Halil İbrahim GÜLER/ GÜNDEME BAKIŞ - AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla, partisinin il binasında İzmir basını ile bir araya geldi. Haber almanın insana doğuştan gelen bir hak olduğunu ve bu yüzden gazetecilik mesleğinin çok kutsal olduğunu belirten Zeybekci, “İnsanlar haber alma haklarıyla doğru ve sağlıklı haber aldığında, doğru ve sağlıklı fikir sahibi olurlar. Bulundukları yer için en iyi kararı verirler. Bunun için haber almak kutsaldır; bir o kadar önemli olan da güncel fikirlere sahip olmak ve sonunda verilen kararlar. Sizler, insanların vazgeçilmez kutsal hakkı olan haber alma hakkını yerine getiren kişilersiniz. Bir kamu hizmeti veriyorsunuz. Dünya çok hızlı gelişiyor. Bundan 10 sene önceki gazetecilik ile şimdiki gazetecilik çok farklı. O gün elimizde olan imkanlarla şimdi arasında çok fark var” dedi. Günümüzde dünyanın üretenler ve tüketenler olarak ikiyi ayrıldığını da söyleyen Zeybekci, “Basın ve medya alanına baktığımızda hemen hemen aynı şeyi söyleyebiliriz. Teknoloji anlamında baktığımızda İmkanlar çok fazla. Bugün dünyaya ikiye ayrılıyor; bilgiyi üreten ve tüketenler. Bilgiyi üretenler aynı zamanda dünyada her şeyi yönetenlerdir diyebiliriz. Bilgiyi üretip insanların algılarını, ekonomiyi, tüketim alanını yönetenler diye çoğaltabiliriz. O yüzden basın medya fikir alma ve karar verme mekanizmasını ele alırsak çok önemli bir sistemin parçasısınız” diye konuştu.

‘TEMPOLU BİR SÜREÇ OLACAK’
Kendisinin 15 yıldır aktif siyaset yaptığını ancak daha önceki sivil toplum hayatı ile birlikte yaklaşık 20 yıldır basınla iç içe bir ilişki yürüttüğünü belirten Nihat Zeybekci, “Denizli’deki arkadaşlarımızla da çok köklü temaslarımız olmuştu. Yaklaşık 1.5 aydan beri İzmir’i yakından biliyorum. İzmir’in elini tuttuk, nabzını tuttuk. İzmir’in gözlerinin içine bakıyorum. İnşallah 1 Nisan’dan sonra sizlerle bir araya geleceğiz. Bilgi almak ve vermek yerel yönetimlerinden en önemli işlevlerinden biri budur. Bilgi alma işlemini herhangi bir çalışan elinden yapmamalıyız. Bilgi alma işlemini de iletişim basın ve medya çalışanlarının eliyle yapmalı. Güçlü teşkilatlar ve bürolar kurulmalı, bağımsız ve profesyonel medya çalışanlarıyla bağlantı kurmalı. Bu süreçte, 2.5 aylık bir dönemimiz kaldı. Seçimlere giderken sizlerle birlikte belki fiziğe dayanan bir tempomuz olacak. Daha çok yürüyecek ve vatandaşlarla bir araya geleceğiz. Sizler de bizimle olacaksınız” ifadelerini kullandı.

SEÇİM ÇALIŞMALARINA DEVAM, PROJELER HAZIR
Açıklamalarının ardından basının sorularını yanıtlayan AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci, seçim süreci hakkında da bilgiler verdi. Projeleri ile ilgili çalışmaları tamamladıklarını belirten Zeybekci, “Muhtemelen yakın zamanda bir lansmanımız ve geniş kapsamlı tanıtımımız var. 14 başlık altında İzmir’in genel bütün sorunlarını belirli bir takvim içinde çalışmamız oldu. Onların sunum çalışmalarını yapıyoruz. Zaten partimizin de bu konuda geçmiş hafızası vardı, oralardan yararlandırdık. Şöyle bir avantajımız var; bu kadar yıllık tecrübelerimizle neyi, nereden alacağımız konusunda deneyimliyiz. Çok güzel projelerimiz var; sade, net, anlaşılır. Büyükşehir projelerinin lansmanından sonra ilçe projelerini de paylaşacağız” dedi.

DOKUNAN, YÜRÜYEN BİR KAMPANYAMIZ OLACAK!
Çalışmalarını, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ifade ettiği gibi çevre hassasiyeti doğrultusunda yürüteceğinin de altını çizen Zeybekci, şu açıklamayı yaptı: “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı çevre hassasiyeti olan her yerde bayrak, flama, poster ve fişler ya da gürültü kirliliği yapan bir kampanyamız olmayacak. İzmir’de vatandaşlarımızı dokunan, yürüyen, sokaklarda yürüyen bir kampanyamız olacak. Zaten yavaş yavaş başladık. Vatandaşlarımızı önce dinliyoruz. İzmir’i dinliyoruz, kanaat önderleri ile bir araya geliyoruz. İzmir’in bu konularda uzman kişileri ile konuşuyoruz. Hem dinlemek hem onlardan yararlanmak ve İzmir’in hikayesi peşindeyiz. Bu noktaya doğru hızla geliyoruz. Dünya, bölge, ülkemizin yönelimleri ve önümüzdeki 50 yıllık öngörü ve açılımları ve bunun içindeki İzmir’in hikayesi… dünyada artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. Bizim de İzmir olarak yol haritamız ve hedeflerimiz olmalı. İzmir’i dünyaya pazarlayacağız. Elinde bir ürün varsa ve bunu pazarlayamıyorsan neye yarar ki? Dünyanın ne tür bir şehir istediğini de gayet iyi biliyorum. Dünyadaki her alandaki yatırımcıların da nasıl bir altyapı, şehir, ulaşılabilirlik ve çevre hassasiyeti hissettiğin, biliyorum. Yoksa İzmir ile ilgili dedi, yaptı diye hiçbir ismi zikretmeyeceğim. Geleceğe bakacağız, geleceğin İzmir’ine bakacağız. O yüzden gayet sade, sakin, bildiğimiz siyaseti çekişmelerin olmadığı bir seçim dönemi yaşayacağız.”

‘EN ÇOK KONUŞULACAK ŞEHİR’
“Coğrafya kaderdir  tarih coğrafyanın üzerinde kendini tekrar eder” diyen Zeybekci, İzmir’in yaradılıştan şanslı bir şehir olduğunu söyledi. 31 Mart akşamı en çok konuşulan şehir İzmir olacak” ifadelerini kullanan Nihat Zeybekci, “Demokrasinin ilk adımları İzmir’de atılmıştır. Geçmişe bakarsak Gazi Mustafa Kemal’in isteği ile kurulan bir parti serbest cumhuriyet fırkasıdır. Demokrat parti ülkenin yapısının değişmesi ile ilgili en önemli adımdır. Devlet bize şunu da mı yaparmış? Diye şaşırdığı süreçtir o süreç. Bu da İzmir’dedir. İnşallah 1 Nisan akşamı İzmir’den Anadolu’ya bir güneş doğacaktır. İzmir ile ısrar ettiğim ve tekrar ettiğim bir şey var. Yaradılıştan gelen bir güzelliği var. Dünyanın en güzel şehirlerinden biri. Ben İzmir’i hiçbir zaman siyasi sınırlarda sınırlamadım. İzmir’in tabii sınırları vardır o da batı Anadolu’dur. Gerek tarihi kalınlarıyla gerekse jeolojik özellikleriyle de… O yüzden İzmir seçim gecesi en çok konuşulacak şehir olacak” diye konuştu.

TRAMVAYI KALDIRACAK MI?
Dünyada sürekli bir şeyler değiştiğini belirten Zeybekci, İzmir’in bu değişime bir an önce ayak uydurması gerektiğini söyledi. Bu değişimle birlikte İzmir’in hak ettiği yere ulaşması için projelerinin olduğunu da söyleyen Zeybekci, ulaşımla ilgili projeleri hakkında şu bilgileri verdi: “Körfez Geçiş Projesi, Türkiye ve dünyada bu konuda çok önemli uzmanları bir araya getirerek körfez master planı yapmamız lazım. Önce körfezi tanımamız lazım. Körfezin hassasiyetini ve çevre hassasiyetinin tamamını bir araya getirerek körfez geçişini tamamlayacağız ama önce bu hassasiyetlere dikkat edeceğiz. İzmir’de tüm ulaşım sistemini tamamlamamız gerekiyor. Gerek demiryolunda, gerek tramvayda. Tramvay büyük bir boşluk ortasında gidip gelen bir çizgi. Metro, İZBAN tamamlanmak zorunda tüm ulaşım tünel ve yollar için çalışmalarımızı tamamladık. Çandarlı gerek Çanakkale ve İstanbul otoyollarıyla tamamının hedefine konmuş durumda ve tamamlanıyor. Çandarlı önümüzdeki süreçte 4 ila 5 milyonluk bir kapasiteye ulaşması planlanıyor ve Türkiye’nin en büyük limanı olacak. Hayalimiz Akdeniz’in en büyük limanı olması. Çandarlı’dan dönüşümüz yok. Çandarlı en iyi ve doğru yer.”

TRAMVAY NEDEN KALDIRILSIN Kİ?
Daha önce AK Parti İzmir İl Başkanı Aydın Şengül’ün tramvay açıklamalarının hatırlatılması ve eğer Büyükşehir Belediye Başkanı olursa tramvayda herhangi bir değişiklik yapıp yapmayacağı sorusunu da yanıtlayan Zeybekci, “Tramvayı neden kaldıralım. Yapılmış, yapılmıştır. Eksikleri vardır tamamlarız. Bazı yerlerde arızaları var. Birçok yerde şehri ikiye böldüğü, duraklar ve Alsancak’la ilgili ilavelerimiz olacak” dedi.

MHP’DEN DESTEK ARTIŞI VAR
Son olarak Cumhur İttifakı ortakları Milliyetçi Hareket Partisi ile ilişkilerinin çok olumlu geçtiğini de ifade eden AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Zeybekci, “Yüzde 100 uyum olmaz öyle olsa aynı parti olduk ama muhteşem bir uyum var. Bütün ilçelerde AK PTüarti ile gördüğümüz sıcaklığı görüyoruz. Biz cumhur ittifakının adayıyız. MHP il binası dahil olmak üzere tüm ilçe binalarımızda posterlerimiz olacak, ortak çalışma yapacağız. MHP olarak seçim büroları kuracaklar ve orada biz de yer alacağız. Bunun teknik bir ölçümünü yaptık. 1 ay önce MHP’lilerin ak partili bir adayı destekleme oranına baktığımızda yüzde 13 ila 14 oranında bir artış var” diye konuştu.