Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanlığı'na seçilen Semih Girgin ile yaklaşık 100 kişilik Kemeraltı esnafı ile bir araya geldi. Esnafın taleplerini dinleyen Soyer, ortak akıl vurgusu yaptı. 

ESNAF MÜZESİ FİKRİ FEVKALEDE GÜZEL
Başkan Girgin’den “Binanın tahsisi gerçekleşmesi halinde binanın bir bölümünü Kemeraltı Esnaf Müzesi yapılmalı. Burada esnafın atasından kalan metaryaller sergilenmeli” talebine olumlu yanıt veren Soyer, “'Esnaf Müzesi' kurulma fikriniz fevkalade güzel. Orada da biz üzerimize düşen desteği sonuna kadar vermeye hazırız. Eğitim konusunda ise hangi eğitimi hangi eğitmenden istiyorsanız bunu çözmeye hazırız. En iyi eğitmenleri bulacağız hatta siz bulursanız o eğitmenin gelmesini de sağlayacağız” dedi.

“PROJELERİMİZİ SİZİNLE ŞEKİLLENDİRECEĞİZ”
Büyükşehir olarak Kemeraltı'na yönelik projelerinin olduğunu hatırlatan Başkan Soyer, “Bunu sizlerle paylaşıp, sizlerin de öneri ve eleştirilerine göre şekillendirmek istiyoruz. Sizi yok sayarak, uzak tutatarak bir şey yapamayız. Projelerimizi size sunum olarak aktaralım ve onun üzerinde fikirlerimizi açıklayarak ilerleyelim” diye konuştu.

TEK BAŞINA BİLE KENTİ UÇURUR
“Benim en büyük projem Kemeraltı olacak” diyen Başkan Tunç Soyer konuşmasını şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki 4.5 yıl boyunca en çok konsantre olmak istediğim, emek, para ve kaynak ayırmak istediğim yer Kemeraltı'dır. Kemeraltı dünyanın en büyük tarihi açık hava çarşısı olma unvanına sahip. Bu unvan bile tek başına bu kenti uçurur ama bizim bunu bir markaya dönüştürmemiz gerekiyor. Başka bir mucize aramaya gerek yok, mucize burada. Çünkü Kemeraltı bu şehir için bir kaldıraçtır.”

24 SAAT YAŞAMALI
Kemeraltı'nın birçok sorunu olduğunu söyleyen Başkan Soyer, “Öncelikle Çarşı 24 saat yaşayan bir yer olmalı. Müziğiyle, tiyatro ve sinemalarıyla, festivalleriyle, otelleriyle, restoranlarıyla 24 saat yaşamalı. Eğer biz sadece altyapısını yenileyelim dersek o zaman o büyük hikayeyi kaçırmış oluruz. Onun için tüm bu dönüşümün birlikte hayata geçirilmesi şart” dedi.

GÜLER YÜZLÜ VE ŞIK OLUN
Kemeraltı'nın; Liman'dan Kadifikale'ye giden güzergahın gerdanlığı olduğunu da sözlerine ekleyen Tunç Soyer, “Kemeraltı, yüzlerce yıldır yaşayan bir doku bizim de bu dokuyu koruyup çağa uyumlu hale getirmemiz şart. Kemeraltı hikayesini yaşatacak kişiler de sizlersiniz. Ama bu hikayenin uzun yıllar yaşaması için Çarşı pırıl pırıl olmalı, esnafı güler yüzlü, dürüst, müşteri dostu ve şık olmalı. İşte bunu sağlayacak olan sizsiniz. Biz imalatı, iyileştirmesini yaparız, eğitimi veririz, etrafı süsleyip ışıklandırırız, alt ve üst yapısını tamamlarız ama buna ruh katacak olan sizlersiniz” diye konuştu.

İZMİR AŞK İSE KEMERALTI DA O AŞKIN GERDANI OLMALI
Konuşmasına Turç Soyer'in önceki haftalarda söylediği sözlerle başlayan Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, “Uyuyan bir güzeldir İzmir, bir öpücük bekliyor. Biz öpeceğiz, biz uyandıracağız, ayağa kaldıracağız” demiştiniz. Eğer İzmir aşk ise Kemeraltı da o aşkın gerdanlığı olmalıdır. Bu gerdanlığı parlatacak değer katacak ise Büyükşehir Belediye Başkanı olarak sizsiniz” dedi. 

ESNAFA KİŞİSEL GELİŞİM EĞİTİMLERİ
İzmir'in artık turizm odaklı bir şehir olması gerektiğine dikkat çeken Semih Girgin, “Bunun en önemli ayağı eğitimden geçiyor. Ahilik kültürü, şehir bilinci, psikoloji, etkili iletişim yöntemleri ve pazarlama teknikleri, çarşı ahlakı gibi eğitimler verilmeli. Bunun için esnaf odaları ve ticaret odamızdan destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“UNUTULAN MESLEKLER İÇİN ÇIRAKLIK CAZİP HALE GELMELİ”
Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklere de sahip çıkmak istediklerini anlatan Girgin, “Bu mesleklerin kaybolmaması için çıraklığı cazip hale getirip bu alanlarda istihdam edilmesini sağlamalıyız. Böylece mesleğin kaybolmasını önleyebiliriz” dedi. Çarşı'nın alt ve üst yapı sorunlarına da dikkat çeken Girgin, çığırtkanlık, aydınlatma, otopark, yayalaştırma gibi konularda da belediyeyle birlikte çalışmak istediklerini vurguladı.

TARİHİ BİNAYA TALİBİZ

Yaklaşık 15 yıl önce Valilik tarafından derneğe tahsis edilen binayı, çıkan yangının ardından boşaltmak zorunda kaldığını kaydeden Semih Girgin, “Tarihi bina esnafımıza çok yakışmıştı. İlk göz ağrımız olan bu bina büyükşehir belediyesine ait. Uygun görürseniz tarihi binamıza  esnafımız talip olup, sahip çıkmak istiyor. Bu binanın alt kat salonunu ise Kemeraltı Esnaf Müzesi yapmayı hayal ediyoruz. Birçok esnafımızın atasından kalan metaryaller var. Geçmişin izlerini taşıyan bir makas, bir radyo, bir dikiş makinesi, bakraç, zamanı durduran bir saat ve nicelerini burada sergileyebiliriz. Ayrıca esnafımız için eğitimleri ve projelerimizi de bina da hayata geçirebiliriz” dedi

DİLEKÇEYİ SUNDU
Toplantının ardından Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, Başkan Tunç Soyer'e çini süslemeli bir teşekkür plaketi hediye etti. Girgin ayrıca mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde olan ve önceki yıllarda dernek binası olarak kullanılan yapının tekrar kendilerine tahsisine yönelik dilekçesini de Başkan Soyer'e verdi.