Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ - Konak Belediyesi 2022 yılı Ocak Ayı ilk meclis toplantısı Başkan Abdül Batur idaresinde Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde yapıldı. Başkan Batur meclis açılış konuşmasına 2022 dilek ve temennileriyle başlayarak, "Bugün meclis toplantısına çok değerli ilçe başkanları katılıyor, CHP Konak İlçe Başkanı Akın Küçükoğullarından, Adalet ve Kalkınma Partisi İlçe Başkanı Mehmet Sait Başdaş, MHP İlçe Başkanı Lütfü Çoban, İYİ Parti İlçe Başkanı Coşkun Tatar katıldı, kendilerine teşekkürlerimizi sunuyoruz. Yeni yılın inşallah ülkemiz için daha yaşanır, ekonomik krizlerin ortadan kalktığı bir ülke olması en büyük temennimiz, bu duygularla meclisimizi açıyorum. Geçtiğimiz ay içinde Aydın Erten Rekreasyon alanımızda çalışmaların son noktasına geldik, sadece kafe bölümünde çalışma devam ediyor. Silane binamızın geçici kabulü yapılıyor, Beştepeler’in Haziran ayında tamamlanmasını öngörüyoruz. Bilim merkezi yapı olarak tamamladık. 11 Ocak’ta Adnan Saygun Kültür merkezinde, Eflatun Nuri Karikatür yarışmasında birlikte olmayı ümit ediyoruz. Yarışmamız ulusal nitelikte, geçtiğimiz ay jüri değerlendirmelerini yaptı” dedi. 

BATUR: “BELEDİYELERİ SATACAK MAL ARAYACAK HALE GETİRDİNİZ
Başkan Abdül Batur’un açılış konuşmasının ardından, meclis üyelerine 5393 Sayılı Belediye Kanununun 55.maddesine göre Belediyemiz 2020 yılı Sayıştay Denetim Raporu sonucu hakkında bilgi sunumu yapılarak, meclis gündemine geçildi. AK Parti grubundan gelen soru önergeleri kapsamında Başkan Abdül Batur’a “Belediye tarafından hiçbir yer satıldı mı” sorusu yönetildi. Önerge üzerine konuşan Başkan Batur, “Siz de bu meclistesiniz… Belediye başkanının, bürokratlarının belediye mülkünü satma yetkisi yoktur. Şirketin zaten malı mülkü olsa… Bununla ilgili sanki biraz meclisi takip etmiyor gibi algılar insanlar. Satış yapabilmek için bu meclisin karar vermesi lazım 49 payı vatandaş müracaat ediyor, meclis karar verip encümene sevk ediyor, encümen de satışını yapıyor. Başka mülk olsa da keşke satsa, satamıyoruz, bu duruma geldi bu ülke, belediyeleri bu duruma getirdiniz. Belediyeler satacak mal, mülk arayacak duruma geldi. Şu anda bütçemizin yüzde 30-35’i gitti zamlardan dolayı. Her yere geldi zam, her yere getirmek büyük başarı şu anda bitüm 5 buçuk milyon, akaryakıt farkımız aylık 600 milyon, ne yapacağız, keşke bir yer olsa da satsak, siz de elinizi kaldırın o zaman” çıkışında bulundu. 

DENETİM KOMİSYONU ÜYELERİ SEÇİLDİ
Konak Belediye Meclisi Denetim Komisyonu’na Nurten Serhadbeyi, Nesrin İlkutlav, Cumhur Ter, Ozan Ali İlgazi, İsmail Özen önerildi.  oybirliğiyle seçildi. 

AK PARTİLİ YILDIZ, “İZBETON BEŞTEPELER İÇİN DEVREYE GİRSİN”
AK Parti Meclis Üyesi Hakan Yıldız, Beştepeler planlarına yönelik konuşarak, “Beştepeler planlarını ilk getirdiğiniz mecliste oybirliğiyle geçirdik. Bu kentte kentsel dönüşümün hızlı yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Biz nedenler üzerinde değil sonuçlar üzerine siyaset ürettik. 2021’de Gültepe’de de vatandaş itirazlarına da çekincelerimizi koymuştuk, Beştepelerde de kamu kurumlarından gelen itirazları da oybirliğiyle reddettik. Belediye hizmet alanı olarak belirlediğimiz yer hazine mülkiyetinde, üzerinde vatandaşlar bulunuyor, yarın uygulamaya esas sorunlar çıkabilir. Hazine de olsa biz planın yürümesi adına hareket ettik. Milli Savunma Bakanlığına tahsis yer var, biz grup olarak burada da üzerimize düşeni yapacağız. 704 vatandaş itirazı vardı. Kentsel dönüşüm istemediklerini, çok katlı yapılaşamaya karşı olduklarını söylüyorlar. Bunlar genel tanımlar, biz kentsel dönüşüm için radikal kararlar almak zorundayız. Vatandaşlarımızın talepleri gruplara ayrıldı, 3 grupta bize sunuldu. Uygulamaya esas olanlarda AK Parti ve MHP olarak vatandaş kaybı oluşmaması nedeniyle tekrar incelenmesi noktasında oyçokluğuna geçtik. Sahadayız, vatandaşımız kaygı taşıyor. Biz diyoruz ki Beştepeler’de bu planlar hızlıca hayata geçmeli, belediye bürokratlarımız planlardan önce odalarla toplantı yapıyorlar, odalar toplantılarda düşüncelerini, dile getirmek yerine sonradan dava açıyor ve kenti kilitliyorlar. Biz Büyükşehir Belediyemizin Beştepeler planlarında sahada daha aktif rol alması gerektiğini düşünüyoruz. Biz söylüyoruz, siz ‘Hayır’ diyorsunuz ama biz benzin istasyonunu, Göztepe rekreasyon alanı kamulaştırmasını Konak Meclisi’nde oybirliğiyle geçirdik, Büyükşehir’den döndü. Ege Mahallesi’nde vatandaşların problemlerinin çözümüne ilişkin Büyükşehir’den sonuç alamadık. Biz Büyükşehir’imizin Konak konularında ötelediği düşüncesindeyiz. İZBETON nasıl Uzundere için topa girdiyse Beştepeler’de de örnek birkaç bina için işe dahil olmasını ,istiyoruz. Biz bunları ifade ettiğimizde siz bir problem yok diyorsunuz ama biz yol kazasına uğramak istemiyoruz. İzmir’in kalbi, Beştepeler’in planlarını yaptık, Büyükşehir 2022 ve 2023’te Konak’ta aktif rol asın. Biz Beştepeler Planlarına AK Parti Grubu olarak destek veriyoruz” diye konuştu. 

BATUR: “ONA İTİRAZ, BUNA İTİRAZ OLMAZ”
AK Partili Yıldız’ın, “İZBETON ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, Beştepeler Planları için devreye girsin” çağrısının ardından konuşan Başkan Abdül Batur, “Gültepe’deki gidişatın  bu noktaya gelmesinde belediyenin, meclisin dahi yok, oda tarafından yürütmeyi durdurma kararı alındı, biz de bir üst mahkemeye itiraz ettik, karar verildi. 1/25.000 ve 1/5.000 ‘lik planlar arasındaki uyumsuzluk var dediler. Teknik sıkıntı ortadan kalkınca sıkıntı kalmayacak. Biz parselasyon planlarının ihalesini de yapmıştık, yürütmeyi durdurma gelince onu da kanunen durduruyoruz. Beştepeler planları kentin siluetini değiştirecek bir plan, bu planın sunumunda biz odalara ayrı ayrı sunum yaptık, yazılı görüş istedik. ‘Eleştirdiğiniz noktaları yazılı olarak da gönderebilirsiniz’ dedik. Mimarlar Odası demeç verdi, cevap verdi ama Şehir Plancıları Odası ne cevap verme tenezzülünde bulundu, ne görüş verdi, askıya çıktığımızda itirazlar ve bundan sonra mahkeme sürecini devam ettirecek. Ben buradan bir kez daha söylüyorum;  Önerileri varsa kentsel dönüşüm için planları varsa ben uygulamaya hazırım. Bize önerge getirsinler, bizim kadar rekreasyon, yeşil alan kalacak, kişi başına 12 metrekare yeşil alan ve yerinde dönüşüm modelini getirsinler biz de uygulayalım ama böyle bir şey yok. Ne, ona karşı buna karşı olmaz böyle şey! Zaman kaybına tahammülümüz yok. Elimizden ne geliyorsa hem teknik arkadaşlarımız hem belediyemiz hem ben çaba içindeyiz” dedi. 

“ESKİ GENEL MÜDÜRLERİNE TORPİL YAPARLAR”
Başkan Batur, “Bizler parselasyon planlarını bitirip inşaat başlama noktasına gelmedik, bu noktada sıkıntı yaşarsak, müteahhit bulamasak bizim Büyükşehir’imiz, gideriz İZBETON devreye girsin deriz ama o noktaya gelmedik. Müteahhitlik sektörü de sıkıntıya girecek, döviz, yapılan zamlar var, zamları kimse geri almıyor, ülkede böyle bir şey var, geçen hafta belediyelerin yaptığı ihalelere müteahhitler girmedi, böyle bir noktaya gelirsek İZBETON’a müracaat ederiz, bize öyle bir torpil yaparlar herhalde eski genel müdürleriyim, Büyükşehir’imiz zaten ne götürürsek tamam diyor. İyi niyetle işleri çözmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.