Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ- Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ göreve geldiği günden bugüne hayata geçirdiği projeleri ve pandemi sürecinde yürüttükleri çalışmaları anlattı. Bornova Belediyesi Kültür Merkezi’nde (Nikah Sarayı) gerçekleşen toplantıda slayt sunumuyla çalışmalar tek tek anlatıldı.

Türkiye’deki belediyelerin en büyük sorunlarından birinin kuramsal hafıza eksikliği olduğunu ifade eden Başkan İduğ, “2005 yılında başlayan bir serüven var. 15 yıldır bize büyük destek veren herkese çok teşekkür ediyorum. Karşınızda STK’larda görev yapan iş dünyasında siyasette meclis üyeliği yapan, akademik çalışma yapan arkadaşlara 1 yılı anlatmak doğru değil. 24 Haziran seçimlerinden dolayı Türkiye 3 ay seçim molası verdi. 2020 başladığımızda şubat ayı ile patlayan pandemi hayatın durduğu bir dönem. Aslında 6 aylık dönemde gerçekten sıkıştırılmış bir program içerisinde çalıştık. Biz neler yaptığımız anlatmak için buradayız. 15 yıllık biriken bilgiyi belediye aktarmak istedik. Para-pul değil, hepsi bulunur. En önemlisi kurumsal hafızaya sahip olmak. Türkiye’de en eksik kurumsal kimliktir. Bizim amacımız kurumsal bir Bornova. Kişiye değil sisteme bağlı. Bunu yapabilmek için kurumlarla iş birliği içerisinde olunmalı. İzmir’de ne kadar kurum varsa yerel yönetimlerle iş birliği içerisinde olmalı. Bu nedenle İZTO ve EBSO’yu bu yılın sonunda Bornova’da göreceksiniz.  Bunu da veriyle yapıyoruz. Artık dünyada en önemli şey veri. Kurumsal hafıza için en önemli şey. Bizim mirasımız kurumsal hafıza olacak. Bornova modeli ile iz bırakacağım. Bizi izlemeye devam edin” dedi.  

ARAÇ SATIN ALMAYA TASARRUF ELDE ETTİK
Belediyenin bütçesinin yüzde 10’unun araç kiralarına gittiğini fark ettiklerini söyleyen Başkan İduğ, araç kiralamak yerine satın almaya yöneldiklerini, hizmet binası yapmak yerine de bina satın aldıklarını kaydetti. İduğ şunları söyledi :“Bu araçların her yıl kiraları artıyor. Biz de oturup, bugün ki şartlarda bunların satın almasını yaptığımızda 36 milyona araçları alabileceğimizi gördük. Bunun içinde 5 milyon teşvik aldık ve bir yılda kendini amorti eden sistem kurduk. Biz Uluslararası Şahibe Derneği’ne kayıtlı olan ilk belediyelerden olacağız. Gittik Devlet Malzeme Ofisi’nden bu 105 aracı temin ettik ki, süreçler şeffaf olsun. Bir belediye hizmet binası projemiz var. Bu her belediyeye lazım. 39 bin metre bina ile 15 bin metrekare otopark istediğinizde bugün ki şartlarda 200 milyon liradan aşağıya bunu yapamayız. Bunu yaparsak beş yıl proje üretemezdik. Bizim bu ilçeyi büyütmek için mutlaka yatırım yapmamız lazım. Bornova Belediye Binası’nın hemen girişindeki bankanın binasını dört milyon liraya satın aldık. Ayrıca Cumhuriyet Meydanı’ndan bir sekiz katlı binayı da altı milyona aldık. Bunun bütçesini de Özkanlar Pazarı’ndan gelen bütçe ile yaptık, belediyemizin kasasından bir kuruş çıkmadı.”

 BU AÇIĞI VERMEYECEĞİZ

Dijital Sınıf için harekete geçtiklerini de aktaran İduğ, bu süreçte eğitimde fırsat eşitliği yaratmak isteyerek uzaktan eğitim için harekete geçtiklerini kaydetti. Bu projeler sürerken pandemi süreciyle karşılaştıklarını belirten Bornova Belediye Başkanı, “Kriz belediyeciliği yaptık. Bu süreçte 105 aracı satın almış olmamız çok işimize yaradı. Günde yedi saat çalışan temizlik araçları 24 saat çalışarak, Bornova’yı temizledi. Sağlıkla ilgili temizlik yanında tekstil atölyemizde de maske dikmeye başladık, Kızılay ile işbirliği içinde günde 30 bin maske ürettik. Yine iş dünyası ile STK’larla el ele verdik, 20 bin 500 erzak paketini, bize teslim ettiler, biz de vatandaşlara ulaştırdık. Proaktif bir belediyeyiz, karşılaşabileceğimiz tüm krizleri hesaplamaya çalışıyoruz. Belediyemiz, bu yıl mayıs ayından sonra 42 milyon açık verecek, Büyükşehir Belediyesi 180 milyon açık verecek, Türkiye’deki tüm belediyelerde benzer tablolar oluşacak. Bu tür durumlarda bankalara gitmek yerine kendimiz neler yapabiliriz diye düşündük. Tasarrufla bunu gidermek mümkün, biz bu açığı vermeyeceğiz. Piyasadaki güncel fiyatlarla giriştiğimiz yatırımları yapabilirsek yüzde 40’ın üzerinde bir tasarruf sağlıyoruz. Aynı işi, aynı saatte 12 milyon yerine 8 milyona yapabileceğimizi fark ettik. Çalışma saatlerinde küçük bir değişiklikle Bornova Belediyesi 4 milyon lira tasarruf etti. Türkiye’de kadrolu işçi maliyetleri piyasanın çok üzerinde. Biz buradan da bir tasarrufa giderek emeklilik yaşı gelmiş kişileri emekli ettik. Yine fen işlerinde yapacağımız bir projeyi şimdilik erteledik” dedi.

KÜÇÜK DOKUNUŞLAR YAPIYORUZ

2020 yılı için 63 proje öngördüklerini ancak bunları pandemi nedeniyle Eylül ayına kadar ertelediklerini vurgulayan İduğ, çalışmayı ise durdurmadıklarını söyleyerek, “Küçük dokunuşlarla çalışıyoruz. 17 tane kültür merkezimiz var. Bunlar etkin değildi, bunları etkinleştiriyoruz. Bunları çocuklar için etkinlik merkezi yapıyoruz. Yine bu yerlerin ve pazaryerlerinin üzerine beş tane spor salonu yapacağız. Üzerimizde maliyet yükü olan Aziz Kocaoğlu Stadyumu’nun altını tüm sporlar için kullanılabilmesi için düzenliyoruz.  Veren el, alan eli görmesin diyerek Dost marketleri, vatandaşlarımızın ayağına gönderdik. Böylelikle hem dezavantajlı vatandaşlarımızı etkiletmenin önüne geçtik hem de onlara daha fazla dokunmaya başladık. Sosyal belediyecilik mantığıyla, veriler eşliğinde ulaşabildiğimiz tüm vatandaşlarımıza dokunuyoruz” ifadelerini kullandı.

BÜYÜKŞEHİR İLE İLİŞKİMİZ İYİ

Bornova Belediyesi’ni 37 milyon lira borç ile devraldıklarının altını çizen Mustafa İduğ, “Hemen her belediyenin borcu var. Biz borcu en az olan belediyelerden biriyiz.  Bornova bir üniversite, sanayi ilçesi olduğu ve doğrudan vergi toplanan bir yer olduğu için geliri de yüksek. Vaatlerimizin yüzde 20’sini yaptığımızı düşünüyorum. Biz bu süreçte kimseyi işten çıkarmadık. 2 bin 40 çalışanımız vardı. 8 ya da 9 kişi, 29 Mart’ta işe alındığı için, görevden çekildi ancak açıkta bırakılmayarak başka kurumlarda istihdamları sağlandı.  Bizim Büyükşehir Belediyesi ile ilişkilerimiz iyi. Sayın Tunç Soyer ilk yatırımını Bornova’ya yaptı. Yarı olimpik bir yüzme havuzu için düğmeye bastı. Biz başkanımızla aynı adımları atan bir yapı içindeyiz” ifadelerini kullandı.

SEÇİMLERDEN ALDIĞIMIZ OYDAN DAHA FAZLA DESTEK ALIYORUZ
Bornova Belediyesi kurulduğundan beri süre gelen sorunları ile mücadele ettiklerini söyleyen İduğ, seçimlerde aldıkları oyu da attırdıklarını belirtti. İduğ, “Yollar dar, alt yapı sorunları var, ruhsatsızlık sorunu var. Biz buralara müteahhitleri sokarak ada bazında dönüşüm sağlamaya çalışıyoruz. Ruhsat sahipleri, müteahhitler ve biz yerel yönetimler ortak şekilde masaya oturuyoruz. Biz bu modeli ilk Pınarbaşı Gürpınar’dan başlatacağız. Pandemi sürecinde çok iyi bir belediyecilik modelini hayata geçirerek İzmirliye ulaştık. Bu nedenle seçimlerde aldığımız oydan daha da fazla destek alacağımıza eminiz” dedi.