GÜNDEME BAKIŞ - Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, başkanlıkta geçirdiği 3 yıl boyunca birçok projeye imza attı. Narlıdere'nin tanınırlığını artırmayı, günü birlik turizm merkezi haline getirmeyi hedefleyen Ali Engin gastro turizmde pandemiye rağmen önemli mesafe kat edildiğini Gazeteci Onur Çakır'a anlattı. Görev süreci boyunca kendisini mutlu eden çok sayıda projeyi hayata geçirdiğini ancak kendisini en çok anaokullarının mutlu ettiğini kaydetti. Engin, "En çok önemsediğim proje önümüzdeki yıl 5'incisini yapacağımız anaokulları. Yaklaşık kapasiteyi 400'e çıkartacağız. Narlıdere'de alt ve orta gelirli bütün ailelerin çocuklarına hizmet vereceğiz. Nar çiçekleri anaokulları, tercih edilerek, sıraya girilerek gelinen bir kurum oldu.  Restorasyon çalışmamız var, 1 seneye tamamlanacak, yüzde 80'i tamamlandı, meydanın altyapı çalışmalarını yapıyoruz. Bunların yanında da birçok proje. Kentsel dönüşümde imar planları onaylandı. Plancılar Odası dava açtı, ben de kendilerini ziyaret ederek görüşlerini de aldım. Çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

"NARLIDERE BİR ADIM DAHA İLERİ GİTTİ"
Narlıdere'de önceki dönem başkanlık yapan Abdül Batur'un yaptıklarının üstüne koyarak çalışmaya devam ettiğini aktaran Engin, "Narlıdere zaten güzel bir ilçe. Biz önceki başkanımız Abdül Batur'un yaptıklarının üstüne koyarak gittik. Özellikle sokak sağlıklaştırmaları, bisiklet yolları, temizlik, belediyenin personel organizasyonu ve bunlarla birlikte bir adım daha ileri gitti. Gastroturizmi hedef olarak ortaya koyduk. Pandemiye rağmen çalışmalarımızı gayretle sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Geçen hafta İzmir Lokantacılar Odasını davet ettik, aslında turizm demek sadece deniz, kum değil. Gastro turizm yönünde ısrarlarımız, çabalarımız Narlıdere'yi bir yere götürecek. İyi bir noktada olduğumuzu söyleyebilirim. Yeni restoranlar, kadın kooperatifine 5 tane üretim ve satış yeri yaptık, sokak sağlıklaştırma ile esnafımıza daha çok kazanmaya başladı. Güngören Caddesi'nde bu hafta bitireceğiz, yeni bir otopark yaptık, müşteriler arabasını koyup alışveriş yapsın. Metro bittiğinde İzmir'in her yerinden insanlar buraya günübirlik gelecek. Birçok tesis yaptık bunun için" açıklamasında bulundu.

"BELEDİYENİN KAPISI HERKESE AÇIK"
Belediye çalışmalarının ve belediye başkanlarının tutumunun iktidara yürüyen CHP için çok önemli olduğunu anlatan Engin, "Ben daha önce il başkanlığı yaptım, belediye başkanlığı farklı. Aslında il başkanlığı yapmış belediye başkanları daha çok siyasetle gündeme geliyor olabilirler ama ben kesinlikle siyasetle gündeme gelmeyi tercih etmedim. Herkese aynı davrandım. Narlıdere'de bugün büyük bir uzlaşma var, hem parti içinde hem diğer partilerle, Sivil Toplumla, bunu çok önemsiyorum. AK Parti, MHP diğer partilerle çok rahat görüşüyoruz. Belediyenin kapısı herkese açık, bunu çok önemli görüyorum. CHP'nin ileri gidebilmesi için belediyeler en iyi test noktaları. 'Bunlar ayrım yapmıyor, bunlar çalışıyor, bunlar yaratıcı insanlar, bunlar kamu kaynaklarını doğru kullanıyor, öncelikleri doğru belirliyor' dedirtmemiz lazım. Yani kendimizi onunla test etmeliyiz. Ben o konuda başarılı olduğumuzu söyleyebilirim. Hem genel merkezin hem bizim yaptığımız anketlerde vatandaş memnuniyeti yüksek. Özellikle park bahçe bakımı onarımı, temizlik çok önde çıkıyor. Zaten bir ilçe belediyesinin de öncelikli olarak yapması gereken bu, projelerinize bugün başlarsınız 3 yıl sonra biter. Vatandaş bunu ölçemeyebilir hatta inşaat devam ederken huzursuz bile olabilir. Temizlik ve park ve bahçelere hemen müdahale edebilirsiniz. Ben seçildiğimde vatandaşa bir söz vermiştim; 45 gün içinde temizlik ve park bahçelerde hiçbir sorun kalmayacak diye, 45 günde hallettik. Çünkü ilçe belediyesinin asli görevlerinden biri" diye konuştu.

"HAYATTA KEŞKE'LERİM YOK"
Başkan Ali Engin, "Yıllarımı iyi ki siyasete verdim diyor musunuz, keşkeleriniz var mı" sorusunu da yanıtlayarak, "İdeallerimle gerçek siyasetin aynı olmadığını gördüm. Siyasete girmeden her şeyin iyi olacağını, dünyayı değiştirebileceğimizi, partiyi değiştirebileceğimizi düşünüyorduk. Çünkü biz parti içinde geçmiş dönemde değişim önerilerinde bulunduk. Ama gerçek başka... Bu tabi ülkemizin demokrasi kültürü, kurumsallaşma, toplumsal barışı ve huzuru ile ilgili. Biz bunu tam beceremedik, gelecekteki siyasetçiler becersin istiyorum. Her türlü siyasetçi, sadece CHP'liler değil. Bu sadece CHP'lilerin görevi de değil, bu bütün siyasetçilerin görevi. Keşkelerim yok, hayatta da iş insanı olduğum için, bir memur çocuğu olarak Anadolu'dan geldik, hep risk alarak, mücadele ederek, yönümüzü bulabildik. Yönümüz, doğruluktan, dürüstlükten kopmadan hep mücadeleyle doluydu. Bunun için yaptığımız her şeyi keşke demeden yapıyoruz. Tabi ki doğru yaptığımız işler oldu, eksik yaptığımız işler de oldu. Keşke demeden olmalı çünkü bazen öngöremediğimiz şeyler oluyor, bazen siz görüyorsunuz ama anlatamıyorsunuz. O açıdan bence keşke demek iyi değil" ifadelerini kullandı.

"SEÇMEDEN DEĞİŞİM ARZUSU VAR"

Başkan Engin, "Önümüzdeki dönem tekrar belediye başkanı olmak istiyor musunuz" sorusuna ise, "Son 6 ay kala buna karar vereceğiz. 6 ay kala Narlıdere'ye devam edip etmemeye karar vereceğiz çünkü Narlıdereli'ler, bize oy verdi. Bizi ölçecek onlar olacak. Ben 6 ay kala Narlıdereli'lere soracağım, benden memnun musunuz diye, kendime soracağım devam edeyim mi diye... Çünkü kolay görevler değil. Siyaseti, hizmet etmeyi seviyorum. Zor olmakla beraber ülkemizde ve İzmir'de yapılacak çok şey olduğuna inanıyorum. Siyaset yoluyla bir şeyler olacağına inanıyorum ben. Önümüzde genel seçim var, bu çok önemli. 20 yıllık iktidarın bir 5 yıl daha sürdürülmesi Türkiye'deki siyaseti derinden etkiler. Kazanmamız da derinden etkiler, umudumuz artar. Bence seçim çok önemli. Erdoğan'ın bir daha Cumhurbaşkanı seçildiğini düşünsenize, halkın da muhalefete olan inancı azalır. Bence seçimi kazanmak, sürdürmek, doğru düzgün iktidar çıkarmak, Kılıçdaroğlu'nun 6'lı masaya bir arada tutması, verdiği sözleri tutması çok önemli. Anayasa değiştirilmezse ki değiştirilememe ihtimali de var, başkanlık yetkilerini adil, uzlaşı kültürü içinde, parlamentoyla, muhalefetle paylaşarak... Sonuçta bu başkanlık, koalisyon değil, siz kimseye bakanlık vermek zorunda değilsiniz ama bunu eğer hakkaniyet ölçüsünde yönetmezseniz ciddi sorunlar çıkar. Millet İttifakı iktidara kesinlikle çok yakın. Bazı liderler yüzde 90 diyor ama yüzde 99 bile olabilir. Çünkü değişim arzusu var, ekonomi de büyük parametre ama seçmende yenilenme arzusu çok büyük" yanıtını verdi.

"NARLIDERE'DE UZLAŞIYI BAŞARDIK"

İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger'in Narlıdere'ye gelerek birçok projeyi yerinde incelediğini aktaran Engin, "Yukarıköy restorasyonu Valilikle birlikte yürüttüğümüz ortak bir proje. Daha önce projeyi hazırlamıştık, ihaleyi gerçekleştirdik. Sağ olsun Valiliğimiz yüzde 60'ını finanse ediyor. Ben geçtiğimiz günlerde kendisini ziyaret etmiştim, davet ettim, o da bizi kırmadı ve geldi. Gelmişken Narlıdere'de diğer yaptığımız projelerimizi ve esnafımızı da ziyaret etti. Hemen hemen tam güne yakın burada kaldı. Ben kendisine teşekkür ederim. Sonuçta Valilik de kamu kurumu, belediyelerde...Bizim işbirliği yapmamız gerekiyor. Ben geldiğimden beri bunun için gayret ettim, Narlıdere'de uzlaşıyı başardık diyebilirim. Aynı şekilde kaymakamlık, STK'larla, diğer kamu kurumlarıyla da başardık" dedi.