Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın “Hayalimdeki proje” dediği, yurtdışı akademik burs ve eğitim olanakları hakkında ücretsiz danışmanlık hizmeti veren Yurtdışı Akademik Burs Ofisi’nin (YABO) tanıtımı yapıldı. Gaziemir Belediye Hizmet Binası’nda Belediye Başkanı Halil Arda’nın ev sahipliğinde düzenlenen tanıtım toplantısına CHP İzmir Milletvekili Ednan Arslan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşi Neptün Soyer, Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig, Menderes Belediye Başkanı Mustafa Kayalar ve eşi Aslı Kayalar, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın eşi Deniz Arda, belediye meclis üyeleri, eski Milletvekili Türkan Miçooğulları, akademisyenler, eğitimciler, iş insanları katıldı.

BAŞKAN ARDA: ÇOK HEYECANLIYIM
Türkiye’de ilk ve tek proje olma özelliğiyle ön plana çıkan YABO hakkında detaylı bilgi veren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, yurt dışında lisans, lisansüstü, doktora ve yabancı dil programlarına burslu katılmak isteyen öğrencilere YABO’nun ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceğini söyledi. YABO’nun hayata geçirilme sürecini anlatan Başkan Halil Arda, “Çok heyecanlıyım. Çünkü çok uzun yıllardır hayalini kurduğum bir projenin bugün gerçekleşmiş olması beni çok heyecanlandırıyor. Uzun yıllardır eşim yüksek lisansını, doktorasını ailemize hiç ekonomik yük olmadan yurtdışı burslarla sürdürüyordu. Ben de  ‘Neden bu imkanlardan diğer çocukların haberi yok’ diye üzülür, hayıflanırdım. Belediye başkanı olur olmaz bu projeyi hayata geçirmek için harekete geçtim. Bu proje için çok çalıştık. Artık bu proje ete kemiğe büründü. Nereden yola çıktık? Bizim bir köyümüz, tarımımız, hayvancılığımız yok. Bizim arkeolojik kalıntımız, tarihsel geçmişimiz yok. Bizim deniz kıyımız, turizmimiz yok. Bizim sadece havaalanımız, serbest bölgemiz ve fuarımız var. Bütün bunları ben bir slogana dönüştürdüm: Gaziemir İzmir’in dünyaya açılan kapısı dedim. Burada yaşayan gençlerin en az bir yabancı dili çok iyi derecede konuşmasını hayal ediyorum. Bu yabancı dil konuşma hayalim, diğer yurtdışı bursların hepsi oluşturduğumuz Yurtdışı Akademik Burs Ofisi’nde planlandı ve hayata geçti. Dolayısıyla çok heyecanlıyım” dedi.  

‘ATATÜRK’ÜN PROJESİNİ TEKRAR HAYATA GEÇİRİYORUZ’
Yurtdışı Akademik Burs Ofisi’nde gençler için yurtdışındaki burs ve eğitim olanaklarını araştırdıklarını ifade eden Başkan Arda, “Yabancı dili en iyi öğrenme yolu o dilin konuşulduğu ülkelerde olabilmek. Bununla ilgili yaptığımız araştırmalarda özellikle önce Almanya’yı seçtik. Neden Almanya, çünkü Almanya’yı tanıyorduk. Ama araştırmaya başlayınca biz de şaşırdık. Sadece Almanya’da 70 tane karşılıksız burs bulduk. Üniversite, lisans, yüksek lisans kültür, sanat, sporla ilgili müthiş kaynaklar bulduk. Ben bu projemizi şuna benzetiyorum; Cumhuriyet’in ilk yıllarında nasıl Mustafa Kemal Atatürk, Avrupa’ya eğitim için gençlerimizi gönderip, ‘Sizi bir kıvılcım olarak gönderiyorum, alev olarak geri dönün’ dediyse şimdi biz bu projeyi tekrar hayata geçiriyoruz. Gençlerimizi yurtdışına gönderip oradaki eğitim olanaklarından faydalanmalarını istiyoruz. Gençlerin yurtdışından eğitim alması, dünyayı gezmesi farklı kültürleri, farklı insanları, farklı fikirleri tanıması demek. Bizim gençlerimizin de tüm bunlara sahip olmasını istiyorum” diye konuştu.  

‘YABO’NUN KULÜP OLMASINI HAYAL EDİYORUM’
YABO ile yurtdışına giden öğrencilerin ileride büyük başarılara imza attığını, YABO’nun kulüp olmasını hayal ettiğini ifade eden Başkan Arda şunları söyledi: “YABO olarak elinden tuttuğumuz bir genç neden bir Aziz Sancar olmasın? Neden bir şirkete CEO olmasın? Neden bir hastalığa çare bulan bir doktor olmasın? Bunlar bugün bizim gençlerimize tanıyacağımız fırsatlarla olacak şeyler. YABO olarak elinden tuttuğumuz iyi eğitimli kişilerin ileride bir yere gelmesiyle ben inanıyorum ki YABO bir kulübe dönüşecek. YABO’nun elinden tuttuğu bir yere gelmiş insanlar arkadan gelen gençlere de destek olacak. Hedefimiz yurtdışına gidip eğitim alan gençlerimizin tekrar ülkemize dönmeleri. Dönmezlerse bile ülkemiz için yurtdışında lobi faaliyetleri yürütebilirler. Gençlerimiz yurtdışında üst makamlara gelip ülkemiz için çalışabilirler.”

İLK ÖĞRENCİ ALMANYA’YA
YABO’nun danışmanlık hizmeti verdiği ilk öğrencinin Almanya’da eğitim alacağını ifade eden Başkan Arda, “YABO sayesinde gençlerimiz burslarla yurtdışında ücretsiz eğitim alacaklar. YABO’nun elinden tuttuğu ilk gencimiz Almanya’nın Frankfurt şehrine gidecek. Çok gururluyum, çok onurluyum. Çocuk dostu, genç dostu olacağız demiştik, Gaziemir İzmir’de eğitimin kalesi olacak” dedi.

TUNÇ SOYER: “HALİL BAŞKAN’LA GURUR DUYUYORUM”
Küreselleşmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırlarını ortadan kalktığını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, bu yüzden Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda’nın hayata geçirdiği YABO projesini çok önemli bulduğunun altını çizdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Sevgili Halil Başkan’ın heyecanını gördükçe iftihar ediyorum. Gerçekten ne kadar büyük bir aşkla ne kadar büyük bir sevgiyle bu işi yaptığını görüyorum ve bundan da çok büyük gurur duyuyorum. Hayranlığımı burada hepinizin huzurunda ifade etmek isterim. Bu küreselleşen dünyada sınırların kaybolduğu ve aslında ülkelerden çok kentlerin arasındaki rekabetin, kentlerin arasındaki dayanışmaların, ittifakların ortaya çıktığı bir çağdayız. Bu çağda ülkeler arası sınırlar önemini kaybettikçe dünya vatandaşlığı diye bir şey gündemine geldi insanların.  İşte o dünya vatandaşlığı, hangi ülkede yaşarsanız yaşayın, dünyanın nabzını tutmakla ilgili, hayatın nabzını tutmakla ilgili. Çünkü eninde sonunda bir küresel köyde yaşıyoruz hepimiz, dünya bu hale geldi. İşte bu, sevgili Halil Başkan’ın YABO projesinin ne kadar anlamlı olduğunu da gösteriyor. Çünkü biz kendi kabuğumuz içinde yaşadıkça aslında ne kadar ileride olduğumuzu, ne kadar geride olduğumuzu bir türlü ölçemiyoruz. Kendi kendimize gelin güvey olmak diye bir laf vardır ya öyle oluyoruz. Halbuki ne zaman dışarı çıkıyoruz o zaman boyumuzun ölçüsünü alıyoruz. Neredeyiz, ne kadar ilerideyiz, neyi başarmışız, neyi başarmamışız bunları o şeffaflıkta görür hale geliyoruz. İşte tam da bugün bu noktada bir genç arkadaşımızın Frankfurt’a gidecek olması bu projenin ne kadar anlamlı olduğunu ne kadar güzel olduğunun da bir kanıtı gibi ortada duruyor. Ben yol açıklığı diliyorum sevgili Halil Başkanıma bütün ekibiyle beraber” dedi.

‘HALİL BAŞKAN ÇOK DOĞRU YOLDA’
Kentlerin kimlik kazanması için ellerindeki değerleri çok iyi kullanmaları gerektiğini dile getiren Başkan Soyer sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentler kimliklerini güçlerinden alırlar. Çok güzel tarif etti Halil Başkan; arkeoloji yok, turizm yok ama elinde ne varsa onları çok doğru tespit etti ve bunlar üzerinden bir gelecek inşa etmeye soyunmuş. Onun da adı eğitim. Hakikaten bu memleketin belki en çok ihtiyacı olduğu şey, hepimizin en çok ihtiyacı olan şey, hepimizin geleceğini aydınlatacak olan şey. O nedenle çok doğru bir yolda olduğunu, ben de böyle düşünüyorum, onu söylemek isterim. Bir de çok güzel bir ittifak bulmuş sevgili başkonsolosumuz bugün bu açılışta burada. İyi ki böyle bir projeye destek veriyor. Onu desteğini her daim hissediyorduk zaten. Ona artık ona İzmirli gözüyle bakıyoruz. Bir kez daha hem Halil Başkanımızı hem çok değerli çalışma arkadaşlarını kutluyorum bütün kalbimle. Kolaylıklar diliyorum.”

BAŞKONSOLOSTAN BAŞKAN ARDA’YA YABO TEŞEKKÜRÜ
Gaziemir’in İzmir’in çok önemli bir ilçesi olduğunu söyleyen Almanya Federal Cumhuriyeti İzmir Başkonsolosu Dr. Rainer Lassig ise, “Gaziemir İzmir’in çok önemli ilçesi, Türkiye’ye geldiğimde ilk tanıdığım şehir Gaziemir. Gaziemir havaalanı, Fuar İzmir ve serbest bölgesiyle çok önemli. Almanya’nın burs konusunda çok iyi bir ülke olması beni çok sevindirdi. Akademik değişim bizim için çok önemli. Yurtdışına gönderdiğimiz öğrencilerimiz bizim elçilerimiz, köprülerimiz olarak bulunmaktalar. Bu yeni proje için Belediye Başkanımız Halil Arda’ya çok teşekkür ediyorum. Almanya’ya gönderdiğiniz öğrencilerin geri dönmesini biz de isteriz. Bu öğrencilerimiz Türk-Alman dostluğuna Türkiye’de katkı sağlayabilirler. Türkiye’nin beyin gücünün Almanya’da kalması benim açımdan da doğru olmaz. Bu harika ofisin açılışında hepinize bol şans diliyorum” diye konuştu.