Halime ERDOĞAN / GÜNDEME BAKIŞ Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanı Deniz Yücel ve yönetimi, Milletvekilleri Mahir Polat, Bedri Serter, Atila Sertel, Kamil Okyay Sındır, Özcan Purçu, Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, 2 günlük Bergama programı kapsamında, Bergama Ticaret Odasını ziyaret etti. CHP heyeti, Ticaret Odasında, esnaf odaları temsilcileriyle bir araya geldi. Bergama Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Ürper ve oda başkanlarının sorun ve taleplerinin dinlenilmesinin ardından konuşan CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel, “Başkanım bir takım konuları iletti, ben notlarımı aldım. Hepsi önemli, biz bunları gerek vekillerimizle Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, gerek yerelde İzmir Büyükşehir nezdinde ve kendi imkanlarımızla, gücümüz yettiği oranda adım adım çözmeye gayret edeceğiz. Bergama gerçekten hem tarihi, hem kültürü hem de doğal zenginlikleriyle çok değerli bir ilçemiz. Kuzeyin yıldızı diyebileceğimiz, büyüyen bir ilçemiz, bu doğrultuda da sizin ilettiğiniz bu sorunlar ve ihtiyaçları var. Bazı yatırımların, dokunuşların yapılması gerekiyor. Bu dokunuşlar yapılırken, bölgeye zarar vermeden, doğal güzelliklerine, zenginliklerine zarar vermeden yapılması gerekiyor” dedi. 

“HER ORGANİZE SANAYİYE MESLEK OKULU AÇILACAK” 

İl Başkanı Deniz Yücel, CHP iktidarında sanayi ve eğitim alanında herkese derman olacak çözümlerin hayata geçirileceğine vurgu yaparak, “Organize Sanayi Bölgeleriyle zaman zaman bir araya geliyoruz. Ortak bir sorun tarafımıza iletiliyor, siz de az evvel ilettiniz, meslek okulunun yetersiz olması, ara eleman yetiştirilmemesi, çıraklık eğitimin yeterli düzeyde olmaması daha da ziyade çırak bulamadıklarından şikayet ediyorlar. Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konuda bir sözü var, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında her Organize Sanayi Bölgesi’nde birer meslek okulu açılacak. Bu meslek okullarında gençlerimiz bir taraftan eğitim görürken, bir taraftan da sanayi bölgesindeki işletmelerde mesleği öğrenecekler. Yani hem teorik hem pratik ikisi bir arada nitelikli, vasıflı ara elemanlar yetiştirilecek” açıklamasında bulundu.  

“İZBAN İÇİN BAKANLIĞIN KAMULAŞTIRMA YAPMASI BEKLENİYOR” 

Esnaf Odası temsilcilerinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN hattını ne zaman bitireceğinin sorması üzerine konuşan Başkan Deniz Yücel, “Bölgenin kalkınması için evet birtakım adımlar atılması gerekiyor. İZBAN önemli ama İZBAN’ın şu anda Bergama’ya bağlanmamasının en büyük sebebi, Ulaştırma Bakanlığı’nın bu yatırımın yapılmasıyla ilgili kamulaştırma işlemlerini tamamlamamış olması. Bu aslında Bakanlık açısından baktığınızda zor bir iş değil. Yani bütçe açısından zor bir iş değil, kamulaştırma her zaman zordur, vatandaşı memnun etmek ve yargı süreci… Ama  İZBAN Aliğa’ya geldikten sonra, Bergama’ya hatta daha da ötesi Kınık’a bağlanması gerekiyor. Bölgedeki hareketliliğin artırılması için. Büyükşehir Belediyemiz de tabi ki burada üstüne düşenleri yapacak. Kamulaştırmalar bittikten sonra istasyonların yapılması, Büyükşehir’in uhdesinde olan bir konu” dedi.  

 KÖPRÜ OLDUK

Başkan Deniz Yücel, çam fıstığı ağaçlarının hastalandığı ve üreticinin şikayetlerinin anlatılmasının ardından, “Yakın zamanda Mahir Polat ve Murat Bakan vekillerimiz çam fıstığı üreticisinin sorunlarıyla ilgili burada birtakım toplantı ve çalışmalar yaptı. Ticaret Odası Başkanı ve Gazeteci Saygı Öztürk de bu çalışmalara katıldı. Az evvel, Çam Fıstığı Araştırma Enstitüsü  yapılması gerektiğini, böyle bir ihtiyaç olduğunu ifade ettiniz, Sayın Mahir Polat’ın bu konuda Türkiye Büyük Millet Meclisi nezdinde vermiş olduğu bir önerge var. Bu adımın atılması hem bölgenin sorununun giderilmesi hem de Çam Fıstığı gibi bir değerin, Kozak yaylası bölgesindeki üreticilerimizin artık çam ağaçlarındaki hastalığın tedavi edilmesi, sonlandırılması için, onların imkanlarının ötesinde hükümetin veya yerel yönetimlerin bir şeyler yapması gerekiyor Bu konuda Cumhuriyet Halk Partisi’nin vermiş olduğu bir önerge var. Biz kısıtlama, pandemi döneminde gerek oda başkanlarımızla gerekse Bergama’da faaliyet gösteren esnafımızla bir araya geldik, Ziraat Odası salonunda buluştuk, geniş katılımlı bir buluşma oldu. Sorunların giderilmesi için Büyükşehir Belediyemize bir köprü olduk. Bir takım dokunuşlar yapıldı. Yeterli değil diyorsunuz, tabi ki yeterli değil ama bu sorunların çözümü sadece yerel yönetimlerle yapılacak bir iş değil” açıklamasında bulundu.  

“KATI ATIK BEDELLERİ MAKUL SEVİYEYE ÇEKİLECEK” 

Esnaf Odaları Başkanları tarafından, CHP heyetine iletilen sorunların başında yer alan Katı Atık Bedeli  uygulaması hakkında şikayetleri dinleyerek, soruları yanıtlayan Başkan Deniz Yücel, “Su faturası ve katı atık bedeli meselesine gelince, o dönemde kapalı olan işletmelerden su faturası ve katı atık bedeli alınmadı. Diğer yandan katı atık bedeli biliyorsunuz, su faturasıyla yani İZSU’nun gönderdiği faturalarla alınan bir bedel ama bu para Büyükşehir’in değil, ilçe belediyelerin kasasına giriyor. Yani Bergama’da ödediğini katı atık bedeli, Bergama Belediyesi’nin kasasına giren bir gelir kalemi. Şöyle bir çalışmamız var, yakın zamanda Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilçe belediye başkanlarımızla bir toplantı yaptık. Katı atık bedellerinin makul ölçülere çekilmesi ve kent genelinde bunun ortaklaştırılması. Yani bazı ilçeler yüksek uyguluyor, bazı ilçeler daha düşük uyguluyor, tarifelerin ortaklaştırılması ve makul seviyelere çekilmesi. Bu paranın toplanmasında Büyükşehir Belediyesi ve İZSU kurumu sadece aracı. İZSU kurumunun kasasına giren bir gelir değil. Birçok ilimizde bu para ilçe belediyeleri eliyle toplanıyor ama tabi su parasıyla birlikte üzerinde eklendiği zaman totalde daha ciddi rakamlara ulaşıyor ve insanlar ister istemez bunu sorguluyorlar, rahatsızlıklarını ifade ediyorlar. Önümüzdeki aylarda, Ekim ayında ilçe belediyeleri bütçesini yapıyor, Kasım ayında Büyükşehir Belediyesi bütçesini yapıyor. Ekim ve Kasım aylarında katı atık bedelleriyle ilgili bir ayarlama ve makul seviyelere çekilmesi anlamında somut bir adım atılacak” dedi.  

“SIK SIK BİR ARAYA GELECEĞİZ” 

İzmir Ticaret Odası Başkanı Fikret Ürper’in, “İzmir Büyükşehir Belediyesi taşra ilçelerden de merkez ilçelerden de aynı  ilan reklam bedellerin alıyor, bu da haksızlığa sebep oluyor” sözleri üzerine konuşan Başkan Yücel, “İlan, reklam konusu, ben de hatırladım şimdi, Sayın Başkanım Fikret Bey ifade etti. Bunu tekrar Büyükşehir Belediyemizle görüşelim. Metropol ilçelerle aynı tarifenin uygulanması, bir yerde adaletsizlik, hakkaniyetsizlik doğuruyor. Eğer mevzuat buna el veriyorsa bu konuda da Büyükşehir Belediyemiz bir adım atsın. 2 günlük programımızın çoğunluğu köy ve esnaf ziyareti, önümüzdeki hafta başka bir ilçedeyiz ama belli periyotlarla sizlerle sık sık bir araya geleceğiz.  Ben tüm katılımcılara ve ev sahibi olarak Bergama Ticaret Odamıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.  

GÜMRÜKÇÜ, “ÇİĞLİ HAVAALANI’NI İSTEYELİM” 

Bergamalı Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, “Bu topraklar çok kadim topraklar. Bu topraklar birçok kültüre ev sahipliği yapmış topraklar. Bu topraklarda hizmet etmek, sizin gibi kente değer katmak hem buradaki esnaf odası temsilcilerine hem de Ticaret Odası Başkanına büyük bir sorumluluk yüklüyor. Biz de milletvekillerimiz, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir İl Başkanlığımız ve ben de Bergamalı Çiğli Belediye Başkanı olarak elimden ne gelirse sizin yanınızdayız. Bakırçay’ın nüfusu 2030’larda 1 milyonun üzerine çıkar, Çiğli’yi de dahil edersek… Hatta Büyükşehir’in hesabı 1 buçuk milyon gibi gözüküyor. BU bölgede bir havaalanı ihtiyacı çok somut, Çiğli’de mevcut asgari havaalanının ki orası eskiden sivil bir hava alanıydı. Menemen, Aliağa, Dikili, Bergama, Foça’nın ulaşım ihtiyacını giderme noktasında çok büyük bir sorunu karşılayacağını düşünüyoruz. Sayın Binali Yıldırım, İzmir adaylığında 35 projenin içinde Bergama Havaalanı’nın açılmasını da bizlere söz vermişti. Yıl 2021, bekliyoruz, istiyoruz, talep ediyoruz. Eğer uygun görürseniz Ticaret Odaları, Esnaf Odaları bu bölgenin değerleri hep birlikte Çiğli Havaalanının yeniden açılması talebini her yerde ya da özel bir toplantıyla gündeme getirirsek iyi olur diye düşünüyorum. Çünkü bu bölge turizm ve tarım bölgesi. Deniz, kara, hava ulaşımının sağlanması çok önemli. Güzel bir hizmet Bergama’ya otoban geldi ama bunu Çandarlı Limanı’yla olsun, Marina ve Çiğli Havaalanı’yla desteklenmesi bizim için önemli. İyi ki varsınız, ben de burada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum” dedi.  

“UTKU BAŞKAN, ÇİĞLİ’Yİ UÇURUYOR” 

Oda temsilcilerinden biri, Başkan Utku Gümrükçü’nün konuşmasının ardından, “Bir esnaf ailenin oğlu, babası Adem Beyle beraber biz oda başkanlığı görevini yaptık. Çiğli’nin ne duruma geldiğini orada esnaflara, oda başkanlarına nasıl yardım ettiğini İbrahim Bayram bize anlatıyor. Esnaf liderin oğlu Çiğli’yi aldı uçuruyor. İnşallah bizlerin de çocukları böyle olur, babanla çok görev yaptık beraber” dedi.