Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, iki yıllık süreçte yaptıklarını GÜNDEME BAKIŞ’a anlattı. Tugay, Kentsel dönüşümle ilgili izleyecekleri modelle ilgili Karşıyakalılara müjde verdi.

NE YAPMAK İSTEDİĞİMİ DERLİ TOPLU ANLATACAĞIZ

Sakin bir yapısının olduğunu ancak her insan gibi sinirlendiği zamanlar olduğu anlatan Başkan Tugay, “İletişimde sakin olmanın daha pozitif sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Yaptıklarımızı anlatmayı tam bilemiyorum. Bu süreç içerisinde öğrendiğim bir durum var. Kendimizi yeterince anlatamadığımızı biliyorum. Bunun önemini kavradım. Bu iletişimle ilgili daha organize olmayı planlıyoruz. Kendini iyi tarifleyen şeyler yapacağzı. Ne yapmaya çalıştığımızı daha derli toplu halde anlatacağız” dedi.

Tugay, mali disiplini çok daha iyi duruma geldiklerini ancak borçların istedikleri düzeyde azalmadığını vurguladı. Tugay “İçinde bulunduğumuz şartlar zorlayıcı. Gelirler azaldı. Mali açıdan dahi iyi belediye alsaydım yatırımlarımız daha farklı olurdu” diye konuştu.

BELEDİYE İLE HALKIN ARASINDA KOPUKLUR VARDI

Geçen iki yıllık süreçte vatandaşları dikkatle dinleyen ve sorunların çözümü noktasında gereğini yapmak için çaba harcayan bir belediye yarattıklarını belirten Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, “Geldiğimizde belediye ile halk arasında kopukluk vardı. Halkın söylediğini dinlemeyen bir belediye vardı. İletilen talepler, şikayetler her zaman değerlendirilmiyordu, cevaplanmıyordu. Şuan yüzde 95 yapıyoruz. Yapamadıklarımız ise hemen çözemeyeceğimiz sorunlar olmuştur. Dikkatli dinleyen gereğini yapmak için çaba harcayan belediyeye dönüştük. Kentin düzeni açısından daha iyi bir noktadayız. Daha temiz, yeşil alanları daha fazlı, bakımlı, zabıta eliyle kontrolleri sağlanan bir ilçeyiz. Kendine iyi bir gelecek planlayan bir kurum haline geldik. Karşıyaka kent kimliği ile ilgili önemli çalışmalar yaptık. Karşıyaka; İzmir ve Türkiye’nin bilinen değerli kentlerinden biri. Kendisine has bir karşıyakalılık kültürü var. Kültür, sanat ve spor üktiviteleri açısında zenginliği içinde barındıran ve bu anlamda kendini Türkiye’ye anlatmış ve taktir toplamış bir kent var. Bu tarafını geliştirmemiz lazım. Sanatçılar daha yoğun olmalı. Sosyal faaliyetler daha da artmalı. Sanat yatırımları daha fazla olmalı. Biz bunu sağlamaya başladık. Organizasyonlar, festivaller, yarışmalar, müzeler konusunda daha fazla işin görülmesi lazım. Tüm çalışmalarımız tamam. Pandemi süreci faaliyetlerimizi olumsuz etkiledi”

KENTSEL DÖNÜŞÜM OFİSİ GELİYOR

Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, ilçede yürütecekleri kentsel dönüşüm çalışmasıyla ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşüm ofisi kuracaklarını, yer belirleme çalışmasının sürdüğünü ifade eden Tugay, “Daha görünür bir noktada yer kiralayacağız. Ofis, kendi binasını yenileme kararı alan ya da düşünen bir kişi buraya gidip imar durumu nedir, buradan nasıl bir proje çıkar, kanuni haklarım nelerdir diye sorduğunda bunları cevaplarını tek tek alacak. Böylece vatandaşlar önlerindeki yolu daha rahat görecekler. Bu birinci aşama. Binalarda pekçok kat maliki var. Uyumsuzluklar oluyor. Anlaşmazlık olduğunda birelerinin bu insanları bir araya getirip uzlaştırması gerekiyor. Uzlaştırma görevini arkadaşlar üstlenecek. Ücretsiz yapacağız. Hukukçu, iletişimci ve mühendis olacak. Kat maliklerini bir araya getirecekler. Sorularını yanıtlayacak. Alternatifleri gösterip uzlaştırmaya çalışacak” dedi.

DÖNÜŞÜMDE YENİ MODEL

Tugay, kentsel dönüşümle ilgili yeni bir modeli devreye alacaklarını müjdeleyerek şunları anlattı:

“Belediye şirketi üzerinden hizmet vereceğiz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Kiptaş örneği var. İzmir Büyükşehir’de İZBETON yapıyor. İZBETON bina bazlı dönüşümden ziyade büyük projelere giriyor. Biz alternatif sunmayı düşünüyoruz. Müteahhitlerin de sıkıntıları var. Projenin ilerletilme aşamasında vatandaşla anlaşırken biraz teşvik etmek amacıyla karşılamayacakları vaatleri veriyorlar. Projelendirme aşamasında belediye ile iletişim zorluğu yaşıyorlar. Avam proje anlatılırken zaman zaman alamayacakları bazı hakları vaat ediyorlar. Süreç ilerken ‘sen bunun sözünü verdin’ gibi tartışmalar oluyor.

Müteahhit işini yaperken nakit akışı gerekiyor. Kiptaş modelini uygulayacağız. Vatandaş isterse tapuları devrediyor. Bankadan onlar adına kiptaş kredi alıyor. Para bloke ediliyor. Müteahhite veriyor. Biz de yapacağız. Müteahhit düzenli parasını alacak. İş ve işlemlerin yürüyüşünde şirtetten destek alacak. Binanın yapım kalitesi üzerinde belediyenin gözlemciliği olacak. Hem vatandaş hem Müteahhit için her şey hızlı yürüyecek. Belediye olarak garantör olacağız. Kar amacı gütmüyoruz. İşin düzgün yürümesini amaçlıyoruz. İlçe belediyesi olarak bir ilk olacak. Başarılı olması halinde hızlı bir şekilde sorunları çözeceğiz”

MOTİVE EDİYOR

Karşıyaka’da beklentinin her zaman yüksek olduğunu bunun kendisini motive ettiğini dile getiren Başkan Tugay, “Karşıyaka’da çıta yüksek. Benim de kendimden beklentim yüksek. Bu beni motive ediyor. Çalışmaktan yorulmuyorum. Odaklanmış, başarılı işler yapmak için çalışan biriyim. Kentin alt yapı üst yapıyla ilgili çalışmalar başarılı. Yeterli görülmeyebilir. İlçemizin eskiye göre çok daha iyi olduğunu, önemli bir gelişim gösterdiğini ifade edebilirim” diye konuştu.