GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı 6’ncı Olağan Meclis birleşimi Başkan Tunç Soyer’in yönetiminde Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi’nde gerçekleşti. Toplantıda, evleri orta hasarlı olarak zarar gören ailelerin yeni bir yuva kurmalarına destek olmak adına 5 bin lira yardım yapılması konusu gündeme gelirken; 1998 yılı öncesinde yapılan binaların hızlı bir şekilde dönüştürülmesine yönelik gerekli adımlar konusunda detaylı bir araştırma yapılması kararlaştırıldı.

YENİ BİR YUVA DESTEĞİ
30 Ekim tarihinde kentte meydana gelen deprem felaketinde evleri orta hasarlı olarak zarar gören vatandaşların yeni kuracakları haneleri için kira desteği sağlayabilmek adına, her bir hane için 5 bin lira nakdi yardım yapılması ve yapılacak bu desteğin Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığına bağlı Sosyal Yardımlar Şube Müdürlüğüne ait ilgili bütçeden karşılanması hakkındaki önerge ilgili komisyonlara gönderildi. Önergenin komisyonlarda görüşüldükten sonra meclisten geçmesi halinde; İzmir Büyükşehir Belediyesi, AFAD’ın tespitlerine göre depremde evi orta hasarlı zarar gören vatandaşlara yeni hane kurmaları için 5 bin lira para yardımı yapacak.

DÖNÜŞÜM İÇİN DÖRTLÜ KOMİSYON
Toplantıda Başkanlık makamınca, 1998 yılına kadar ruhsatlı yapılaşmış olan binaların çok hızlı bir şekilde dönüşümünün sağlanması konusunda çalışmaların yapılması için gereken adımlara yönelik detaylı bir araştırılma yapılması da kararlaştırıldı. Yapı dönüşümünün hızlandırılmasının amaçlandığı önerge hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Soyer, “Bu önerge özellikle İmar Komisyonu’nda görüşülecek ama hem AK Parti hem MHP hem İYİ Parti hem de CHP’li meclis üyelerinin bunu elbirliği ile çalışarak çözeceğine inancım tam. Herkesin elini taşın altına sokarak bu madde ile ilgili çalışma yapması, fikir geliştirilmesini hayal ediyorum. Bunu hep birlikte hayata geçireceğimize inanıyorum” dedi. Başkan Soyer’in konuşmasının ardından yapılan oylama ile önergenin İmar, Hukuk, Kentsel Dönüşüm ile Deprem ve Afet Komisyonu’na gönderilmesi kararlaştırıldı.

‘SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN ELBİRLİĞİ İLE ÇALIŞILMALI’
Toplantının gündem dışı konuşmalar bölümünde söz alan AK Parti İzmir İl Kadın Kolları Başkanı, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Bayraklı Belediye Meclis üyesi Dilek Yıldız Büyükdağ, İzmir depreminde yapılan çalışmalara değindi. Öncelikle depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara baş sağlığı ve ailelerine sabırlar dilediğini söyleyen Büyükdağ, “Ben de hem Bayraklı Meclis üyesi olarak hem de inşaat mühendisi olarak değerlendirme yapmak istedim. Devletimizin tüm kurum ve kuruluşları, belediyelerimiz tüm çalışmaları çok büyük bir titizlikle yürüttü. Gerek enkaz bölgelerindeki arama kurtarma gerek hasar tespit çalışmalarında gerekse vatandaşların barınması ile ilgili ihtiyaçların tespiti konusunda büyük bir dayanışma örneği gösterildi” dedi.

KÖKKILINÇ: ÇOCUKLAR İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM
20 Kasım Dünya Çocuk Günü’nde çocuklara verdikleri değeri ve bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çocuklar için yaptığı çalışmaları anlatan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “Belediye meclisimizin de bir Aile ve Çocuk Komisyonu var. Bu komisyonumuzda da çocuklarımız ve ailelerimiz için faydalı çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak bizler de çocuklarımızı önemsiyor ve onlar adına etkin çalışmalar yapıyoruz. Bu hafta film festivali haftası olarak kutluyoruz. 20 otobüsümüzü afişlerle donattık. Fuarda bir keşif atölyesi kurduk, bunların sayısını artıracağız. Bugüne kadar 6 adet masal evi kurduk. 2021 yılına kadar bu sayının 20’ye çıkmasını bekliyoruz. İlk olarak Aliağa ve Kınık’ta bu projemizi hayata geçireceğiz. Çocuk ve Gençlik Merkezlerimiz’den (ÇOGEM) pek çok çocuk ve gençlerimiz yararlanıyor. Gezici bir kütüphanemiz var; 30 ilçemizi dolaşıyor ve bütün çocuklarımız yararlanıyor. İzmir 95 isminde bir projemiz var. En büyük çalışmalarımızdan biri de tablet dağıtımlarımız. Bu konuda kampanyalar da düzenliyor ve daha çok çocuğumuzu fayda sağlamaya çalışıyoruz. Bundan sonraki süreçte de çocuklarımızla ilgili çalışmalarımız devam edecek” dedi.

‘SADECE AÇIKLANAN SAATLERDE DEĞİL…’
Toplantının sonunda bir kez daha korona virüs salgınına dikkati çeken Başkan Soyer, “Çok yayılıyor, çok hızlı yayılıyor. Lütfen kendinize ve ailelerinize dikkat ediniz. Gerçekten rakamlar ürkütücü. Bu vesile ile İzmir’e gönüllü karantina uygulaması tavsiye etmiştik yine hatırlatalım: Sadece açıklanan saatler için değil, özellikle yaşlı vatandaşlarımız evden çıkmamaya gayret etsin. Toplu ulaşım araçlarını kullanmasınlar ve mümkün oldukça evde kalsınlar” dedi.