GÜNDEME BAKIŞ – Çiğli’de düzenlenen basın toplantısına AK Parti İzmir İl Başkanı Kerem Ali Sürekli, AK Parti Çiğli İlçe Başkanı Sedat Karatekin, İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkan Vekili Özgür Hızal,il başkan yardımcıları ve meclis üyeleri katıldı.

‘BÜYÜK SORUNLARIN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ ÇİĞLİ’DE’

Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmetlerini sert bir dille eleştiren AK Partili Sürekli, ''Bugün Çiğli'deyiz. Niçin Çiğli ? Çiğli İlçesi İzmir Büyükşehir'in hatalarını, işbilmezliğini beceriksizliğinin bedelini en çok ödeyen ilçe.  İzmir'de ne kadar devasa büyük sorun varsa hemen hemen gelmiş çiğliye toplanmış işte bugün birazdan başlayacağız İzmir’in çöplüğü vahşi depolamadan bir türlü kurtulamayan  çöplük Harmandalı Çiğli'de... İzmir’de koku sorunu var. Körfez kirli, çalışmayan bir arıtma tesisi var,  büyük kanal projesi var. O nerede? Çiğli'de! Diğer yandan Katip Çelebi Üniversitesi burada öğrenciler yıllardır İZBAN durağı bekliyorlar”

HİÇBİR ŞEY YOK!

Sürekli, sözlerine şöyle devam etti:

“Harmandalı... Buraya gelmeden önce baktım geçen sene 8 kasım 2021 tarihinde biz yine Çiğlideydik. Harmandalı Cumhuriyet Mahallesi heyelan bölgesindeydik. Harmandalı çöplük konusunda buradaki sıkıntılara heyelana kirliliğe dikkat çektik 1 sene 10 gün geçmiş bugün 28 Kasım olan bir şey var mı? Hiçbir şey yok. Tehlike giderek artıyor. Tehlike şehre yaklaşıyor. Burada heyelan tehlikesine karşı hiçbir şey yapılmıyor.  Tehlike büyük”

HALA VAHŞİ ÇÖP TOPLAMA MERKEZİ

Harmandalı Vahşi Çöp Toplama  Alanı esasında sonradan değiştirdiler Katı Bertaraf Atık Tesisi'ne büründürdüler ancak burası hala vahşi çöp toplama merkezi gibi çalışıyor. Kyoto hükümlerine göre buranın ıslah edilmesi lazımdı tamamen. Katı Atık bertaraf merkezi olması lazımdı ancak hala vahşi usül devam ediyor. Çöpler toprağa gömülüyor burada. 40-50 bin ton çöp birikmiş durumda 4-5 metreyi bulan çöp dağları oluşmuş. Durum da günde 4-5 bin ton çöp hala buraya geliyor. Biz geçen sene söylediklerimizi aynen tekrar ediyoruz değişen bir şey var mı? Hiçbir şey yok. Vahşi depolama harmandalıda Çiğli’de devam ediyor. Büyükşehir Belediye başkanı, ‘harmandalı yeniden doğuyor’ slogan laflarıyla buraya bir biyogaz tesisi yaptı. Metan gazını elektriğe çevirecek bir tesis. Bu da ne olduğu belli olmayan bir tesis.  Çevreye ne faydası var ne elektrik üretiyor belli değil  bu kadar reklamdan sonra çiğli kokuyla Çiğli heyelanla çiğli büyük tehlikelerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor.  Sera gazları metan gazları hala tehlikeli seviyelerde bunları biz nereden buluyoruz bu bilgileri büyükşehir belediyesinin kendi raporlarından buluyoruz. Geçen sene de ifade ettim  kendileri diyorlar ki burası harmandalı çöp toplama merkezi acilen kapatılmalıdır. Nokta olay bu! Acilen kapatılmalıdır. Kazı çalışmaları durdurulmalıdır. Kazı çalışması nereden çıktı diyeceksiniz bu heyelan hareketlerini önlemek için bu sızıntıyı önlemek için kaldı ki sızıntı 500 metreküp sızıntı var bu çöp tesisinden. Bu sızıntı nerelere gidiyor? Derelere gidiyor. Bağa gidiyor, ovaya gidiyor, bahçeye gidiyor, körfeze gidiyor. Bugün özellikle basın toplantısını burada yapıyoruz ve bugünü seçtik. Hava durumuna da baktık. Yağmurlar başladı. Yağmur demek İzmir için yaşadığımız o görüntüleri görüyorsunuz altyapı sorunlarının ortaya çıkmasına vesile olan doğal afetler doğal olaylar Çiğli için daha büyük önem arz ediyor. Yağmur yağdığı zaman bu çöp tesisinden sızıntılar temiz yeraltı sularına karışıyor. Yağmur demek  zaten çalışmayan İzmir Büyük Kanal Projesi'nin iyice iflas etmesi demek. Kaçak deşarjların iyice artması demek” 

HARMANDALI PİMİ ÇEKİLMİŞ BOMBA

Bazı konularda tekrara giriyoruz. Niçin tekrara giriyoruz İzmirli’nin biz bu sorunlara karşı farkındalığını oluşturmak için tehlikeye dikkat çekmek için tekrara giriyoruz. Olayların takipçisi olduğumuz için tekrara giriyoruz. Büyükşehir yaptığımız toplantılardan sonra hiçbir şey yapmadığı için yerinde saydığı için tekrara giriyoruz.  Harmandalı Ümraniye olmasın orada 27 vatandaşımızı kaybettik büyük bir felaketti aynı felaketi İzmir‘de Çiğli’de yaşamayalım harmandalı pimi çekilmiş bir bomba gibidir.

Büyük çevrecilik iddiasıyla gelen büyükşehir belediye başkanı, pelikanların başkanıyım diyen büyükşehir belediye başkanı. İzmir’i dünya kenti yapacağım diyen belediye başkanı İzmir’i ne hale getirdi. Sizler de görüyorsunuz. İzmir’de bir çevre katliamı yaşanıyor. Harmandalı çöplüğünde bir çevre katliamı yaşanıyor. büyük kanalda, çiğli atık su arıtma tesisinde çevre katliamı yaşanıyor ve çevre suçu işleniyor bunun da altını çiziyorum. Büyükşehir yetkilileri başta Belediye Başkanı taş üstüne taş koymazken çöp üstüne çöp koyuyor laf üstüne laf koyuyor. Olay bundan ibaret”

Gelelim İzmir'in koku sorununun, çevre kirliliğinin hat safhada olduğu, Büyük Kanal Projesi'nin Atık Su Arıtma Tesisi Çiğli'deki... Bunun artık ayrıntılarına girmeyeceğim bütün izmirliler öğrendiler. körfez neden kokuyor körfez neden kirli anlattık. büyükşehir belediye başkanı göreve geldikten 3,5 sene sonra öğrendi. Kendisine 3,5 sene sonra körfez kirliliğinin kokunun sebeplerini öğretebildik ama 3,5 sene İzmir'e vakit kaybettirdi. İzmir'in vaktini çaldı İzmir'de büyük bir çevre katliamına sebep oldu. Körfezde yüzeceğim dedi. Körfezi temizleyeceğim dedi 3,5 sene sonra yüzmeyi bırakın kokudan bahsediyoruz kirliliğin hat safhaya ulaşmasından bahsediyoruz Büyükşehir Belediye başkanı ne yaptı o arada 3,5 sene içerisinde Güzelbahçe'ye gitti dış körfezden görüntü verdi ilk önce. Baktı bu olmadı. olmuyor. Bu algıyı oluşturamadı. Kütahya Gediz'e gitti körfezi Gediz kirletiyor dedi. Bu da tutmadı ama İzmir'in 3,5 senesi geçti”

NİYE ŞOV YAPTIN?

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan ve İl müdürlüğünden takip ediyoruz. Dediğimiz her şeyi kabul ediyorlar. Temizleyeceğiz diyorlar. 3,5 sene neredeydin Tunç Soyer? Niye Gediz'e gittin niye Güzelbahçe'ye gittin? Niye şov yaptın? 3,5 sene önce bunu niye söylemedin? 2016'da bu arıtma tesisine ceza kesilmiş çevreyi kirlettiğinden ötürü. Kaçak deşarj yapıldığından ötürü. Kaçak deşarj diyoruz bilimsel olarak konuşuyoruz resmen kanalizasyon atıklarının körfeze nasıl aktarıldığını sizlere anlattım. 2019'da ceza kesilmiş. 2022'deki kronolojiye bakalım.  30 Mart'ta tutanak tutulmuş. Ceza kesilmiş. Bu tutanak bu cezalarda neler var araştırdık. Geliyorlar numune alıyorlar bu tesisin çalışmadığını bazı belgelerinin eksik olduğunu ve kaçak deşarj yaptığını körfezi kirlettiğini belirten tutanaklar ve bunun üzerine ceza işlemleri uygulanıyor. 30 Mart’tan sonra 19 Temmuz’da yine bir tutanak ve ceza işlemi var. 14 Eylül’de bir ceza işlemi var. 14 Ekim’de yine bir numune alımı var. Numune tahlilleri olumsuz. Yine ceza kesildi. Bu ceza işlemlere karşı geçenlerde bir açıklama yaptılar yine algı operasyonu. Yine çareyi itham etmekle buldular. Ama 2016'dan beri hiçbir ceza işleme karşı hiçbir hukuki işlem yapılmamış.  Kendinize güveniyorsanız gidin mahkemede deyin ki oraya keşif gitsin oraya bilirkişi gitsin oradaki atıkları körfezin kirletmediğini ispat etsin. Orada kaçak deşarj yapılmadığını ispat etsinler.

Altını çizerek bir yerlere mesaj veriyorum. Çevre katliamı yapıyorsunuz. çevre suçu işliyorsunuz. Başta büyükşehir belediye başkanı olmak üzere tüm yetkililer bunun hesabını verir”