Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı hazine arazilerinin satış rakamlarına Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol tepki gösterdi. Başkan Şenol yazılı olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Gaziemir’de ağırlıklı olarak Bulgaristan göçmeni soydaşlarımızın yaşadığı Sarnıç’ta 15 bin vatandaşımızı ilgilendiren 2B arazilerinin kullanıcılara satışıyla ilgili karar çıkmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, İzmir Defterdarlığı metrekare başına belirlenen rakamları ilan etmiştir.

Maliye Bakanlığı’ndan alınarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde çalışmaya başlayan Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün açıkladığı hazine arazileri satış rakamını kabul etmiyor, yetkilileri yeni bir düzenleme yapmaya davet ediyorum!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 6292 Sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkartılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun gereği vatandaşlarımıza gönderdiği “tarımsal amaç dışı kullanılan taşınmazlara ait hesaplama tablosu” bölgede tedirginliğe neden olmuştur.

Yıllardır bölgede yaşayan vatandaşlarımızın arsaları ile ilgili sorunun çözülmesi gerektiğini gündeme getirmiş, bu konuda Belediye olarak Bakanlığa gerekli çözüm önerileri sunarak çağrıda bulunmamıza rağmen duyarsız kalan hükümet, bölgede yaşayan biz kamu kuruluşlarının görüşlerine başvurmadan aldığı karar ile satış rakamlarını sormadan, danışmadan ilan etmiştir.

Geçen yıl kaymakamlıkta askıya çıkartılan ve vatandaşın tepkileri nedeniyle durdurulan satış işlemleri için maksimum 600 TL belirlenmişken, Sarnıç’ta bir metrekare alan için belirlenen rakam bazı yerlerde 830’ye kadar çıkartılmıştır. 

Vatandaşlarımızın evlerinin, arsalarının yeniden onlara satılmasını yanlış buluyorum. Bu konuyu ve daha önceki önerilerimizi defalarca iktidar partisinin temsilcilerine hem de hükümet yetkililerine aktarmamıza rağmen duyarsız kalmış, vatandaşın cebindeki paraya göz dikilmiştir.

Bakanlık istese, bu arazileri bedelsiz olarak ilçe belediyesine devredebilir. Bu arazileri bize verin, üzerine bir bedel eklemeden vatandaşlara verelim önerilerimize rağmen ne yazık ki onlar gereği yapılmadı. ‘Arazileri bize tahsis ettikleri anda, vatandaşlarımıza tapuları ile birlikte geri vereceğiz’ sözümün arkasında duruyor, yetkilileri yapılan bu yanlıştan dönmeye davet ediyorum. Söz konusu arsaların Gaziemir’in merkezindeki imarlı arsalar ile bir tutulamaz.

Sarnıç’ta yaşayan vatandaşlarımızı siyaset yaparak etkilemeye çalışan, her seçim döneminde “sorunu çözüyoruz” diyenlerin,  süreci getirdiği noktaları görüyor, vatandaşlarımız için hayati önem taşıyan bu sorunu seçim malzemesi yapmak yerine ivedilikle çözülmesi gerektiğini bir kez daha dile getiriyorum.

Gaziemir halkı adına buradan soruyorum; şimdi ne oldu? Bu durumu nasıl izah edeceksiniz? Bu yapılan, ekonomik krizin ortasında ki vatandaşın cebindeki parasına göz dikmek değil midir?

Biz bunun hesabını soracağız. Hemşerilerim de elbette bunun hesabını sandıkta soracaktır. Derhal bu karardan vazgeçilmeli, belirlenen bedeller iptal edilmeli, gereken makul düzenleme yapılmalıdır."