GÜNDEME BAKIŞ – İzmir Büyükşehir Belediyesi kenti içi ulaşımın önemli bir ayağı olan Üçyol-Buca arasında metro hattı yapmak için proje hazırladı. Proje, uzun süre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onayını bekledi. Beklenen onay geçtiğimiz temmuz ayında geldi.

ÇALIŞMALARA BAŞLADI!
Onayın gelmesinin hemen ardından Büyükşehir Belediyesi yaklaşık 1 milyon 70 milyon dolara mal olacak proje için uluslararası kredi bulmak için düğmeye bastı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, geçtiğimiz haftalarda Dünya Bankası ve EBRD yetkilileri ile görüşme yaptı.

OLUMLU SONUÇLANDI
Soyer’in Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası yaptığı görüşmeler olumlu sonuçlandı. Banka ile 80 milyon avroluk kredi anlaşması imzalanacak. Ardından ihale süreci resmen başlayacak.  

KREDİNİ KENDİN GETİR
Büyükşehir Belediyesi bu projede yeni bir yöntem uygulayacak. Firmalara, “Kredini kendin getir” denecek. Çinli bankaların Çinli müteahhitlere düşük faizli kredi önerdi, bu yüzden de Çinli firmaların projeye ilgi gösterdikleri bildirildi.

DIŞ FİNANSMANLA YAPACAĞIZ
Konuyla ilgili konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Buca metrosunun yaklaşım maliyeti 1 milyar 70 milyon dolar. Çok büyük bir rakam. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu projeyi kendi bütçesiyle yapma imkanı yok. Yerel yönetimler böyle kaynak arayamaz. Dış finansmanla yapılması lazım. Biz bunu arıyoruz. Çinli Bankayla konuştuk. Batıdaki ve ABD’deki finans kuruluşları ile görüştük. Öyle bir noktaya geldik ki, dünya bankası gibi bir batılı finans kuruluşunun adım atmasını bekliyoruz. Pozitif bir görüşme gerçekleştirdik. Çinliler de çok rahat bu işe girebilecek. Türk Bankaları ciddi bir krizde. Oradan kaynak yaratmak gözükmüyor. Her şekilde yurt dışı kaynağına yöneldik” dedi.

11 İSTASYON OLACAK
13,5 kilometre uzunluğunda ve 11 adet istasyondan oluşacak Buca Metrosu, Üçyol İstasyonu-Dokuz Eylül Üniversitesi Tınaztepe Kampüsü-Çamlıkule arasında hizmet verecek. Üçyol'dan başlayan ve 11 istasyondan oluşan hatta sırasıyla Zafertepe, Bozyaka, General Asım Gündüz, Şirinyer, Buca Belediyesi, Kasaplar, Hasanağa Bahçesi, Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Koop ve Çamlıkule istasyonları yer alacak. Buca hattı, F. Altay-Bornova arasında çalışan ikinci aşama hattı ile Üçyol İstasyonu'nda, İZBAN hattı ile de Şirinyer İstasyonu'nda buluşacak. Bu hat üzerindeki tren setleri sürücüsüz hizmet verecek.
 

DERİN TÜNEL TEKNİĞİ İLE YAPILACAK
Buca Metrosu, TBM makinası kullanılarak derin tünel tekniği (TBM/NATM) ile yapılacak ve böylece tünel inşaatı sırasında oluşması muhtemel trafik, sosyal yaşam ve alt yapı sorunları en aza indirilmiş olacak.  Projede toplamda 80 bin m2 kapalı alana sahip olacak şekilde projelendirilmiş Bakım Atölye ve Depo Binası da yapılacak. İki katlı olacak şekilde tasarlanan bu binada alt kat geceleme, üst kat ise araç bakım ve onarım katı olarak kullanılacak. Üst katta ayrıca idari ofisler ve personel kullanım alanları bulunacak.