Bornova Belediye Meclisi Temmuz ayı olağan birinci oturumu Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un yönetiminde gerçekleşti. Toplantının gündemi belediyeye ait şirket olan İZBAŞ ve ilçedeki kaçak yapılar oldu. AK Parti Grup Başkan Vekili Taştan, İZBAŞ’a yönelik eleştirilerde bulundu. İlçedeki kaçak yapı sorununu gündeme getiren Başkan İduğ ise, Bornova’da yıkmak zorunda oldukları 5 bin 171 kaçak yapı olduğunu belirtti.

AK PARTİLİ TAŞTAN’DAN İZBAŞ ELEŞTİRİLERİ
Mülkiyeti Bornova Belediyesi’ne ait Doğanlar Kültür Merkezi’ndeki düğün salonunu sermaye artırımına esas olarak 5 yıllığına İZBAŞ şirketine intifa hakkının verilmesi ile ilgili gündem maddesi tartışıldı. Gündem maddesine yönelik söz alan Bornova Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Fatih Taştan, İZBAŞ şirketi ile ilgili eleştirilerde bulundu.
AK Parti Grubu olarak gündem maddesiyle ilgili ret oyu vereceklerini belirten Taştan, “Belediyelerin birçoğunun şirketleri var. Bu şirketlerin ana kuruluş amaçları; personel istihdamı, belediyelerin çıktığı ihalelerde güncel ekonomik piyasa verileri doğrultusunda ilerlemesini sağlamak. Bunlardan ilkine gelecek olursak belediye şirketlerinin taşeron personel çalıştırma yükümlülüğü ortadan kalktı. İkinci olarak da; ihalelere katılıp fiyatları reel sektörün fiyatlarını çekme çabası. İZBAŞ, şimdiye kadar yüzlerce ihaleden ya hiçbirine girmedi, ya da 1-2 tanesine girdi. Geriye İZBAŞ’ın ne görevi kaldığı, ne iş yaptığı sorusu kalıyor. Geçtiğimiz dönemde bize İZBAŞ’ın denetlenmesi noktasında izin verilmedi ve İZBAŞ’ın kapatılmak üzere olduğu yönünde çalışma yapıldığı aktarıldı. İZBAŞ’ı güçlendirelim ama neden? Ne yapacak? Belediyeye ait düğün salonunu 5 yıllığına intifa hakkını sermaye artırımına esas olarak İZBAŞ’a vereceğiz. İhaleye çıksaydık 5 yıllığına kiraya verseydik belki daha büyük paralar kazanacaktık. İZBAŞ’ın güncel piyasa değerlerinin altında çalıştığından söz edeceksek eğer ciddi rakamlarda düğün ücreti aldığını biliyoruz. Dolayısıyla İZBAŞ’ın dar gelirliye yardımcı olmadığını, sosyal belediyecilik anlamında yardım etmediğini söyleyebiliriz.  Burada İZBAŞ, tamamen yönetim kurullarındaki kişilerin bulunması, maaş düzeninin sağlanması amacıyla işlevselliği olan bir şirket oldu.  Biz İZBAŞ’ın asli görevlerini, ihalelere girip rakamları normalleştirme konusunda çalıştırılmasını gördüğümüz takdirde olumlu oy kullanacağız ama bunun haricinde neyi güçlendirdiğimizi bilmeden her türlü karara ret vereceğiz” açıklamasında bulundu. Önerge oy çokluğu ile kabul edildi.

BAŞKAN İDUĞ: AMACIMIZ İZBAŞ’I BELEDİYEYE HİZMET EDER HALE GETİRMEK
Taştan’ın ardından açıklama yapan Başkan Mustafa İduğ, “İZBAŞ şirketinin geçmişte denetlenmemesi ile ilgili biz sorumluyuz. Bundan sonra belediyenin şirketleri şeffaflık ilkesi gereği herkes izleyebilecek. Yeminli mali müşavirlerimiz tarafından her türlü bilgiyi aktarabilecek durumdayız. İZBAŞ, sosyal belediyecilikte olması gereken bir şirket. Bu şirketi, daha iyi bir hale, rekabetör bir şirket haline getirdiğimiz zaman hizmet etmiş oluruz. İZBAŞ’ı güçlendirmekteki amacımız, uygun rakamlara belediyeye hizmet eden bir şirket haline getirmek. İZBAŞ, zarar etmeyen, fayda eden bir şirket haline gelecek” dedi.

"YIKMAK ZORUNDA OLDUĞUMUZ 5 BİN 171 KAÇAK YAPI VAR"
Bornova’daki kaçak yapıları gündeme getiren Başkan İduğ, ilçede yıkmak zorunda olduklarını 5 bin 171 kaçak yapı olduğunu belirterek,  meclis üyesi ve vatandaşlardan kaçak yapıların ihbarı için destek istedi. İduğ, “Yıkmaz zorunda olduğumuz 5 bin 171 kaçak yapı var. Önümüzdeki ay 25 tane yıkacağız. Birtakım yerlere bunun mesaj olarak gitmesi lazım ki, yapılmasın. İnanılmaz bir kaos var. Bundan sonra da yapılacak olan her türlü inşaattan bizim kısa zamanda haberdar olmamız lazım. Bu konuda halkımızın  ve sizlerin de yardımına ihtiyacımız var. Lütfen, bildiğiniz kaçak yapı varsa, temel atıldıysa WhatsApp hattı üzerinden bize ulaşın” diye konuştu.