Kısa sürede tüm dünyaya yayılarak üç milyondan fazla kişiye bulaşan ve 200 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği Covid-19 salgınından en çok etkilenenlerden biri de çiftçiler oldu. Bir çok bölgede üretici tarladan mahsülünü toplayamazken, zamanında ekim yapılamaması virus sonrası kıtlık gibi daha karanlık günlerin yaşanması tehdidini gündeme getiriyor.

“Dayanışmayla bu zor günleri atlatacağız” 
Geçtiğimiz günlerde Çeşmeli çiftçilere tarlalarını ekip işlemeleri çağrısında bulunan Çeşme Belediye Başkanı M. Ekrem Oran; “Dünyayı etkileyen salgınla her alanda mücadelemizi aralıksız sürdüyoruz. Bu süreç uzun zamandır vurgu yaptığımız, yerli üretimin desteklenmesinin ve öz kaynaklarımızın verimli kullanılmasının önemini açıkca ortaya koyuyor. Elbette güçlü bir dayanışmayla bu zor günleri atlatacağız. Ancak sonrasını da düşünmek, planlamak zorundayız. Sürdürülebilir tarım en önemli önceliğimiz olmalı. Ata tohumlarımızla, ekilebilir her metrekarede üretimin yapılmasını sağlamalıyız. Gelecekte benzer bir pandemi sonrası uluslararası taşımacılık durduğunda bizi besleyecek olan çiftçilerimize, üreticimize ne kadar ihtiyaç duyacağımızı tecrübe ettik. Biz Çeşme’de seçimlerin hemen ardından çiftçilerimize yerli tohumların ücretsiz dağıtımından, zirai danışmanlıığı kadar her alanda destek vermeye başladık” dedi.

“Üretmeye devam edeceğiz”
Başkan Oran, sözlerine şu şekilde devam etti; “Bugün de virus nedeniyle toplanamayan sakız enginarlarımızı satın alarak ihtiyaç sahiplerimize ulaştıracağız. Çeşme Kadın Kooperatifimiz eliyle ilk etapta 30 bin Sakız enginarımızı üreticimizden alarak, İzmir Büyükşehir Belediyemiz işbirliği ile ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağız. Kimsenin ürünü tarlada kalmayacak. Çeşme’nin bereketli topraklarında üretmeye, çoğaltmaya, paylaşmaya devam edeceğiz.”