Bayraklı Belediye Meclisi Ağustos ayı olağan birinci oturumu Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal’ın yönetiminde gerçekleşti. Toplantıda meclis üyelerine Başkan Sandal’ın görevde geride bıraktığı 100 gününde yaptığı icraatlerin yer aldığı kitapçık dağıtıldı. Meclis salonunda, daha önce başkanlık makamının gerisinde yer alan divan heyeti masası ve yazı işleri masasının başkanlık makamıyla eşit seviyeye getirilmesi dikkat çekti. Öte yandan meclis oturumuna Başkan Sandal ile AK Parti Grubu arasında yaşanan tartışmalar damga vurdu, tartışmalar sırasında mecliste tansiyon yükseldi.

ERDOĞAN'IN MEMLEKETİYLE KARDEŞ BELEDİYE OLACAK

Başkanlık makamınca gündeme getirilen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi olan Rize’nin Güneysu İlçe Belediyesi ile Bayraklı Belediyesi’nin kardeş belediye olması hakkındaki madde meclis üyelerince oy birliğiyle kabul edildi. Bunun üzerine söz alan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili ve Bayraklı Meclis Üyesi Özgür Hızal, Güneysu Belediyesi ile kardeş belediye olunmasıyla ilgili Başkan Sandal ve meclis üyelerine teşekkür etti. Hızal, “Kardeş belediye olarak Güneysu’nun olmasının çok büyük önemi var, biliyorsunuz ki Sayın Cumhurbaşkanımızın Ata toprağı… Buradaki herkesin Sayın Cumhurbaşkanımıza olan sevgisini ve saygısı görmek bizi çok mutlu etti” dedi.Hızal’ın ardından konuşan Başkan Sandal ise, “Bizim Sayın Cumhurbaşkanımıza olan sevgimiz de saygımız da net ama sanıyorum siz bu kardeşlik sürecindeki ziyaretlerimizde ev sahibi konumunuzu korursunuz” ifadelerini kullandı.

ÖZKANLAR PAZAR YERİ PROJESİ KOMİSYONLARA GÖNDERİLDİ

Bayraklı Belediyesi tarafından önceki dönemde yapılan Nene Hatun Kız Yurdunun önünde bulunan mülkiyeti Bayraklı Belediyesi’ne ait 2 bin 500 metrekare alanın 11 milyon 529 bin TL bedel ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne devrinin yapılması hakkında önerge komisyonlara gönderildi. Önergenin meclisten geçmesi halinde alan büyükşehir belediyesine devredilecek. Büyükşehir ise buraya katlı Pazar yeri yaparak Bayraklı Belediyesi’ne tahsis edecek. Söz konusu alan yeni Özkanlar Pazar yeri olacak.

100 GÜN TEŞEKKÜRÜ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Yeşim Tekoğlu, Başkan Serdar Sandal’ın görevde geride bıraktığı 100 gün ile ilgili değerlendirmede bulunarak, “Göreve geldiğimizden bu yana katılımcı yönetim anlayışıyla Bayraklı'yı toplumun her kesiminin düşüncesini alarak yöneten ve ötekileştirmeden herkesi kucaklayan, aldığı tedbirlerle 5 milyon liraya yakın tasarruf edip, 40 milyon liralık borcun ödenmesini sağlayan Bayraklı Belediye Başkanımız Sayın Serdar Sandal'a şahsım ve Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına teşekkür etmek istiyorum. İlk önce başkanlık makamıyla halk arasındaki engelleri ortadan kaldırdı. Deve güreşlerine son vererek, buraya harcanacak  bütçenin eğitime aktarılacağı duyurdu. Kendi makam aracı dahil olmak üzere tüm kiralık makam araçlarını iade etti. Doğançay Dünya çocuk ve gençlik köyü projesi için ilk adım atıldı, konuyla ilgili proje yarışması yapılmasına karar verildi. 3 mahallede kreş çalışmaları başladı. (Çamkıran, Postacılar ve 75'inci Yıl Kültür Merkezi spor salonu) 5 bin yıllık tarihi Smyrna'nın turizme kazandırılması için çalışma başlatıldı. Gereksiz başkanlık birimleri kapatılarak kütüphane ve semt merkezi olarak halkın hizmetine açıldı. Büyükşehirimizle birlikte Bayraklı sokaklarına 47 bin ton asfalt serildi. Bunlara benzer daha nice güzel işler kısa sürede hayata geçirildi ve bundan sonra da başkanımızın önderliğinde biz meclis üyeleri olarak Bayraklı için var gücümüzle hep birlikte katkı koymaya, çalışmaya devam edeceğiz. Tüm bu çalışmalardan dolayı başta Bayraklı Belediye Başkanımız Serdar Sandal olmak üzere tüm belediye personelimize teşekkür ederim” açıklamasında bulundu.

AK PARTİLİ AKTAŞ’TAN ELEŞTİRİ

Tekoğlu’nun ardından söz alan Bayraklı Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Abdullah Aktaş ise, Bu 10 tane maddeden 3 tanesi dışındakiler zaten belediyenin rutin yapılması gerekenler, bunlar daha öncede yapılıyordu. Burada deve güreşinin kaldırılmasını ve buna ayrılan bütçenin başka kaynaklara yönlendirilmesini biz yıllardır söyledik.  Kreş çalışmalarını daha görmedik, göreceğiz inşallah. Tasarruf ve borç ödemesi yapıldı diyorsunuz. Beş milyon tasarrufu anlıyoruz da bu 40 milyon nerden geldi? Bununla ilgili bilgi istiyoruz. Önceki dönemden kalan 180 milyon borçla yapılamayacak projelerle ilgili vaatleriniz oldu bizim için önemli olan u projeleri büyükşehrin yada bayraklının yapmış olması değil. Bunların Bayraklı’ya bir lütufmuş gibi sunularak halka aktarıldığını görüyoruz. Bayraklı Belediyesi’nin kuruluşundan bu yana 11 yıl geçmiştir, bu 11 yılın sonunda büyükşehir Bayraklı’ya yapması gerekenler dışında bir şey yapmamıştır. Özkanlar pazaryeri yapımında büyükşehre devri uygun bulmuyoruz bu yapılacaksa karşılıksız olmalıydı. Bugüne kadar iller bankasından Bayraklı’ya gelen gelirden büyükşehir hep aldı, bu bedellerden sonra bu projeyi de bedelsiz yapsın” diye konuştu.

AK PARTİLİ HIZAL’DAN GEÇMİŞ DÖNEM MESAJI

AK Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkan Vekili ve Bayraklı Meclis Üyesi Hızal da, “Cumhur ittifakı grubu olarak haklılığımızı bir kez daha görmek bizleri fazlasıyla sevindirdi. Çünkü 11 yıllık belediyenin geçmişine baktığımızda uzunca bir süre bu hataların yapılmaması konusunda eleştiriler getirdik, bugün geldiğimiz noktada,  4 aylık süre içerisinde sizin ifadenizle söylüyorum; 5 milyon tasarrufa gidildi, demek ki öncesinde ciddi bir israf varmış. Tabi ki Bayraklı’nın menfaati için mücadele edeceğiz ama geçmişteki hataların yapılmaması için bizim de eleştirilerimizin objektif eleştiriler olması sebebiyle göz önüne alarak Bayraklı’yı daha iyi noktalara taşıyacağımızı düşünüyorum” dedi.

BÜYÜKŞEHİRİN ÇALIŞMALARINI ANLATTI

Hızal’ın ardından söz alan CHP’li Meclis Üyesi Cindi Can Polat ise, AK Parti Grubunun büyükşehir belediyesinin 11 yıldır Bayraklı’ya bir şey yapmaması söylemini eleştirerek, büyükşehir belediyesinin Bayraklı’da yaptığı çalışmalarından örnekler verdi.

BAŞKAN SANDAL’DAN  MERKEZİ HÜKÜMET GÖNDERMESİ

Eleştirilerin ardından konuşan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, “Burada bir başarıdan söz edebiliyorsak bu başarı hepimizin... Hepimizin katkılarıyla bu kenti yönetiyoruz, buradaki olumlu ya da olumsuz işler hepimizin sorumluluğudur. Biz geçmiş sayfaların tamamını kapattık, önümüzde bakıyoruz. Bizim anladığımız iki şey var; kul hakkı yememek ve haramdan uzak durmak. Bütün işimizi gücümüzü bu noktada yoğunlaştırıyoruz, istiyoruz ki her şey şeffaf olsun. Farklı kıyaslamalarda farklı fikirler olabilir ama önemli olan CHP’li bir belediyenin hizmetini 10 yıl sonra o açığı kapatacak şekilde sunması başlı başına bir başarıdır, ya da eksikliğin giderilmesi noktasında önemli bir işlemdir. Biz de aynı özveriyi İzmir için merkezi hükümetten bekleriz bu açığın da büyükşehrin yaptığı gibi kapanması bizi de Bayraklıları da mutlu eder” dedi.

BAŞKAN SANDAL: BİZİ MUTLU ETMELİ

Özkanlar Pazar yeri projesi için büyükşehir belediyesi bedel karşılığında alan devredilmesi hakkındaki eleştirilere de yanıt veren Başkan Sandal, “Özkanlar Pazar yeri ile ilgili büyükşehirden gelecek finans desteğine ve yatırımlara destek olmalıyız, büyükşehirin el koyup aldığı hiçbir şey yok. Biz hayal ettiğimiz şeylerin hepsini projemize yazdık, Bayraklı görecek bu hayallerin hepsini gerçekleştireceğiz. Bu dönem, negatif olanı pozitife çevireceğiz, sizde pozitifi sahiplenin. Geciken yatırımları almamız bizi mutlu etmeli ve destek vermeliyiz” ifadelerini kullandı.

SANDAL: BABAMIN OĞLU OLSA TUTMAM!

AK Parti Grup Başkan Vekili Aktaş, belediyeye ait bazı kafe işletmelerinde müşterilere fiş verilmediğini ve belediyeye ait spor salonunda vatandaşa makbuz verilmediğini öne sürdü. Bunun üzerine konuşan Başkan Serdar Sandal, “Bu durumdaki vatandaşımızın bize şikayetini istiyoruz. Kafeler ile ilgili hangi birim hangi arkadaş söylersiniz biz de gereğini yaparız. İki şeye müsaade etmeyeceğim; Tespit ettiğim, belgelendirdiğim an babamın oğlu olsa burada tutmam. Bir de personelin aktif siyaset yapmasına müsaade etmeyeceğiz.

AK PARTİLİ HIZAL İLE BAŞKAN SANDAL TARTIŞTI

Merkezi hükümetin Bayraklı ve İzmir’e neler yaptığı konusundaki eleştirilere yanıt vermek için AK Partili Hızal söz aldı. Bunun üzerine Başkan Sandal ve AK Partili Hızal arasında ufak çaplı bir tartışma yaşandı. Hızal, “Önceki dönem başkan ve meclis üyelerinin bitmez dedikleri hastane projesi yakında bitiyor” derken Başkan Sandal ise, “Merkezi hükümet değil bir firma yapıyor” dedi. Başkan Sandal ve AK Partili Hızal arasındaki tartışmalı diyalog şöyle gelişti:

AK Parti Meclis Üyesi Hızal:  Sayın başkan yap işlet devret modelinin ne olduğunu hepimiz biliyoruz.

Başkan Sandal: Bilmiyoruz, şimdi görüyorum böyle bir model vatandaşa çok da uygun değil.

AK Partili Hızal: “İstanbul İzmir otoyolu birkaç gün sonra hizmete girecek. İzmir’e 17 yıllık dönem içerisinde Bayraklı da dahil olmak üzere sayabileceğimiz çok proje var, olmaya da devam edecek.

Başkan Sandal: Kamu yatırımı ayrı bir şey, yap işlet devret işi ayrı bir şey. Hastane meselesinde de ne zaman açılacağını siz de çok kestiremiyorsunuz bence. Göreceğiz. Türkiye’deki uygulamaların zarar ettiğini görüyoruz, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullar ortada… Eksiğimiz varsa kabul ettim, eleştirileri dinledim ama burası yeri gelip büyükşehirin pervasızca eleştirileceği bir platform değil” dedi.

AK PARTİLİ DEMİR İLE BAŞKAN SANDAL ARASINDA GERGİN ANLAR

Başkan Sandal’ın konuşmasının üzerine tartışmaya AK Partili Meclis Üyesi Emre Demir de dahil oldu. AK Partili Demir Başkan Sandal’a seslenerek, “Pervasızca diyemezsiniz” diyerek sesini yükseltip konuşmaya devam etti. Başkan Sandal ise AK Partili Demir’e “Siyasi şov yapma” ifadelerini kullandı. Demir ise söz hakkı almadan sesini yükselterek konuşmaya devam etti. Bunun üzerine mecliste gerginlik oldu, tartışma sesleri yükseldi. Başkan Sandal, AK Partili Demir’in mikrofonun kapatılmasını isteyerek, “Ben sana söz vermeden konuşma, meclisin kurallarına uyun. Burası meclis saygı duyun burayı polemiklere dönüştürmeyin” diyerek uyarıda bulundu.

HIZAL MÜDAHALE ETTİ

AK Partili Demir ise Söz verip vermemenizin ehemmiyeti yok” dedi. Başkan Sandal, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal’a seslenerek,”Sayın grup başkan vekili grubunuza hakim olun” dedi. Bunun üzerine Hızal, Demir’e müdahele etti.

SANDAL: BU İKİ OLDU!

Tartışmaların ardından konuşan Başkan Sandal, AK Partili Meclis üyelerine seslenerek, “Sizin söylediğiniz her şeyi not ediyorum, ilgili birimlere söylüyorum. Ben bu mecliste CHP grubu dışında en çok sözü size veriyorum, bunun kıymetini bilmek lazım. Bu İki oldu, bizimle ilgili. Meclis üyesi kendi sorumluluğunu bilecek. Daha öncede aynı şeyi yaptınız genç bir arkadaşımız diye uyardım” dedi.

TEKOĞLU’NDAN AK PARTİNİN ELEŞTİRİLERİNE YANIT

Başkan Sandal’ın ardından söz alan CHP Grup Başkan Vekili Yeşim Tekoğlu, “ “Başkanım size böyle davranılmasını kınıyorum. Biz meclis üyeleri olarak başkanı uyaramayız, talepte istekte bulunabiliriz. Abdullah Bey, iller bankasından gelen paradan büyükşehirin almasıyla ilgili bir şeyler söyledi. Bütçe vergi gelirleri dağıtım oranı kanunu var. Bu, İzmir ve Bayraklı’ya özgü değil, tüm Türkiye’de uygulanan bir kanun o zaman kanunu değiştireceksiniz, kanun sizin elinizde diye söylüyorum. Ayrıca Büyükşehir ve Bayraklı sizin söylediğinizin aksine baba-oğul anne kız ilişkisi içerisinde. Ayrıca bir vergi kaçırmanın tespiti söyleyerek olmaz, o an fiş verilmemiş olabilir ama kasa sayımı var, gün sonunda makbuzu var fişi var” dedi. Bunun üzerine AK Partili Abdullah Aktaş da, “40 milyonu nereden buldunuz, bunu cevaplamadınız” dedi. Ardından ise “Mayıs ayında emlak vergi gelirlerinin ödendiği ve 40 milyona yakın borcun belediyenin öz kaynaklarından ödendiği bilgisi meclise aktarıldı.

Başkan Sandal ise yapılan çalışmalarla meclise bilgilendirmede bulunarak, “Ben yapıcı eleştirileriniz için hepinize teşekkür ediyorum” dedi.