Halil İbrahim GÜLER /GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi Koronavirüs salgını nedeniyle 4 ay sonra ilk kez toplandı. Toplantıya geçmeden önce İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Buğra Gökçe, pandemi sürecinde yapılan çalışmalara ilişkin sunumu Meclis Üyeleri ile paylaştı.

KAMERA İLE TAM KONTROL
İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı ilk oturumu koronavirüs salgını ile mücadele kapsamında Kültürpark Fuar 1 No’lu Hol’de gerçekleşti. Meclis toplantısı sosyal mesafe kurallarına dikkat edilerek oturma düzeni oluştururken, salon girişine kameralı ateş ölçerler yerleştirildi. Meclis üyeleri otoparktan hole elektrikli araç getirildi.

“BU BAŞARI İZMİR’İN BAŞARISIDIR”
“Bu sürecin can yakıcı ve hakikaten hepimizin çok yıprandığı bir dönemin gerçekten iftihar edeceğimiz yanları da oldu” sözleriyle Meclis’in açılış konuşmasını gerçekleşen Başkan Soyer, “İzmir’de çok büyük bir dayanışma ortaya çıktı. Bizlerde İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yaptık. Binlerce gıda ve hijyen paketi dağıttık. Bu nedenle ben öncelikle bize rehberlik ettiği için bilim kurumumuza, daha sonra tüm sağlık personeline teşekkürü bir borç biliriz. Bu süreç bir beyaz önlüklülerin bir de eli nasırlı çiftçi ve köylerimizin önemini bir kez daha ortaya çıktı. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin çalışkan personeline ve gönüllü çalışan arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bu süreçte elimizden gelen neyse onun en iyisini yapmaya çalıştık ama bu başarı İzmir halkının başarısıdır. Birilerinin acısına derman olabildiysek böyle bir özveri gösterdikleri için ne mutlu İzmirliler. Ancak henüz hiçbir şey bitmiş değildir. Geçtiğimiz günlerde ESHOT Genel Müdürü ve kıymetli eşinin koronavirüs testi pozitif çıkmıştır. Kendilerine de geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Bu meselenin hala gündemde ve can yakma potansiyeli olduğunu hatırlatmak istiyorum. Hepimiz aynı şekilde özen göstermeye devam edelim. Ben de bütün İzmirlilere mesafe, hijyen tedbirlerine dikkat etmelerini rica ediyorum” dedi.

“İZMİR’E HAKSIZLIK OLUR”
Soyer’in açıklamalarının ardından sözü İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal aldı. Uzun bir aradan sonra yeniden meclisin çatısı altında görüşmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirten Hızal, salgın sürecinde ara verilen projelerin bir an önce tamamlanmasına ilişkin uyarılarda bulundu. Hızal, “İzmir’de yaşanan bir takım sorunlar var. Bu sorunlar kronikleşmeden mutlaka planlamalar yapılması gerekiyor. Bazı gecikmeler oldu. Özellikle ulaşımla alakalı sorunların giderilmesi adına adımların atılması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde atılması gereken adımların atılmaması konusunda salgın mazeret olarak gösterilmez. Aksi İzmirliler’e yapılacak en büyük haksızlık olarak düşünüyorum” diye konuştu.

 İSTİFA GÜNDEMDE!
İlk oturumda Meclis’te üç istifa kararı da gündeme geldi. İYİ Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Nafiz Kükler ve Eda Kılıç Milliyetçi Hareket Partisi’ne, CHP Meclis Üyesi Sedat Sarı ise CHP Meclis Üyeliğinden istifa ederek İYİ Parti’ye geçti.

SOYER'DEN ‘ÇAKABEY’ SÖZÜ
MHP'li Selahattin Şahin ise, MHP İzmir Teşkilatı'nın gündeme getirdiği Konak Pier'in önündeki İzmir'in Fatihi ve ilk Türk Amirali Çaka Bey Meydanı'ndaki büstün yeniden yerine koyulması yönündeki önergesi sonrası konuşan Başkan Soyer " Sayın Şahin bu konu komisyonlarda yer bulacak bir konu değil, önergeyi gündeme almayalamı ama gereğini yapalım" diyerek söz verdi.

BÜYÜKŞEHİR’İN GELİR/GİDER RAPORU!
2019’da Büyükşehir’in bütçe geliri 4 milyar 929 milyon 640 bin 301 TL 76 kuruş oldu.  Gider ise 5 milyar 845 milyon 209 bin 941 TL olarak gerçekleşti. 2019 mali yılı gelir bütçesinin gerçekleşme oranı yüzde 96,60. Vergi gelirleri 48 milyon 97 bin 937 TL yüzde 94.82, teşebbüs ve mülkiyet gelirleri 299 milyon 369 bin 939 lira 08 kuruş ile yüzde 129,06, alınan bağış ve yardımlar ile özel gelirler 405 bin 116 lira 58 kuruş ile yüzde 104,56, diğer gelirler 4 milyar 555 milyon 942 bin 59 lira 27 kuruş ile yüzde 96,03, sermaye gelirleri 34 milyon 425 bin 248 lira 95 kuruş ile yüzde 41,77 olarak gerçekleşti.

YATIRIM İÇİN KREDİ TALEBİ
İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı Meclis toplantısının ilk oturumunda 2020, 2021, 2022 Mali Yılı Bütçesi’nde öngörülen borçlanma kapsamında Fahrettin Altay, Narlıdere İstihkam Okulu Hafif Raylı Sistem Hattı Projesi’ne ilişkin 2020 yılından itibaren yıllara sari kullanılmak üzere 50 milyon Euro tutarına kadar ve 400 adet Elektrikli Otobüs Alımı projesi kapsamında ise 20 adet otobüs alımıyla ilgili kullanmak üzere 62 milyon lira tutarında nakdi krediye başvurulması için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, meclisten yetki istedi.

GÜLTEPE İMAR PLANI OYBİRLİĞİYLE GEÇTİ
Konak Belediye Meclisi’nden geçen Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahallerini kapsayan, Gültepe İmar Planı Meclis’te oy birliğiyle geçti. Konuyla ilgili açıklamada bulunan Başkan Soyer, “Abdül Başkan’ı tebrik ediyorum. Çok uzun yıllardır bekleyen bir projeydi. Hayırlı olmasını diliyorum. İzmir’in birçok yerinde kentsel dönüşüm çalışmalarını görecekler” diye konuştu.

KARŞIYAKA ÇAĞRISI 
Karşıyaka’daki iki arazi için söz alan CHP’li Meclis Üyesi Murat Aydın açıklamalarda bulundu. Aydın, “İmar planlarında yeşil alan, imar planlarında trafo ve açık spor alanı görülen yerlere özel kişiler 112 milyon niçin öder? Ya bu parayı kamuya tahsis edecekler ya da buraların imar planlarını değiştirecekler. Kamu kullanımına açılmış çok az nitelikli yer var. Buraların özel kullanıma verilmesi ve kamu kullanımından uzaklaştırılmasını yanlış buluyoruz. Bu şehirde herkes şehrine sahip çıkmak ister. İzmir’i İstanbul gibi yapmayın. İzmir’in kendi şehircilik anlayışına göre büyümesini istiyoruz. Cumhurbaşkanın kendisi de ‘ihanet ettik’ dediler. Tüm siyasi gruplara sesleniyoruz, lütfen bu alanların planlarının baskıyla değiştirilmesine izin vermeyelim. Karşıyaka Belediyesi bunu önlemek için elinden geleni yapıyor” dedi. 

KARŞIYAKA BELEDİYESİ’Nİ YALNIZ BIRAKMAYACAĞIZ
Aydın’a destek veren Başkan Soyer, “Murat Bey’in ifade ettiği dilekler çerçevesinde tüm meclis üyelerimizi aynı şekilde hassasiyete davet ediyorum. Karşıyaka Belediyesi’ni yalnız bırakmayacağımızı ifade etmek istiyorum” diye konuştu.

YUMURTA KIRILMADAN OMLET YAPILMIYOR
MHP Foça Meclis Üyesi Osman Mert  söz alarak, İZSU’nun Foça’da yaptığı çalışmaları eleştirdi. Mert, "Söylediğim bir eleştiri değil. Foça’dan bir ricam. Foça’ya yapılan yatırımlar ile  ilgili teşekkür ediyorum. Ancak bir plansızlık olduğunu düşünüyoruz. Yaz aylarında, sokağa çıkma yasaklarının bittiği günün ertesinde, esnafın dükkanını açtığı gün kazmaların girmesi ve bundan kaynaklı su kesintilerinin olmasının Foça’yı çok mağdur ettiğini düşünüyoruz. Bu çalışmalar 2 buçuk ay boyunca, insanlar evindeyken yapılabilirdi. Hijyen diyoruz, büyükşehir belediyesine teşekkür ediyoruz hasta sayısı düştü ama su yok.  Bir gün var, iki gün yok. İZSU’nun çalışma şeklinde hatalar olduğunu düşünüyoruz, duyumlar alıyoruz” dedi. Eleştirilere yanıt veren Başkan Soyer, “İZSU’daki arkadaşlar da biz de farkındayız. Şuna emin ol ki Foça sonradan müteşekkir olacak.  Bazı aksaklıklar olabilir. Ama yumurta kırılmadan omlet yapılmıyor” dedi.