Gaziemir Belediyesi ekim ayı ikinci birleşimi Başkan Halil Arda’nın idaresinde gerçekleşti. Gündem dışı konuşmalar ile ilgili Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu’yun verdiği önerge de mecliste gerginliğe neden oldu.  Bağımsız Belediye Meclis Üyesi Levent Çağlarsu, geçtiğimiz mecliste meclis üyelerinin söz alma ve konuşma süreleri hakkında bir önerge vermişti. Çağlarsu verdiği önergede meclis üyelerinin sözlerinin zaman şartı ile kısıtlandığını, antidemokratik olarak konuşma hakkının ellerinden alındığını ileri sürerek, konuşma süresinin 10 dakikadan daha fazla uzatılmasını istedi. Bunun üzerine hukuk komisyonu bu önergeyi oy çokluğu ile kabul etti. Ancak meclis üyeleri önergeyi oy çokluğu ile reddedince meclis gerildi.

Bu gelişmenin ardından da AK Partili ve MHP’li üyeler Çağlarsu’yu desteklerken Cumhuriyet Halk Partisi meclis üyeleri ise durumun antidemokratik olmadığını kaydetti.

DERİNSU: HUKUKA AYKIRIDIR
CHP’li İzel Zenginobuz Derinsu  da yaptığı açıklamada önergenin hukuka aykırı olduğuna bir kez daha vurgu yaptı. Derinsu, “Demokrasiden dem vurularak bir demagoji yapılıyor ancak meclis yönetmeliğinin 11maddesi 3 fıkrası bu konuyu düzenlemiştir. Üyelerin hukuka ve hukuki düzenlemelere aykırı karar vermeleri mümkün değildir. Bu nedenle hukuk komisyonunun bu kararının feshi gerekir” dedi.

ŞAHİN: BAŞKAN BİZİ HİÇ KONUŞTURMAYACAK
MHP’Lİ Meclis Üyesi Selahattin Şahin ise  önergenin komisyondan geçtiğini ve meclisten de geçmesi gerektiğini savundu. Şahin, “Gaziemir meclis üyeleri bu ilçeye katkı sağlıyor, söz hakkı olmayan bir meclis üyesi olabilir mi?  ve bu komisyondan oy çokluğu ile geçmiş bana göre reddedilmesi doğru değil. Bu anlamda da meclis üyelerimize teşekkür ederim ama doğru bir yaklaşım değil. Anlaşılıyor ki sayın başkan meclis üyelerini hiç konuşturmayacak. Bu nedenle ben oy çokluğu ile gelen bir konunun kabul edilmesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

CHP’li Meclis Üyesi Necati Kırmaz da duruma tepki gösterdi. Kırmaz, “ İzel Hanımın dediği gibi yönetmelik çok açık ve Gaziemir Belediye Meclisi hukuka aykırı bir karar almaz. Burada söz konusu demokrasiyse eğer burada geçtiğimiz 2 .5 yıl içerisinde hepiniz hatırlıyorsunuz ki başkanın ailesinin,  bazı başkan yardımcılarının kişisel haklarına açıkça saldırı yapıldı. Herkes herkese saldırıyor. Gerçekten dilek ve temenniler dilek ve temenni olsa böyle bir önergeye de gerek olmayacak. Ben merak ediyorum” dedi.

“ÇAĞLARSU’YUN CHP İLKELERİ YENİ Mİ AKLINA GELDİ?”
Çağlarsu’ya ve diğer meclis üyelerine tepki gösteren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, ise mecliste antidemokratik bir tavır sergilenmediğine vurgu yaptı. Arda, Burada Çağlarsu’yun aklına CHP ilkeleri gelmiş keşke daha önce aklınıza gelseydi de ihraç edilmeseydiniz. Hiç koyamayabilirim dilek ve temennileri öyle bir niyetim olsa birinci mecliste bunu yaparım. Biz iki tane meclis yapıyoruz, birçok ilçe 1 tane meclis yapıyor, bu ay 3 tane yapacağız. Her mecliste de herkesin söz hakkı var kimsenin de kimseye kişisel saldırı yapmasına da izin vermeyiz. Burada konuştuğumuz şey meclis çalışma yönetmeliği. Meclis çalışma yönetmeliği şunu diyor; Başkana yazılı müracaat yapılır, ben bu akşam dilek ve temennilerde hiç birinize söz vermeyebilirim, var mı yazılı müracaatınız?  Ama hepiniz el kaldıracaksınız. Yazılı müracaat almadığımız halde söz veriyoruz. Meclis çalışma yönetmeliği dilek ve temennilerde söz verme hakkının başkana ait olduğunu ve süresini başkanın belirlediğini söylüyor. Herkeste burada sözünü alıyor, kimsede kimseye sataşmasın. Bir kez söz hakkı veriyoruz, bir dileğiniz, temenniniz varsa dile getirirsiniz. Burada genel politika konuşuluyor ona da izin veriyoruz. Geçen mecliste yurt konusunu Ali Bey dile getirdi ve burada da konuşuldu bizim burada kimsenin söz hakkını kısma gibi bir düşüncemiz yok. Bu karar burada kabul edilecek bile olsa ben bir daha meclise gönderip diyeceğim ki siz hukuka aykırı karar veriyorsunuz, bir daha konu meclise gelirse ben de idare mahkemesine gideceğim, dava açma hakkımız var. Biz burada belediye meclisi hukuka aykırı karar alır mı almaz mı diye konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.
AK Parti’nin iftiralarından da yorulduğunu kaydeden Başkan Arda, “Onun dışında burada 2.5 yıldır herkes her şeyi konuşuyor. Bir önceki mecliste ben İstanbul’daydım burada neler konuştuğunuzu dinledim. Bir derneğin sosyal marketten bu meclisin aldığı kararla, protokol imzalayarak sosyal marketten 600 tane aileye yardım yapmak için bağışta bulunduğu konusu burada konuşulabiliyor. Bu derneğin hiçbir faaliyette bulunmadığı ama bu parayı nereden topladığı burada konuşuluyor. Kimse de konuşanın sözünü kesmiyor daha ne? Daha ne olacak, yok kötü yönetiyorsun yok ayrıştırma. Ya Allah aşkına 2.5 yıldır AK Parti Grubu’nun attığı iftiralara ne diyeceğiz ya? Ne diyeceğiz arkadaş? Bir Allahın günü müfettişsiz geçmedi. Artık maarif müfettişi, Milli Eğitim Müfettişi geliyor beni denetlemeye, konuya vakıf değil yanında bir tane başka bir kurumdan uzman almış. Yani burada herkesin hakkı var evet sürelere uyulmak zorunda. Grup temsilci konuşur her meclis üyesi 10 dakika konuşabilir. Bu  meclisin bir disiplini, ciddiyetti var ve herkes kurallara uyacak. Benim şahsıma yapıldı saldırılar. Bir defa AK Parti Sözcüsünün 20 dakika hakaretlerini dinledim, çıt çıkarmadım ve en son cevap verdim. Herkes önce kendine dönüp kendisini gözden geçirecek” diye konuştu.