Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ve TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, 17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıldönümünde düzenledikleri basın açıklaması ve anma etkinlikler ile deprem gerçeğine bir kez daha dikkat çekti. Basın açıklamasında konuşan Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Kanal İstanbul’un değil kentsel dönüşümün can kurtaracağını vurgulayarak, “Ne kadar fayda sağlayacağı tartışmalı olan Kanal İstanbul gibi bir proje yapılacağına, bu projeye ayrılan bütçeyi İstanbul’daki şehirleşme ve kentsel dönüşüme harcasak ne kadar can kurtaracağımızın hesabı ortada. Bunun için, depremi tetikleyecek uçuk projeler yerine, gerçek projeler, insanlarımızın ihtiyacı olan projelerin hayata geçirilmesi gerekir. Deprem kader değildir” dedi.

“ESKİYEN, YENİLENMESİ GEREKEN BİNA ÇOK”

Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde gerçekleşen basın açıklamasına Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, CHP Konak İlçe Başkanı Çağrı Gruşçu, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nazik Işık, Konak Kent Konseyi Başkanı Hamit Mumcu, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şube BaşkanıEylem Ulutaş Ayatar, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu Yönetim Kurulu Üyeleri, Konak Belediyesi meclis üyeleri, Karşıyaka ve Karabağlar kent konseyleri üyeleri, muhtarlar ve çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

Basın açıklamasında deprem gerçeğine dikkat çekilirken, 17 Ağustos 1999’da yitirilen canlar da Körfez’in sularına bırakılan kırmızı karanfiller ile anıldı. Yaptığı konuşmada depremin yıkıcılığının binaların yapısıyla olan ilgisine dikkat çeken Başkan Batur, kentsel dönüşümün önemini vurgulayarak şunları söyledi:

“17 Ağustos, Türkiye’de yaşadığımız en önemli felaketlerden birinin tarihi. Binaların insanları öldürdüğü bir felaket... O tarihten bu yana, binaların daha kontrollü yapılması için çalışmalar yapıldı ancak bu yeterli değil. Çünkü eskiyen, yenilenmesi gereken bir yapı stoku var. Bu yapı stokları her zaman deprem gerçeği ile yüz yüze duruyor. Geçmişte yaşanan acıların yeniden yaşanmaması ve halkın can güvenliği için en önemli çalışma olan kentsel dönüşümün süratle yapılması gerekiyor. Konak Belediyesi’nde göreve başladığımızdan bu yana kentsel dönüşüm ile ilgili çok önemli bir çalışma başlattık. Gültepe planları olarak bilinen, 14 mahalleyi kapsayan 300 hektarlık alanın planlama çalışmalarını bitirdik. Hem oradaki insanların daha sağlam binalarda oturmasını hem de sosyal tesisleri, yeşil alanlarıyla sosyal yaşamın içinde olmalarını sağlayacağız. Biz bunu Gültepe halkıyla, orada yaşayan vatandaşlarımızla birlikte başaracağız.”