Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ- Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın, yapımı yılan hikayesine dönen Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde bulunan stat için, “Karşıyaka stadını bize verin, biz yapalım” çağrısıyla başlayan süreçte sona gelindi. Başkan Tugay’ın çağrısı doğrultusunda, Gençlik ve Spor Bakanı Dr. Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile yapılan görüşmeler neticesinde, taraflar Ankara ve İzmir’de bir araya gelerek, bir dizi görüşmeler gerçekleştirdi. Görüşmelerin neticesinde stat arazinin bakanlık tarafından İzmir Büyükşehir Belediyesine devredilmesine karar verildi.

TÜM BÜTÇEYİ BÜYÜKŞEHİR ÜSTLENECEK
Stat yapımı çalışmalarına dair bilgi veren Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Karşıyaka Belediyesi işin ev sahipliği kısmında yer alacak. Her adımın takipçisi olacak. Yapabileceği her şeyi yapacak, asıl yüklenici İzmir Büyükşehir Belediyesi olacak. Bu alanın tahsisi için Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın yapması gereken bir işlem kaldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Karşıyaka Belediyesi dışında, yapımla ilgili çalışacak hiçbir kurum ya da kişi yok. Tüm bütçeyi de İzmir Büyükşehir Belediyesi üstleniyor” dedi.

 “PROJE ÜZERİNDE ÇALIŞILACAK”
Başkan Tugay, avam projenin var olduğunu fakat detayların henüz belli olmadığını aktararak, “Stadın niteliği önemli. Detaylarda neler olacağı çok önemli. Henüz bu aşamaya gelmediğimiz için konuşup, netleştiremedik. Önce Bakanlığın tahsis etmesi gerekiyor, Büyükşehir’e, bunu bekliyoruz. Sonra proje üzerinde çalışmalarımız başlayacak. Avam proje, kaba taslak proje yapılmış ama detaylı proje henüz yok. Mühendislik projesi, statik projesi yok. Elektrik, suya dair proje yok. Bunların çalışılması gerekecek. Avam proje için, ‘Değişebilir’ demek isterim ama diğer taraftan, proje değiştiğinde çevrede oturan bazı vatandaşlar genel anlamda stada karşı olduğu için, değiştirdiğimiz zaman bu değişikliği bahane ederek, yeni davalar açabilirler. Şu anda tüm davalar bitmiş durumda, hukuki olarak hiçbir engel yok ama yeni davalar açılırsa, sonunun nereye gideceğini bilemeyiz” açıklamasında bulundu.

 “STADI BİZİM YAPMAMIZ, AK PARTİ İÇİN AVANTAJ”
Karşıyaka Stadının yapımına dair süreci İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üstlenmesinin, AK Parti için avantaj olduğunu, çünkü finansal nedenlerle AK Parti’nin stadı yapmasının çok mümkün olmadığını belirten Başkan Tugay, “Hamza Dağ aradı, biz Ankara’ya Karşıyaka Spor Kulübü Başkanıyla gittik. Hamza Dağ’da orada bize katıldı.  Son görüşmemiz ise Karşıyaka Spor Kulübü tesislerinde oldu. Bu buluşmayı Kerem Ali Sürekli ve Hamza Dağ organize etti. Şu anda onlar açısından bu işin, yani Karşıyaka Stadının yapılması zor görünüyor. Finansal nedenlerle, bunu da zaten açık açık söylüyorlar. Bu nedenlerle, stadı Büyükşehir Belediyemizin yapması, onlar için bir avantaj. Diğer taraftan yıllardır, ‘Biz yapmak istiyoruz, Cumhuriyet Halk Partili Belediyeler engel oluyor’ söylemi vardı. O açıdan da, belki kendileri, artık bunları söyleyememekten dolayı, değişik hissediyor olabilirler” dedi.