoğlu, “Hangi ilçenin ilin bakanlığın bütçesinde borçlanma yok. Hepsi borçlanarak denk bütçeyi sağlıyor. Geçen dönemde başkanımız kredi çekelim talebinde bulunsa da gerçekleştirilmedi. Vizyon projemiz Çocuk ve Gençlik Kenti projesini gerçekleştirmek için sizin enflasyonunuza inat, dövizin yükselmesine mal ve girdi alımlarının artmasına inat var gücümüzle çalışacağız. Gerçekleştiremezsek hükümetin yanlış ekonomi politikalarından kaynaklanıyordur. Bütçemizin hemen hemen yüzde 70’i personel giderinden oluşuyor. Eğer AKP Grubu ya da ittifakı gelir bütçesine ret verirse bu çok büyük çelişki olur, para gelmezse biz hizmet edemeyiz” dedi. 

TÜM KAMU KURUMLARIMLARINDA YATIRIMLAR DURDURULDU

CHP’li Meclis üyesi Cindi Can Polat da, “Ülke olarak ciddi bir ekonomik kriz yaşıyoruz, pandemi de tuzu biberi oldu. Böyle olunca sadece belediyelerin değil diğer kamu kurumlarının yatırımlarına baktığımızda yatırımlarını durdurduğunu yeni yatırım yapmadığını görüyoruz. Ama yine de ilçe belediyelerimiz büyükşehir belediyelerimiz yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor. Belediyeler yatırım yapacak projeler gerçekleştirecek ama belediyelerin asli görevi ilçesindeki vatandaşların günlük yaşamını aksatmayacak hizmetleri aksatmamaktır” diye konuştu.

BAYRAKLI’NIN MEVCUT BORÇU KALEM KALEM AÇIKLANDI

CHP’li Meclis üyesi İbrahim Balıkçı belediyenin borcunu açıkladı. Balıkçı, “Bütçemizi içimize sindirerek kabul ediyoruz. Baybel A.Ş’nin 503 bin TL nakdi var, 275 bin lira piyasaya borcumuz var. Bayraklı Personel A.Ş’de kasamızda 40 bin nakit var, piyasaya vadesi geçmiş hiç borç yok. Şirketlerin toplam borcu 787 bin lira. Ancak adım adım ödüyoruz. Ayrıca başkanımızın talimatı var; şirketlerimiz çek olarak çalışmıyor. Bahsettiğim 787 bin lira da personelimize ayni yardımlar ile ilgili borç. Kamuya geçmişten gelen 73 milyon borç var. Bu elimizi kolumuzu bağlıyor. Vergi borcumuz da 34 milyon 316 bin lira. Ancak Ekim Kasım aylarında vergi ve sigorta affı söz konusu… Bu olduğunda şirketimiz çok daha iyi bir hale gelecek. Biz elimizden geleni yaptık. Bütçeyi çok verimli şekilde kullanıp Bayraklı halkının hizmetine sunacağız” dedi. 

O FİYAT BAYRAKLI’DAKİ TÜM HEYKELLER

Hızal’ın heykel eleştirisine Gamze Gül Çamur, “Özgür Bey bir heykele 785 bin TL harcandığı söyledi. Bu sadece heykel değil. İlçede yapılacak heykellerin tamamını kapsıyor” açıklamasında bulundu. 

BÜYÜKŞEHİR BU DÖNEM 139 MİLYON YATIRIM YAPTI

Eleştirilere tek tek yanıt ver Sandal, “Proje geliştireceğiz. Burada sıkıntı yok. Yapıyor olmamız, proje üretip Büyükşehir’e vermiyor olmadığımız anlamına gelmiyor. Büyükşehir Belediyesi bu dönem 139 milyon TL yatırım yapıldı. 120 bin ton üzerinde asfalt döküldü. Özel kalem doğal olarak hep konuşulur. Özel kalem konusu hep tartışılır. 2 yıl önce özel kalem giderleri 3 milyon. Bizim dönemimiz 3 milyon 50 bin liradır. 2 milyonu personel giderlerine gidiyor. 875 bini ise temsil ve ağırlamaya gidiyor” diye konuştu. 

KAZIM KOYUNCU YANITI

Sandal, “Gönderdiğiniz araçlar; gerek Tunceli’ye, gerek Balıkesir’e, gerekse Zonguldak’taki arkadaşlarımıza hayırlı olsun. Biz geçen sene anket yapılmadık. Pandemi sürecinin ardından temel sorunlarla ilgili tabi ki yaparız. Kazım Koyuncu Kültür Merkezi 3 kat olarak tasarlanmış. Biz buranın alt katını kreş olarak kullanacağız. İkinci katı düğün salonu, üçüncü katı ise eğitim merkezi olarak kullanacak. Buradan artan ödenekle de gider kreşlerimize harcayacağız. Bu ağırlıklı olarak Smyrna Merkezi’nde heykeliyle ilgili… Bunun da büyük oranda Büyükşehir Belediyemiz yapacak” dedi.

TÜRKİYE’DE BİR İLKİ BAŞLATIYORUZ

Başkan Sandal Meclis’te Türkiye’de ilk olacak bir uygulamaya imza atacaklarını söyledi. Sandal, “Önümüzdeki pazartesi itibaren sabah 9 ile 11 arasında canlı yayına başlayacağız. Bu Türkiye’de bir ilk. 8’inci ve 12’nci sınıf öğrenciler eğitimlerini televizyon üzerinden vereceğiz” dedi.  Yayınların Tv 35 üzerinden yapılacağı öğrenildi.

KİMSENİN HADDİNE DEĞİL

Hızal’ın Cumhurbaşkanımız ve ailesine hakaret eden şirketin başına getirdiniz” eleştirisine Sandal şu yanıtı verdi: 

“Cumhurbaşkanına hakaret ilgili ise bu konuyu araştırdık. Cumhurbaşkanına ya da ailesine hakaret etmek kimsenin haddine değildir. Done yakalasaydık yasal işlem başlatacaktık. Kimsenin böle bir cüreti olamaz.”

PERSONEL ARASINDAKİ GELİR UÇURUMUNU MİNİMİZE EDECEĞİZ

Eşit işe eşit ücret konusuna da değinen Sandal, “SODEMSEN CHP’li belediyeler arasında örgütlü bir sendika. Belediyenin sendikalaşmasını ilk kez CHP’nin yaptığı bir uygulama değil. Daha önce MHP ve AK Parti’nin kurduğu sendikalar var. Bu işçilerimizin haklarını kısıtlama değil aksine tamamen iyileştirme amacıdır. Eşit işe eşit ücrete gelirsek… Bunun için yasal düzenlemenin yapılması bekleniyor. Biz de ilerleyen süreçte personel reformu yapacağız. Şuan hiçbir çalışan arkadaşımız kendi iş kolunda çalışmıyor. Ağır vasıta şoförü bulamıyoruz. 38 tane personelimiz diğer müdürlüklerde. Özellikle park bahçeler, temizlik, fen işlerinde çalışan arkadaşlarımıza iyileştirme olacak. Ücretler arasında gelir uçurumunu minimize edeceğiz. Kentsel dönüşüm… Yaklaşık 11 yıldır uygulamaya konulamayan bir projedir. Geçen mecliste aldığımız revizyon kararları başlı başına bir iştir” açıklamasında bulundu.   

AK Partili Meclis üyesi Murat Pervane, Bayraklı Şehir Hastanesi yılbaşının ardından açılışının yapılacağını açıkladı.