GÜNDEME BAKIŞ – İzmir’in denizle ormanın iç içe geçtiği, tatil cenneti Özdere’de MRT Madencilik San.ve Tic. A.Ş taş ocağı yapmak için bir kez daha harekete geçti. Firma ÇED sürecinin başlaması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne başvurdu.

GÜNDEME BAKIŞ’IN HABERİ SONRASI MUHTARLAR VE ÇEVRE DERNEKLERİ HAREKETE GEÇTİ
Gündeme Bakış’ın haberinin ardından Özdere’deki sivil toplum kuruluşları ve muhtarlar harekete geçti. Orta Mahalle Muhtarı Özlem Levent Eser, Çukuraltı Mahalle Muhtarı Mehmet Çolak, Cumhuriyet Mahalle Muhtarı Mahmut Çime, Özdere Çevre Korma Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Yetim, Atatürkçü Düşünce Derneği Özdere Şube Başkanı Ayşe Solmazeren, Özdere Girişimci Kadınlar Derneği Başkanı Tülay Batı ve Özdere 14 Evler Geliştirme Derneği Başkanı Ayşe İldiz’in girişimiyle taş ocağına karşı imza kampanyası başlatıldı. Kampanyaya bin 527 kişi destek verdi.

TATİL CENNETİ ÖZDERE’YE TAŞ OCAĞI YAPILACAK! FİRMA ÇED İÇİN BAŞVURDU! GÖZLER BAKANLIKTA... HABERİ İÇİN TIKLAYINIZ!

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ’NE İTİRAZDA BULUNDULAR!
Özdere’li muhtarlar ve sivil toplum kuruluşları topladıkları imzaları Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne verdi ve projenin iptal edilmesini istedi. Verilen dilekçede, “Ruhsat talep edilen bölge tamamen ormanlıktır. Ruhsat verildiğinde ormanlar yok edilecektir. Özdere ve Gümüldür turizm bölgesi ilan edilmiştir. Ruhsatı istenen bölge DSİ’nin Cumhuriyet Mahallesi göletine kuş uçuşu 3 kilometre civarındadır. Cumhuriyet Mahallesi’ndeki zeytinlikler ve mandalina bahçeleri  çoğunluktadır ve orada yaşayanlar geçimlerini tarım ile sağlamaktadır. Mermer ocağının ormanların kıyımına, görüntü olarak da çevreyi kirleteceğine, tarım alanlarının da mermer tozlarından etkileneceğine, yeraltı sularının zarar göreceğine, zeytinlik ve mandalina bahçelerinin sonunun getireceğine inanıyoruz. Bu tür ocaklara izin verilmemesi konusunda ve şirketin isteğinin reddi yönünde karar verilmesini istiyoruz” denildi.    

İSTEMİYORUZ!
Özdemir Çevre Koruma Dayanışma Derneği Başkanı Hüseyin Yetim, “Türkiye’nin tatil cenneti Özdere’ye kimsenin yazık etmesine izin vermeyeceğiz. Bu konuda elimizden geleni yapacağız. Taş ocağını istemiyoruz. Umarım yetkililer sesimizi duyar. DSİ daha önce bu projeyi veto etmişti. Taş ocağının faaliyete geçmesi durumunda neler olacağını tek tek anlatmışlar. Aynı sonucun çıkacağına inanıyoruz” dedi.

DSİ 2. BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ SU KAYNAKLARINI GEREKÇE GÖSTEREREK REDDETMİŞ!
Firma 2018’de aynı yere taş ocağı kurmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuş, bakanlık da DSİ’den görüş istemişti. DSİ 2. Bölge Müdürlüğü değerlendirmesinde, “Sahanın beslenme alanında başta Etpişiren Pınarı, Üçoluk Pınarı ve İkizpınar olmak üzere birçok içme suyu kaynakları bulunmaktadır. Bahsi geçen içme suyu kaynaklarının, Ataköy Mahallesi ve civar köylere içme suyu temini amacıyla, İZSU Genel Müdürlüğü tarafından tamamlanan ve yapımı devam etmekte olan isale hatları çekilmektedir. Bu kapsamda; talep edilen mermer ocağı faaliyetinin civarda bulunan söz konusu kaynakları olumsuz etkileyeceği düşünülmekte olup, anılan projenin yapılması Bölge Müdürlüğümüzce uygun bulunmamaktadır” denildi. Ardından da ÇED süreci sonlandırıldı.

FİRMA HEKTARI DÜŞÜRDÜ, YENİDEN BAŞVURDU
Firma, çalışma yapacağı alanın hektarını düşürerek bakanlığa yeniden başvurdu. Başvuruda, DSİ’nin daha önce ortaya koyduğu çekincelerin giderildiği belirtildi.