GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, Gündeme Bakış TV’ye çarpıcı açıklamalarda bulundu.  

ŞUAN BELEDİYENİN GEÇMİŞ BORÇLARI ÇOK AZ  

Alınan tedbirler karşısında belediyenin mali durumunun iyiye gittiğini kaydeden Başkan Tugay, “Belediyenin bütçesinde  sıkı bir mali disiplin uyguladık. Şuan belediyenin geçmiş dönem borçları çok az. Aslında tamamen sıfırlamıştık ama pandemi dönemi  bu durumu olumsuz etkiledi. Hizmet alımlarında yeni bir anlayış getirdik. Bütün hizmet alımlarını 180 gün yerine hemen ödeme yapmaya başladık. 180 günlük vade yüksek faiz oranlarına neden oluyordu. Böylelikle belediye önemli bir kazanç sağlıyor. Ufak tefek sorunlar ama hallediyoruz. Vergi ve SSK borcu haricinde belediyenin piyasaya gecikmiş borcu yok. Gelir gider dengesini önemli bir şekilde koruyoruz. İller Bankası’ndan gelirler yüzde 50 azaldı. Bunda pandemi şartları çok etkili oldu. Giderler çoğaldı. Tesislerimiz kapatılmış durumda. Dört ay tamamen kapatıldı ve giderlerimiz aynı şekilde devam etti. Bütün bunları rağmen belediyemiz iyi durumda. Bu da aldığımız önemlerle oldu. Belediye maaş ödeme sıkıntısı yaşamıyor. İkramiyeler gecikmeler var bunu da hallediyoruz” diye konuştu.  

BAKANLIĞIN STAT YAPMA NİYETİ YOK, YETKİYİ BİZE VERİN BİZ YAPALIM”
Karşıyaka’da yapılması planlanan statla ilgili açıklama yapan Tugay, ilgili kurumların stadın yapılması için Karşıyaka Belediyesi’ne yetki vermesi çağrısında bulundu. Tugay, “Daha önce de Karşıyaka Stadı için çağrıda bulunmuştum. Bakanlık yapamıyorsa, bize verin biz yapalım diye. Karşıyaka’nın bütün imkanlarını kullanacağım. Büyükşehir destek olacak. Zaten Karşıyaka halkı buna benzer durumlarda hassasiyet gösteriyor, bu konuda da önemli bir çaba göstereceğine inanıyorum. Ben bunu sözle ifade ettikten sonra kamuoyu oluşmasını bekledim. Ama hemen hemen hiçbir tepki alamadım. Özellikle kulübün biraz daha etkin bir şekilde yanımızda yer almasını bekledim. Konunun siyasettin dışına taşınmasını söylediler. Haklılar, ben de aynı düşüncede olduğumu söyledim. Mümkün oldukça bu konu hakkında konuşmayalım, hükümet bu konuyu halledecek denildi. Ama aylardır beklediğimiz konuda bir gelişme sağlanmadı. Neticesinde resmi olarak ilgili kurumlara başvuru yaptık. Stat olarak kullanılması için 24 Ağustos tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir yazı geldi. Dendi ki; ‘orada küçük bir payımız var. Bunla ilgili geçici işlem yapmıştık. Ön tahsis, kesin tahsis için Bakanlıktan bir başvuru bekledik. Gençlik Spor Bakanlığı’ndan bir yazı bekledik. 6 Haziran 2019 tarihinde bu yazının süresi doldu. O tarihten itibaren, tahsis otomatikman ortadan kalktı.’ Bu cevabı alınca çok şaşırdım. Demek ki Gençlik ve Spor Bakanlığı burayı stat yapma gibi amacı yok. İsteseydi, kesin tahsisini verirdi. Buradan tekrar ısrar ederek dile getiriyorum. Lütfen buradaki araziyi Karşıyaka Belediyesi’ne dolayısıyla Karşıyaka halkına verin. Biz buraya kendi stadımızı yaparız.  Bunun için gerekirse taş taşırım. Benim için kutsal onurlu bir görev olur. Yapacağımıza inanıyorum.  Gençlik ve Spor Bakanlığı bize tarih vererek 'bu stadı yapacağız' desin ya da siz yapın desin. Bizim için yeterli cevap olacaktır. Bu olayda dahil olması gereken fakat olmayan isimler var. Bu konu hakkında elini taşın altına koymaları gerekiyor. Yoksa sonuç alamayız” diye konuştu.


PROJELERİ KALEM KALEM AÇIKLADI  

Göreve geldiği günden bu güne yapılan projelerle ilgili bilgiler veren Tugay, “60 civarında proje var. Yeşil alanlar ve park çalışmalarına yoğunlaştık. Özellikle nitelikli projeler üretmeye çalışıyoruz. Girişimcilik merkezi adı altında bir proje yapıyoruz. Bir aya kadar açacağız. Çocuk ağız ve dış sağlığı projemiz var. Mavişehir’de çim saha yapıyoruz. Taziye evi, kütüphane, kreş bunların çalışmaları devam ediyor. Yeni açacağımız kütüphaneler için vatandaşlarımızdan fazla olan kitaplarını talep ediyoruz. Mümkün olduğu kadar kütüphane yapıyoruz. Alzheimer için bir bakım evi açacağız. Çocuk parklarında engelliler için bir değişim yapıyoruz. Oyuncaklarını değiştiriyoruz. Normal çocuklar gibi onlar da oralarda oyun oynayabilecek. Marketleri açmaya başladık. Sanal market uygulaması başlatacağız. Bir gösteri salonu yapacağız. Bu da dört beş ay sonra bitecek. Bittiğinde bütün İzmir’den çocuklar gelecek. Sıfır karbon noktası gibi bir çalışma yaptık. Pandemi nedeniyle açılışını yapıyoruz” dedi.    

TAM KARŞI ÇIKIYORUZ DİYEMEM AMA…
Karşıyaka İskelesi önündeki trafiğin yer altına alınmasına sıcak bakmadığını belirten Tugay, “Büyükşehir belediye başkanımız bu projeyi yapmak istiyor ama gerçekten çok iyi düşünmemiz gerekiyor. Tam karşı çıkıyoruz diyemem ama kıyı kesiminden trafiği yoğunlaşmasına pek sıcak bakmıyorum. Ama Karşıyaka Stadı bize verilmesi halinde o bölgede trafiği yer altına alıp, kalan alanı güzel bir meydan yapabiliriz. Böylece daha bir sempatik olur” diye konuştu.  

BEŞ YIL SONRA NE OLACAĞIM DİYE DÜŞÜNMÜYORUM  
Belediye önümüzdeki süreçte belediye başkanlığına devam edip etmeyeceğiyle ilgili görüşlerini paylaşan Tugay, “Beş yıllığına belediye başkanı olarak seçildim. Bu beş yıllık sonunda ne olacağım diye düşünmüyorum. İşinin başında dedim ki sen beş sene belediye başkanlığı yapacakmış gibi düşün. Beş sene sonra siyasetten çekilebilirim. Bu durumun beni strese soktuğu dönemler de oldu. Bunu ben tercih ederim demiyorum, ama şartlardan dolayı bir daha aday gösterilmez, mesleğime dönebilirim. Karşıyaka’da yaşayan sade bir Türk vatandaşıyım ve belediyeden ne beklersem onu yapmalıyım.  Bunun için hızlı davranmam gerekiyor. Zamanım az. Böyle bakarsak o zaman hakikaten net, ilkeli, keskin durulması gerekiyor. Bir karar alırken birileri mutlaka memnuniyetsiz olabiliyor. Kararlarını alırken toplum memnuniyetini gözetiyorsunuz. Ben genel başkanımıza inanıyorum. Onun arkasındayım. Çünkü ülkenin gerçekten iyiliğini istiyor. Bunu herkesin kabul etmesi gerekiyor. CHP öyle ya da böyle dengeyi sağlayan çok önemli bir güçtür. Bunu görmek lazım. Genel başkanımız ya da genel başkan yardımcılarımız çok önemli şeyler söylüyorlar. Bunları daha fazla insana ulaştırmamız gerekiyor. Burada kendi partililerimizi de suçlayacağım. Söyledikleri topluma ulaşmıyor. Onların da bu paylaşımların çoğalmasına katkı sağlamaları gerekiyor ama burada bir ihmalkarlık var. Bu dönem içim çok rahat. Çünkü çok dolu, birikimli, donanımlı yönetimimiz var” açıklamasında bulundu.

TUNÇ BAŞKAN BENİM DAVA ARKADAŞIM  

Parti içi mesajlar da veren Tugay şunları söyledi: 
“Tunç Başkan benim dava arkadaşım diyebileceğim bir insan. Benim ağabeyim. Vizyonu, tecrübesi, donanımı gerçekten iyi anlaşılması gerekiyor. Burada Tunç Başkan'ı zafiyete uğratmaya çalışanlar olduğunu gördüm, görüyorum. Bunlar hem parti hem de parti dışında olan isimler.  Böyle bir şeyin arkasında duramam. Ben her zaman Genel Başkanımızın, Tunç Başkan’ın arkasında olan bir irade sergileyeceğim. İl kongresinde Genel Başkanımız, ‘Deniz Bey’ olacak dedi, Kesinlikle ona aykırı bir tutumuz olmadı olamaz. Genel merkezin bir karar aldığını ve buna uyulması gerektiğini eleştiriyorlar. ‘böle demokrasi olmaz’ diyorlar. Hayır, öyle değil. Bir yeri yönetecekseniz, herkesle görüşüyorsunuz, hassasiyeti değerlendirip ona göre bir karar veriyorsunuz. Bu nedenle parti yönetiminin bazı konularda inisiyatif kullanması gerekiyor.”