Kuşadası Belediyesi’nin ev sahipliğinde "Kardeş Şehir İlişkileri Alanında Turizmde Sürdürebilirlik" konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, kentin doğal zenginliklerini ve bugünkü konumunu katılımcılarla paylaşırken, bu noktada önemli mesajlar verdi. Efes Selçuk Belediyesi olarak turizme dair yapmayı planladıkları çalışmaları anlatan Başkan Sengel; "Biz değişime ayak uydururken aynı zamanda geçmişe sahip çıkıp geleceğe köprü atmayı hedefliyoruz” dedi.

Sürdürülebilir Turizm  Final Konferansı’na Kuşadası Kaymakamı Sadettin Yücel, Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel, Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Christian Berger, Ukrayna Büyükelçisi Andrii Sybiha, Dışişleri Bakanlığı AB Başkanlığı Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan, Dünya Kardeş Şehirler Turizm Birliği Genel Sekreteri Hüseyin Baraner, kardeş kentler Romanya'nın Sinaia Belediye Başkanı Vland Gheorghe Oprea ve çok sayıda davetli katıldı. 

“ELLER HAVADA” TURİZMLE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANMAZ 
Final konferansının “Sürdürülebilir Turizm Deneyimleri Oturumunda” yaptığı konuşmasında sürdürülebilir turizm kavramına dikkat çeken Başkan Sengel; “Sürdürülebilir turizm hızlı değil yavaştır.  Kapitalizm ve para kazanmaktan ziyade doğayı korumak; günü geçirmekten ziyade geleceğe sahip çıkmak ve geleceğe köprü atmaktır. Tüm bu amaçları içermeyen bir turizm modeli var.  Kısa vadede herkes, bilhassa turizmden geçimini sağlayanlar paralarını kazansın; bir süre sonra herkes ülkesine dönsün. Ben buna  “eller havada” turizm” modeli diyorum. Bu turizm modeli ile sürdürülebilirliği elde etmemiz mümkün değil” dedi.

Turizmde en önemli amacın doğayla, kültürle ve tarihle bir bütün oluşturmak olduğunun altını çizen Başkan Sengel; "Kardeş şehir protokollerinin ülkeler arasında sınırları ortadan kaldıran  bir silgi olduğunu düşünüyorum. Çok daha önemli bir şey var. O da her ne kadar turizmde yerel halkın kalkınması önemliyse de gelecek olan turistin rahat olması ve geldiği yeri özümsemesi de çok büyük önem arz ediyor” diye konuştu.

EKOLOJİK TURİZME BAŞLIYORUZ
Efes Selçuk’un  her noktasının  bir tarih olduğuna dikkat çekerek, bu bağlamda yakında ekolojik turizme başlayacaklarını, yerli tohuma ulaşarak; bunu turizm içerisine dahil etmeye çalışacaklarını kaydeden  Başkan Sengel; “Kentte 8500 yıldır süren kesintisiz bir yaşamdan bahsediyoruz. Kybele’den Artemis’e, Artemis’ten Meryem Ana’ya; çok tanrılı dinden tek tanrılı dine geçişe, Efes’in içerisinden Saint Jean Kilisesi’ne İsabey Camii’ne kadar bir bütüncül yapıdan bahsediyoruz. Bunun içine doğayı katmak istiyoruz. Çünkü sürdürülebilir olması bizim için büyük önem arz ediyor. Bahsettiğim rota içerisinde sulak alanların, göllerin ve doğal güzelliklerin mevcut olması bizi tarım ve turizmi bir araya getirmeye yönlendirdi. Bu bağlamda yakında ekolojik turizme başlıyoruz. Yerli tohuma ulaşarak; bunu turizm içerisine dahil etmeye çalışıyoruz. Biz geleceğe bu anlamda bir miras bırakmak istiyoruz. Bizim istediğimiz buraya gelen ziyaretçiler Efes Selçuk’un hem tarımını, hem doğasını özümseyebilsin” dedi. 

TURİZM DEĞİL KARDEŞLİK 
Meryem Ana, Saint Jean, İsabey ve Artemis Tapınağı’nın Efes Selçuk’ta bulunmasının Efes Selçuk’ta inanç kardeşliği oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Sengel; “Genel olarak adına inanç turizmi denir. Ancak ben inanç içerisinde turizm gibi maddi bir kavrama bağlamak için inanç kardeşliği diyorum. Ve inanç kardeşliği bağlamında ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Tarih dediğimiz yerin, doğa dediğimiz yerin içerisinde belirli bir kültürel politikanın da olması gerekiyor. Bu kültür politikalarını ortaya koymamız bizim olmazsa olmazımızdır. Çünkü “Değişmeyen tek şey değişimdir” diyen ilk filozof dediğimiz Herakleitos bu topraklardan çıkmıştır. Biz değişime ayak uydururken aynı zamanda geçmişe sahip çıkıp geleceğe köprü atmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

Başkan Sengel konuşmasının sonunda Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel’e teşekkür etti.