Halime ERDOĞAN/ GÜNDEME BAKIŞ- CHP Torbalı ilçe kongresi için partililer Aydın Sezer Düğün Salonunda toplanmaya başladı. 378 delegenin oy kullanacağı seçimde Övünç Demir, Faruk Akpınar ve Yıldız Sivrikaya yarışıyor. Kongrenin Divan Başkanlığı'nı ise Adana Milletvekili Orhan Sümer üstlendi.

DEMİR'DEN BEYAZ LİSTE
CHP İzmir İl Başkanlığı tarafından atanan Kayyum Başkan Övünç Demir, alana vinç getirerek dev pankartlar astırdı. Demir'in pankartında, 'Biz Torbalı'nın 20 yıllık geleceğine talibiz' sözleri yer aldı. Seçime beyaz liste ile giren Demir'in destekçileri salona beyaz atkılarla girdiler.

SİVRİKAYA'DAN ÖRGÜT VURGUSU

Meclis üyeliğinden istifa ederek İlçe Başkanlığına aday olan Yıldız Sivrikaya ise, 'Örgütümüz onurumuzdur' sloganı ile seçime girdi. Sivrikaya kırmızı liste ile yarışta yer alıyor.

AKPINAR'DAN KOLTUK GÖNDERMESİ
Yarışta sarı liste ile yer alan Faruk Akpınar ise astığı pankartlarda "Derdimiz koltuk değil" vurgusu yaptı.  Adaylar henüz divana başvuru yapmazken, ilçede kıran kırana bir yarış bekleniyor.

BARİYER ÖNLEMİ
Kongre salonunda hazırlıklar sürerken, delegelerin oturacağı bölmeler bariyerlerle ayrıldı.

ADANA MİLLETVEKİLİ SÜMER DİVAN BAŞKANI
Torbalı Kongresinin divan başkanlığı için CHP Adana Milletvekili Orhan Sümer’de mutabık kalındı. Divan’da Başkan Yardımcılığına ise İzmir İl Başkanı Yardımcısı Sedrettin Coşkuner, sayman üye İpek Onbaşıoğlu, yazman üye ise Yeliz Tekinkök oldu.
CHP Adana Milletvekili ve divan Başkanı Orhan Sümer, “Akan Çukurova’dan hepinize sevgi ve saygılar sunuyorum aranızda olmaktan çok mutluluk duyuyorum. Ben her kongremde Cumhuriyet Halk Partisi ailem diye başlarım. Gerçekten İzmir Türkiye’de demokrasinin sigortası, özgürlüğün, kardeşliğin başkenti bana göre; Hayırlı uğurlu olsun. Gerçekten ülkemiz zor bir süreçten geçiyor bu süreçte de CHP’li her bireyin ve her vatandaşın  üzerine düşen görev çok fazla, burada kim seçilirse seçilsin. Buradan kardeşlik mesajıyla çıkacağız. Bize bu vatanı ve Cumhuriyeti emanet eden Gazi Mustafa Kemal’in cumhuriyet ayarlarına dönmemiz gerektiğini düşünüyorum ve her delegenin de oylarını kendi özgür, hür iradesi ile kullanacağına inanıyorum” dedi.

Sümer'in yaptığı açılış konuşmasının ardından adaylar, konuşmalarını gerçekleştirdi. 

DEMİR: “TORBALI CUMHURİYET HALK PARTİSİ’Nİ YENİDEN AYAĞA KALDIRMAYA SUSAMIŞIZ”

İlk konuşmayı Övünç Demir gerçekleştirdi. Demir, “İktidara susamışız iktidara, gözlerinize bakıyorum da iktidar ateşini görüyorum. Torbalı Cumhuriyet Halk Partisi’ni yeniden ayağa kaldırmaya susamışız. Cumhuriyet Halk Partisi’nin öz evlatlarının önünde saygıyla eğiliyorum. Emperyalizme karşı olmaya devam edeceğiz. Yıllardır bir yürüyüşün içerisindeyim. Kapısından adım attığım ilk günkü heyecanla çalışmaya devam ediyorum. Sizlerden öğrendiklerim parayla da satın alınmaz, kavrula kavrula bu günlere geldik. Daha çok zor günlerden geçeceğiz ama hiçbir zaman mücadeleden vazgeçmedik ve vazgeçmeyeceğiz. 3 ay önce partimizi kongreye götürme ve güçlendirme görevini bana tebliği ettiler. 3 ay da 100’in üzerinde üye yaptık. Küsen, darılan herkesi tekrar partimize kazandırdık. Ben Cumhuriyet Halk Partisi’ne inana, onun tüzüğünü savunan her hemşehrim ile 6 ok çatısı altında olmaktan onur duyuyorum. Bizim Cumhuriyet Halk Partisi’ni büyütmeye, bir birimizin derdi ile üzülmeye, sevinciyle sevinmeye ihtiyacımız var.

“KARNEM ORTADA…”

Biz Torbalı’nın 20 yılına talibiz ve bu bir kadro oluşumudur. Tecrübeyle gençliği buluşturacağız. Torbalı’nın büyüyen ekonomisine, sanayisini, tarımını nasıl güçlendireceğiz buna bakacağız. 60 mahallemiz de çalışmalar sürdürüyor, yıllardır 60 mahalle ile çalışıyorum. Karnem ortada ben çalışmaya, üretmeye adayım. Ben örgütümle beraber Torbalı’nın 20 yıllık geleceğine adayım sizlerden yetki istiyorum. Burada çok tecrübeli ağabeylerim, ablalarım, genç kardeşlerim var. Bu parti bana dedemden babamdan, Gazi Mustafa Kemal’den miras, Torbalı İlçe Başkanlığı ise bana İsmail Uygur’dan miras. Hatırası önünde saygıyla eğiliyorum. Efsane Başkanım eserlerine, mücadelesine Torbalı’ya olan aşkına, serlerine sahip çıkacağız. Biz yeri geldi yarış yaptık ama siyasette İsmail Uygur gibi bir ağabeyiniz varsa size çok şey öğretir. Ben bu salonda bana bakan gözlerini arıyorum Ruhu şad olsun( ağlayarak bunları söyler)

“TORBALI 40 VERİYOR 1 DAHİ ALAMIYOR”

İktidara çok yakınız Millet İttifakı Genel Başkanımızın çalışmaları ile genişliyor. Birçok ilde ve ilçede Millet İttifakı ile büyük başarılar elde ettik. Artık milletin ekmeğine göz dikenler gidiyor. Milletin  cebine göz dikenlere sandıkta cevap vereceğiz. Biz ezilen işçilerin, 2500 liraya mahkum edilen emeklilerin, şiddete uğrayan, gittiği şehirde yurt bulamayan, elektrik faturasını ödeyemeyenlerin sesiyiz. Biz bu ülkede liyakati, hakkı, hukuku kaybettik. Bu AK Partili vekiller Torbalı’ya gelip gelip gidiyor peki bu Torbalı’nın vergisi nereye gidiyor? Torbalı 40 veriyor 1 bile alamıyor. Bu vergiler 5’li çetelere, saray şatafatına gidiyor. Getirin sandığı, sandıktan kaçmayın, AK Parti İktidarını bu salondakilerle beraber sandığa gömeceğiz.

“KİMSENİN BASKIYA UĞRAMASINA İZİN VERMEM HESABINI DA SORARIM”

Seçim sürecinde delegeye baskı yapıldığı yönünde kendisine bilgi geldiğini kaydeden Demir, “Bu seçim sürecini en iyi şekilde yürütmek için uğraştım. Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar. Ancak Torbalı’da günlerdir başkanım bize belediyeden baskı uyguluyorlar, aş, iş işine giriyorlar diyorlar. Açıkça şunu söylemek istiyorum. Buradaki hiçbir arkadaşım kendisini baskı altında hissetmesin, bu seçimin sonucu ne olursa olsun bizim belediyemizden kimse CHP delegesine baskı yapamaz, kendimi siper ederim. Ben bu salondan Allah’ın izniyle ilçe başkanı olarak çıkacağız. Beni destekledi diye baskı yapılan hiçbir arkadaşımızı da kimseye yedirmeyeceğimi buradan duyurmak işitiyorum. Mağdur edilecek her arkadaşın mağduriyetini gidereceğime de söz ediyorum. Bugün makamlarından güç alarak sizin üstünüzde baskı kuran herkesten sizlerden de destek alarak hesap da soracağımı herkes bilsin. Örgüt olarak 60 mahallede kurduğumuz temsilcilerimiz hepimizin gözü ve kulağı olacak ben partimin ve belediyemin başarılı olmasını istiyorum ve başarılı olması için de her şeyi yapacağız. 7/24 her gün çalışacağıma, kapı kapı dolaşacağıma sizlere söz veriyorum.

YILDIZ: “35 YILLIK GEÇMİŞİM VAR”

Yıldız Sivrikaya, “Geçtiğimiz Nisan ayında parti büyüğümüz ağabeyimiz Sayın İsmail Uygur’u kaybettik. Hepimizin bildiği üzere vefatla boşalan koltuğa Sayın Mithat Tekin’i seçtik. Sayın Tekin’ in hep yanında durduk ve durmaya devam edeceğiz. Sayın Erol Günaydın yönetimine son verildi ve şimdi de yeni başkanımızı seçmek için bugün burada toplanmış durumdayız. CHP’de üye olan herkes siyasi yaşamda görev alıp hizmet etmek onurdur. 35 yıldır partinin her kademesinde çalışmış bir arkadaşınız olarak geldi. Bugüne kadar b emek, hak mücadelesini benimseyen kişilerle yürüyen biri olarak bundan sonra da bu ilke ve anlayışla yürüyerek partimizi de yükseltmeye devam edeceğiz.

“OMUZ OMUZA MÜCADELE EDECEĞİZ”

Artık hepimizin önünde 2023 seçimleri var. Bu seçim sadece seçim olmanın çok ötesindedir. Baskıya, zulme ve anti demokratik yapıya dur diyeceğiz. Refah, hak, hukuk ve adalet sağlanan bir toplumu Cumhuriyet Halk Partisi olarak inşa edeceğiz. Bugün hepimize çok büyük görev düşmektedir. Bu nedenle de hepimiz bu bilinçle çalışacağız. Hak, hukuk, adalet ile beraber bu kavramları taşımaya ve büyütmeye devam edeceğiz. Bu iktidarı göndermek için omuz omuza mücadele edeceğiz. Pazartesi mahalle temsilcilerimiz ile toplanacağız, 1 ay için de saha çalışmaları, ilçe divan kurulu toplantısı gerçekleşecek, Millet ittifakı bileşenleri ile 15 günde bir toplantı düzenleyeceğiz.

“CHP DELEGESİ KİMSENİN BASKISI ALTINA GİRMEZ”

Bizler biat etmeyi ve istemeyi 19 Mayıs 1919’da Samsun’da bıraktık. Atatürk’ün önderliğinde Anadolu’ya yürüdük ve egemenlik kayıtsız şartsız milletin oldu. Böyle bir gelenekten gelen bireyler olarak kimseye biat etmeyin özgür bireyler olarak hür iradeniz ile nasıl davranmanız gerekiyorsa öyle davranın. Ama gelinen noktada görüyorum ki bazı aklı selimler delegemizi baskı altına almaya çalışıyor. Ben inanıyorum ki Cumhuriyet Halk Partisi delegesi kimsenin baskısı altına girmez ve ne gerekiyorlarsa onu yaparlar. Delegenin vereceği kararın başımın üstünde yeri vardır. Ben hiç kimseyi ayrıştırmadım ayrıştıramam da ben herkesi kucaklayan ve gece gündüz çalışan bir ilçe başkanı olacağımın sözünü veriyorum.

“BENİM ANLAYIŞIMDA SİYASETEN NE ALIRIM DEĞİL NE VERİRİM VAR”

Eğer ki makamlara gelemedim diye küsüp de giden varsa şimdiye kadar CHP’li olamamış demektir. Herkes gibi ben de siyasi yaşamımda eşimden, çocuklarımdan uzak kaldım. Onlara teşekkür ederim. Sevgili örgütüm siz bana hep destek oldunuz sizlere çok ama çok teşekkür ederim. Benim anlayışımda siyaseten ne alırım değil ne veririm var. Bugün de sizlerden alacağım destekle 35 yıllık tecrübemi iktidar yolunda harcamak istiyorum” dedi.

“BİRLEŞE BİRLEŞE KAZANACAĞIZ”

Faruk Akpınar, “Bizlere bu cennet vatanı teslim eden Mustafa Kemal ve Atatürk’ü başta olmak üzere ilçemize yaptığı hizmetleri ve eserleri kazandıran efsane başkan İsmail Uygur’u da rahmet ve minnetle anıyorum. Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a çıkıp bu ulusun kurtuluş mücadelesini başlatması gibi kararlı olursak bizler de CHP’yi iktidar yapar ve o koltuğa Millet İttifakı adayını oturtur ve AKP’yi de defederiz. Şu an hepiniz biliyorsunuz ki elektrik, doğalgaz faturaları ciğerimizi yakıyor. Emeklimiz, esnafımız, çiftçi perişan. Mazot yüzde 120 zam görmüş, gübre olmuş 500 TL çiftçi toprak altına gübre atamamış ve şimdi üstüne de atıp atamayacağız belli değil. Meyve ve sebze de ürün azalacak. Ancak iktidar içinde bulunduğumuz ülkeyi yaşanmaz bir hale sokmuştur. Görüş ayrılıklarına tahammülü olmayan, ekonomik problemlerin için de sıkışıp kaldık. Bizler buna izin vermeyeceğiz partimizi iktidar yapacağız. Türkü, Kürdü, Çerkez, Lazı, Romanı birleşe birleşe kazanacağız.

“KEŞKE SAĞKEN DE BÖYLE DAVRANSAYDIN”

İktidar olacağız. Biz ayrıştırmaya değil birleştirmeye geliyoruz. Biz hesap sormaya gelmiyoruz biz uyum içinde belediyemiz ile çalışmaya geliyoruz. CHP yine önümüzdeki seçimlerde yine CHP’nin bayrağını dalgalandıracak. Arkadaşımız demin gözyaşı döktü ama keşke arkadaşımız başkanımız sağken de aynı şeyi gösterseydi. Başkanımız hiç eğilmedi tek derdi Torbalı’yı nasıl daha ileriye götürürüm ve nasıl hizmet ederim oldu. Başkanımız her zaman yüreğimiz de var olacak ve var olmaya da devam edecektir. Kabri cennet mekan olsun. Biz belediyemizle kavga etmeden el ele kol kola çalışacağız. Bizim koltuk sevdamız yoktur hiç de olmamıştır. Tek hedefimiz efsane bir ilçe yönetimi olarak tarihe geçmektir.

“KOLTUKLAR DİĞER ADAYLIKLAR İÇİN KULLANILMAMALI”

İlçe Başkanlıkları, il başkanlıkları belediye başkanlığı adaylıkların için kullanılmamalı. İlçe Başkanını seçiyoruz bir müddet sonra ya yerel ya genel seçim oluyor. İlçe başkanlarımızın milletvekili, belediye başkanı adayı olmak için basamak olarak kullanılması partimiz için iyi olmuyor. Ben bunu tüm Türkiye  için söylüyorum. İller, ilçeler boşaldı, belediye başkanı, milletvekili olmak isteyen arkadaşlarımız hiç aday olmadan belediye başkanlığı, milletvekilliği için çalışsalar biz partide bu kadar sıkıntı yaşamayız. Bu demokratik bir yarıştır, gecikmiş de olsa kongremizi bugün yaparak sonuçlandıracağız. Bizim listemiz sarıdır. Sarı gelecek, iktidar gelecek.

OYLAMA BAŞLADI
Delegelere “telefonla kabine girmek yasaktır. Telefonla kabine giren delegelere gerekli yasal işlem yapılacaktır” uyarısı yapılması üzerine salonda gerginlik yaşandı. Bazı delegeler “Biz bunu hakaret sayarız” çıkışında bulunurken, kürsüden “İtiraz hakları var, o haklar kullanılabilir, telefonlarla kabine girilmeyecek” uyarısı yinelendi.