GÜNDEME BAKIŞ - Bornova Belediyesi ocak ayı olağan ilk birleşimi Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ’un idaresinde gerçekleşti. Meclis öncesinde Başkan İduğ ve meclis üyeleri yeni yıl pastası kesti. İduğ, “Zor bir 2021 yılını geçirdik. 2022 yılında da birçok olumsuzluk var ama umarım bu olumsuzlukları atlatıp beraber atlatıp devam edeceğiz. Birçok belediye bütçesini doların 8 olduğu dönemde yapmıştı şu an 13. Biz 600 Milyonluk bir bütçe ortaya koyduk ve memur maaşlarına zammın yüzde 12 olacağını ön gördük ama yüzde 30 oldu. Yani Bütçenin sadece 150 Milyon kalıyor gerisi  yani 450 milyon maaşlara gidecek. Bu bütçe ile yatırım yapmak artık hayal. Burayı siyaset üstü yönetmeye çalışıyoruz eğer ben burada siyaset yapıp yatırımları ertelesem ve 4. yıl yapmaya kalksam hiç biri gerçekleşemezdi. Bu iyi niyetin ve doğru çalışmanın sonuçlarını hepimiz görmüş olduk. Haliyle Türkiye’deki tüm belediyeler mevcut bütçelerle maaşlarını ödeyebilirlerse hepsini ayakta alkışlamamız lazız, borcumuz yok, tüm ödemeler yapıldı. 2022 yılı yatırım değil yardım yılı ve 600 artı 70 milyon ek bütçemiz var ama bununla ne yapacağız nasıl döndüreceğiz göreceğiz”  dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Şanlıurfa ziyaretinde yaptığı, “Şanlıurfa'nın Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nı verin, elektriği bütün çiftçilere bedava vereceğiz” sözü ülke gündemindeki yerini korurken, AK Parti İzmir teşkilatı harekete geçti. AK Partili meclis üyeleri, tarımın yoğun olarak gerçekleştirdiği ilçelerde çiftçinin elektrik giderlerinin İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı olduğu ilçe belediyesi tarafından karşılanması için önerge vermeye başladı. Bugün gerçekleşen Bornova Belediyesi ocak ayı ilk birleşiminde AK Partili Meclis Üyeleri CHP Genel Başkanının sözlerini hatırlatarak, Bornova Belediyesinin çiftçinin elektriğini karşılamaları yönünde bir önerge verdi.

“BUNU BİZ YAPAMAYIZ”
CHP’li Bahar Gürsul’un bunu yapamayacaklarını kaydetmesinin ardından AK Parti’li Fatih Taştan’dan  “Genel Başkanınız bunu taahhüt etti” çıkışı geldi. Gürsul “Bu bir iktidar değişikliğinde gerçekleşe bilecek bir durumdur. Bunu hukuken biz yapamayız. Popilis bir söylem içerisindesiniz” ifadesini kullandı.

“BUNU GETİRMENİZ ETİK DEĞİL”
İYİ Partili Meclis Üyesi Kemal Sevinç, “Genel Başkanlar bunu iktidara geldikleri anda yapılacağının sözünü verdi. Bunu buraya getirmeniz etik değil bunu belediyelere yaptırmak zaten kısıtlı bütçesi olan belediyelere yüklemek olmaz” dedi.

“AK PARTİ SARILIYOR CHP İYİ PARTİ İSTEMİYOR”
AK Partili Taştan “Buna AK Parti sarılıyor ama CHP ve İYİ Parti bunu reddediyor. Bu çok garip bizim çok çiftçimiz yok ilçede bence bu yapılabilir” dedi.

İDUĞ: “BU KONU ENERJİ BAKANLIĞI, HÜKÜMET VE BÜYÜKŞEHİR İLE BERABER YAPILMALI”
Başkan İduğ “Bizim GES Projemiz var, Güneş enerjisi projesi yürütüyoruz bizim ihtiyacımız olanı alıp gerisini satmayı planlıyoruz. Yüzde 127 zam gelen bir elektrik var bu bir ülke stratejisi ile ilgili bir konu. Bütçemiz de ortada bu önergeyi nasıl değerlendirelim. Genel Başkanımızın yaptığı açıklama Şanlıurfa Bölgesi ile ilgilidir ve bu çalışmanın yapılması için hükümetin, enerji bakanlığının ve Büyükşehir Belediyelerinin beraber bir çalışma yürütmesi gereklidir” diye konuştu. Önerge oy çokluğu ile reddedildi.

 “KASAYA 500 BİN LİRA GİRECEK”
Bornova Belediyesi ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında  “İlan ve Reklam Materyallerinin Kent Estetiğini Geliştirecek Şekilde Düzenlenmesi ve Tabelalarda Türkçe’nin Güzel Kullanımı Yarışmasına ilişkin işbirliği protokolünün imzalanması önergesi hakkında konuşan Başkan İduğ, “Eğer ki komisyondan geçerse biz bu ödülü kazandık ve Bornova Belediyesi’nin kasasına   500 bin TL girecek” ifadelerini kullandı.

“BİZİM SORUMLULUĞUMUZDA DEĞİL”
Bornova’daki moloz sorunu üzerine de bilgi veren Başkan Mustafa İduğ, "Ayakkabıcılar Sitesi’ndeki Moloz Bornova’nın değil Çevre İl Müdürlüğü’nün sorumluğunda ilk günden beri Ayakkabıcılar Sitesiyle her yerden moloz ve endüstriyel atık topluyoruz, adam gece 03.00’da gelip döküyor, Zabıta Ekiplerimiz  plakasını sökmesine rağmen yakalıyor ve ciddi cezalar yazıyoruz. 2022 yılında bunu çözeceğiz o kadar odaklandık. 17 Tane Organize var. Ayakkabıcılar Sitesi’nde ve köyde Suriyelilerin kayıt dışı çalıştığını ve atıklarını attığını gördüm. Çevre İl Müdürlüğümüzden randevu aldık haftaya bu konuyu tekrar gündeme getireceğiz” dedi.

“BÖYLE BİR SORUMLULUK İSTEMEM”
Bornova Pınarbaşı Gürpınar Mahallesi, Altındağ Mahallesi, imar planı olmayan alanlarda çalışma yürütülerek doğalgaz çalışması yürütülebilmesi amacıyla verilen önergenin 11 Milyon 500 bin  gibi bir maliyeti olduğunu kaydeden Başkan İduğ, “meclise böyle bir sorumluluk yüklemek istemem ve bunun dışında kalmak isterim”ifadelerini kullandı.

“İZBAŞ’TAN MORBEL’E GEÇİŞLER BALŞAYACAK”
Başkan İduğ “İZBAŞ’tan İZBAŞ personele ödediği rakamla zarar ediyordu ben şirketler zarar etmesin diyorum ve bunu anlamıyorum. Bunun önüne geçmek için İZBAŞ’ı düze çıkarmayı amaçlıyoruz  MORBEL’e geçiş ile ilgili personelin bir kısmını aktarıp dengeyi sağlayacağız, Hiç kimse mağdur olmayacak. Sözümüzün arkasındayız kimsenin hak kaybı olmayacak ve İZBAŞ’a da artık sermaye artırımı yapmayan bir Bornova Belediyesi olacak” dedi.

“KANUN ÇIKMALI”
Sokak hayvanları ile ilgili de konuşan Başkan İduğ yurt dışında ya hayvanların sahiplenildiğini ya da barınaklarda yer aldığını kaydederek kendisinin de hayalinin bu olduğunu kaydetti Bu konuda da bir kanun çıkarılması gerektiğinin üzerinde durdu.