Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, Gazeteci Onur Çakır’a samimi açıklamalarda bulunarak, projelerini anlattı. Aliağa Belediyesi 2022 yılı bütçesinin yüzde 65’inin yatırım için ayrıldığını kaydeden Başkan Acar, “Biz yatırımlarımız için ekonomik anlamda hazırlıklarımızı yapmıştık. Ekim ayında meclisimizde yatırımlarımızı onayladık. Bu bütçedeki yatırım payı yüzde 65’lere geliyor. 2022 yılı bütçemizin yaklaşık 200 milyon lirası yatırım için ayrılan pay. Bir takım maliyet artışlarını da göz önüne alarak, planlamamızı, ihalelerimizi Aralık ayı sonuna kadar bitirdik. 2022 başlar başlamaz projelerimize başlayabilmemizin ana sebebi de budur” diye konuştu.  

“57 MİLYON GELİRİ 280 MİLYONA ÇIKARDIK” 

Bütçenin öngörüleri doğrultusunda gerçekleştiğini aktaran Acar, belediye gelirlerinde önemli bir artış yakaladıklarını belirterek, “İzmir genelinde diğer ilçe belediyelerin yatırım bütçelerine çok hakim değilim ama bizim maaş giderimiz yüzde 30’lara tekabül ediyor. Gelirimizi de epeyce artırdık. Aliağa Belediyesi’nin 2013 yılındaki faaliyet raporunda geliri 57 milyon seviyesindeydi; Bugün Bütünşehir yasasıyla birlikte, dezavantajlarıyla beraber, çünkü köyden mahalleye dönen yerlerin vergi muafiyeti söz konusuydu, 8 yıldır biz pek çok sanayi kuruluşumuzdan bunların yüzde 70’i köy sınırlarında, vergi almadan 57 milyon geliri 280 milyon seviyesine ulaştırdık. Yılbaşında öngörümüz 276 milyondu yani yüzde 101’e yakın öngörümüzü tutturduk. Bu çok nadir görülen bir durumdur. Önümüzdeki yıl bu rakamı 372 milyon olarak öngördük, bunu da yüzde 110’larda gerçekleştirebileceğimizi öngörüyoruz. Giderlerimizi düştüğümüzde 200 milyon yatırım bütçesi öngördük ama bunun da 270-280 milyonları bulacağını düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.  

“ALİAĞA GELİŞTİKÇE GELİRİ DE ARTIYOR” 

Aliağa’nın gün geçtikçe değer kazandığını vurgulayan Başkan Serkan Acar, “Arkadaşlarımız çok yoğun çalışıyor, birimlerimiz birçok gelir kalemlerini oluşturdular. Tahsilat ve gelir kalemlerimizi geliştirerek çalışıyoruz. Aliağa tercih edilen bir ilçe; hem yatırım, hem ikamet anlamında… Bu da belediyemizin gelirlerini artırıyor. Sanayi kuruluşu yatırımlarımız var, birçoğu kapasitesini artıyor. Aliağa geliştikçe geliri de artmaya devam edecek.” ifadelerini kullandı.  

“SOSYAL YAŞAM ALANLARI İNŞA EDİYORUZ” 

Yapımı devam eden Macera ve Doğa Park projesini yerinde anlatan Başkan Serkan Acar, “Projelerimizin hepsi Aliağa Belediyesi’ne özgü projeler. Aliağa’da yaşam alanlarımızı oluşturmaya çalışıyoruz. Avcı Ramadan, Ağapark, Kent Park önemli sosyal yaşam alanlarımız. Şimdi bir sosyal yaşam alanı daha kazandırmak için yola çıktık.  Hem kuzey İzmir’deki birtakım eksikleri göz önüne alarak, hem de halkımızın rahatça nefes alacağı bir yaşam alanı diyerek yola çıktık. Hem yeşil alan, hem de denize nazır 50 bin metrekare alanda projemizi hayata geçiriyoruz. Burada Macera parkımız, Paintball alanı, restoran, kafeterya, emekliler lokali, mesire alanı, sanatsal faaliyet alanları, spor alanları, yürüyüş alanlarıyla güzel bir proje oluştu. Hedefimiz bu yıl içinde tamamlamak. Şu an çalışmalarımıza başladık. Ben Ağustos ayı içinde bitireceğimizi öngörüyorum. Özellikle sanayi sektöründe çalışan insanlarımızın yaşamını ve sosyal faaliyetlerini de Aliağa’da gerçekleştirmesini istiyorum. İzmir’e gidilen değil İzmir’den gelinen bir kent inşa ediyoruz. Doğa Park da bu amaca hizmet edecek önemli bir proje. İzmir’in birçok ilçesinden Aliağa’ya yerleşmeye gelen çok insan var” dedi.  

“DAMIZLIK KOYUN YETİŞTİRECEĞİZ” 

Merkeze yapılan yatırımların köylere de yapıldığını aktaran Acar, “Bizim 19 köyümüz var. Birçok köyümüzde projemiz oldu. Köylerdeki yaşam standartlarını da artırmayı hedefliyoruz. Merkezde olan imkânlar köylerimizde de olsun istiyoruz, bu gayeyle yola çıktık. Köylerimizin tamamında sosyal yaşam  alanları kurmak istiyoruz. Burada köylerden şehir merkezine göçün önüne geçebilmek ve mümkün olursa şehir merkezinden köye göçü sağlamayı hedefliyoruz. Şehir merkezlerindeki sıkışıklığın önüne geçebilmek için sadece şehirde yapacağınız düzenlemelerle problemlere çözüm bulmak zorlaşıyor. Yani sadece konut, altyapı, otopark gibi alanlarda yaptığınız yatırımlar sıkışıklığa somut çözüm olmuyor, nüfus artış hızını yavaşlatıcı tedbirler alınması gerekiyor. Şu an Aliağa’da insanlar köylerden ev bakıyor ve köylere yerleşiyor. Biz elimizden geldiğince belediye mevzuatına uygun şekilde fidan destekleri yapıyoruz. Koyun üretim çiftliği kuruyoruz. Burada damızlık koyun üretimi yapılacak. Önümüzdeki süreçte bölgemizdeki hayvancılığa ciddi katkısı olacak. 5 bin koyunluk bir proje, ilk etapta bin 500 hayvanla başlayacağız. Tarım İl Müdürlüğümüz de bize veteriner ve bilgi desteği sağlayacak. Kaliteli cins koyunlar yetiştirerek üreticimize destek vereceğiz. Bu koyunlar hibe de olabilir, köylerimizdeki koşullara bakarak projenin bir sonraki aşamasını tasarlayacağız. Şu an damızlık koyun tedariği çok zor, insanlar sıra bekliyor, biz de bunu teşvik etmek amacıyla bu projeyi hayata geçiriyoruz” diye konuştu.  

“SONUNA KADAR HİZMET ÜRETMEYE ÖZEN GÖSTERİRİZ” 

Aliağa’da olan her eksiklikle ilgili sorumluluk hissettiğini belirten Başkan Serkan Acar, “Biz İzmir’de Milliyetçi Hareket Partisi belediyeciliğinde tek temsilciyiz. Bu da bizde bir kat daha fazla sorumluluk oluşturuyor. Partimizin üretken belediyecilik anlayışını sergileme mesuliyetimiz de var. Bu yüzden bizim açımızdan büyük bir sorumluluk. Her alanda Genel Başkanımız başta olmak üzere il yöneticilerimiz de desteğini eksik etmiyorlar. Genel Başkanımız bizleri her zaman takip ediyor, bizim senelik olarak belediye başkanları toplantılarımız da yapılır biz de ziyaretlerimizde durumumuzla ilgili bilgiler veririz. Aliağa Belediyesi her zaman yatırım içindedir. Her yıl yatırımlarımız devam etmiştir. Geçen yıl 150 bin metrekare asfalt dökmüş, 110 bin metrekare taş döşemiş, 56 bin metrekare kaldırım yapmış bir belediyeyiz. Bunun yanında Güzelhisar Sosyal Tesislerini, Belediye ek hizmet binasını yapmış, Atatürk Stadını yenilemiş, Helvacı Meydanını yenilemiş, onlarca parkı yapmış bir belediyeyiz ki 2021 yılı zor geçen bir yıldı. Belediyemiz bir yandan da 100 milyon bütçe ayırarak Hastane yapımına başlayarak devam etmiş. Aliağa’daki her eksiklik bizim, okullarımızdaki eksiklik de camilerimizdeki eskilikler de bizim görev alanımıza girer, hastane eksikliği de bizim görev alanımıza girer. Mevzuatsal açıdan bir görev dağılımı vardır ama sorumluluk dağılımı yoktur. Biz de sorumluluk bilinciyle ister hastane ister başka bir kamu alanı olsun sonuna kadar hizmet üretmeye özen gösteririz” açıklamasında bulundu.  

“MESLEK HASTALIKLARI HASTANESİ ÖNEMLİ BİR PROJE” 

Aliağa’da yapımı devam Mesleki ve Çevresel Hastalıklar Hastanesi’ne yönelik bilgi veren Acar, “Aliağa’daki vatandaşlarımızın sağlığı en önemli şey, pandemi sürecinde hastanelerin ne kadar önem arz ettiğini gördük. Aliağa’daki bu eksikle ilgili muhakkak Bakanlığımız tedbir almayı düşünmüştür ama bizim de sorumluluk almamız gerekiyor. Neticede devletin kasasındaki para da milletimizin, Belediyenin kasasındaki para da milletimizin. Hastanenin kaba inşaatı bitmek üzere, Mart gibi bitirip Dokuz Eylül Üniversitesine teslim edeceğiz. Yatak kapasitesi 200, aslında fiziksel hiçbir müdahaleye gerek kalmadan 400 yatak kapasitesine çıkabilir durumda. 54 bin metrekare kapalı alana sahip büyük bir proje. Hastane projesinde siyaseten ne getirir - ne götürür hesabı yapmadık. İnşallah tamamlayıp açılışını yaparız. Burada 1 can kurtulduğunda 1 kişinin ‘Allah razı olsun’ demesi bizim için en önemli şey. Bu hastane için çok çalışıldı, üniversitenin öğretim görevlilerinin üzerinde çalıştığı bir hastane. Aliağa’ya istihdam sağlayacak, bin 500 civarı personeli olacak.  Sağlık turizmini destekleyecek sağlık anlamında önemli bir yatırım” ifadelerini kullandı.  

800 BİN METREKARESİNDE EMEĞİMİZ VAR! 

2018 yılından bu yana İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkısı olmadan asfaltlama yaptıklarını dile getiren Acar, “Asfalt şantiyesi kurmak basit bir iş değil, parayı verip kurdunuz değil, işletmek lazım. Bizim alanımıza girmiyor, uzmanlık isteyen belli yeterlilikteki personelin işletebileceği bir sistem. Bu nedenle bunu tercih etmedik ama özel bir yatımcıya yer verdik biz de tedarik anlaşması yaparak asfaltımızı alıyoruz. Biz asfaltın hammaddesi bitümü TÜPRAŞ’tan tedarik ediyoruz. Bitüm dışındaki hammaddeleri yatırımcı yapıp, bir de işçilik yapıyor, belediye olarak yaptığımız anlaşmayla daha ucuza alıyoruz piyasa koşullarına göre. 2018’den beri asfaltımızı kendimiz yapıyoruz. Bu sene 50 milyon liralık asfalt yaptık. Büyükşehir’in bu konuda katkısı olmadı. Göreve geldiğimiz günden bu yana toplamda yatırım miktarımız yaklaşık 800 milyon. Hamd olsun… Şu an Aliağa’da 1 milyon 300 bin metrekare yol var bunun yaklaşık 800 bin metrekaresinde emeğimiz var” dedi.  

“ALİAĞA’NIN KENT BELLEĞİNİ OLUŞTURDUK” 

Aliağa’nın zengin arkeolojik ve tarihi geçmişi olduğunu belirten Acar, “Aliağa sanayi ağırlıklı bir kent olduğu için tarım ve turizm alanı da var ama sanayinin biraz daha gerisinde kalmış. Şu anda bu alanları da güçlendirmeye çalışıyoruz. Biz göreve geldiğimizde Aliağa’nın tarihi ve kentin belleği ile ilgili en ufak kaynak ve araştırma bile yoktu. Biz göreve gelir gelmez Ege Üniversitesi ile anlaşıp, 4 yıllık bir çalışmayla Aliağa Kent Belleği araştırmalarını yaptık, Aliağa Tarihi ile ilgili kitaplar yayınladık. Aliağa’nın geçmişi ile ilgili bilgi sahibi olmaya çalıştık. Belediyemizin yayınevi markası Aliağa Kent Kitaplığı’ndan 17 kültür yayınımız yayınlandı. 17 kültür yayını oluşturduk, antik kentlerimizle ilgili yayınlar ortaya çıktı” açıklamasında bulundu.  

“BÜYÜKŞEHİR, BİZE YETKİ DEVRİ YAPSIN” 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yetki alanına giren yatırım ve hizmeti yapmaya hazır olduklarını kaydederek, bu işler için Büyükşehir’den yetki talebinde bulunan Acar, “Büyükşehir kendi potansiyeline göre elinden geleni yapıyordur. Aliağa olarak bizim maddi destekten ziyade Mevzuatsal desteğe, yani önümüzün açılmasına ihtiyacımız var. Biz Büyükşehir’den asfalt dökmesini talep etmiyoruz biz dökeriz asfaltımızı, Büyükşehir’den park yapmasını talep etmiyoruz biz yaparız parkımızı. Büyükşehir’den hatta otogar, otopark yapmasını da talep etmiyoruz, biz yaparız ama sadece kendi yapması gereken, yetkisi olan noktalarda bize yetki vermesini talep ediyoruz. Çünkü bazı konularda biz ihale de yapamıyoruz, yetkisizlikten. Otogarlar Büyükşehir’in alanına giriyor, Aliağa’da otogar ihtiyacı var, biz ‘Bunu yap’ da demiyoruz en azından yetki devri yapmasını istiyoruz. Otoparklar Büyükşehir’in yetki alanına giriyor biz otopark ihalesi yapamayız, en azından yapmayacaksa yetki devri yapmasını talep ediyoruz. Kanalizasyon ve arıtma Büyükşehir’in yetki alanına giriyor, ben ihale yapamıyorum. Ya yapacak ya da yetki devri yapacak. Biz illa ‘Neden Büyükşehir sorumluluklarını yapmıyor’ diye yüklenmek istemiyoruz, yapmıyorsa, yapamıyorsa bize yetki devri versin biz yaparız diyoruz. Biz bunu daha önce Büyükşehir meclisinde de dile getirdik hatta tramvay yapmaya niyetimizin olduğunu da söyledik. Kendileri bu konularda yetki sahibi olduğunu otoparkı falan yapacaklarını söylediler. Tabi 30 ilçe arasında sıra bize ne zaman gelir ne zaman yaparlar bilemiyorum. Büyükşehir’e illa yapın diye bir baskımız, beklentimiz söz konusu değil sadece önümüzün açılmasını istiyoruz” dedi.  

“PATİPARK’TA HAYVANLARIMIZ MUTLU” 

21 dönüm alanda hayata geçirilen Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Pati Park hakkında bilgi veren Başkan Acar, “Pati park 21 dönüm bir alan, köpek, kedi barınağı, tedavi alanları, oyun, eğitim alanları var. Ziyaretçilerimize içeride sunum yapılıyor, köpeklere eğitim veriliyor. Sahiplendirme yapıyoruz. Barınaklar geçici konaklamadır. Belediyemizin kendi saha denetimleri oluyor, vatandaşlardan gelen talepler de dikkate alınıyor. Sokak hayvanlarının tedavileri yapılıyor. Kısırlaştırma faaliyetlerimizi yapıyoruz. Sokak hayvanlarımız kısırlaştırma, tedavi ve bakımları yapılarak 15 gün sonra yaşam alanlarına bırakılıyor” diye konuştu.  

“GÖNLÜMDE HİZMETTEN BAŞKA ŞEY YOK” 

“Bir sonraki dönem tekrar aday olmayı düşünüyor musunuz” sorusunu yanıtlayan Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, “Bizim aday olup olmayacağımız konusunda karar mercileri bellidir. Biz her koşulda milletimize hizmet etmek isteriz. Bizim gönlümüzde memlekete hizmet etmekten başka şey yoktur” dedi.