Halil İbrahim GÜLER / GÜNDEME BAKIŞ - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, turizm acentelarıyla yaptığı toplantıda “İzmir bayrağı ve parası” ile ilgili açıklamalarını FOX TV’de gazeteci İsmail Küçükkaya’ya değerlendirdi.

ACENTE SAHİPLERİNİN YÜZÜ GÜLSÜN DİYE….
Telekonferans üzerinde yapılan toplantıyı detaylı bir şekilde anlatan Başkan Soyer, “Gerçekten akıl alır gibi değil, bir bardak suda fırtına kopardılar. Biz gerçi bu konulara çok şerbetliyiz. Adaylık kampanyamız döneminden beri ne babamız, ne eşimiz ne ailemiz kaldı. Sürekli bir saldırı altındayız. Çok şey yaşadık.  Bu sefer bardağı taşıran son damlasıdır. Gerçekten pes diyorum. Akıl alacak gibi değil çünkü. 40 acenteciyle bir araya gelerek toplandık. Gerçekten de çok sıkıntılı bir durumda sektör. Biz çare arıyoruz. Bu sıkıntıları nasıl giderebiliriz, nasıl bir adım öteye taşıyabiliriz nasıl birlikte aşabiliriz bunları konuştuğumuz bir program yaptık. 60 dakika sürdü. Herkesin asık suratlıydı. Çünkü herkes mutsuz ve önünü görmek istiyor. Bu arada acente sahiplerinden bir arkadaşımız dedi ki, ‘biz bitcoin yani e-ticaret üzerinden turizm yapmaya çalışıyoruz. Bu konuda belediyenin bir çalışması var mı, bunu öğrenmek istiyoruz’ diye sordu. Ben de bizim bir İZCOİN diye bir çalışmamız var ama bir espri yapıp ortamı yumuşatmak, insanların yüzüne bir gülümseme gelsin diye söyledik. Prof. Dr. Mehmet Alkan’ın İzmir Bayrağı ile ilgili bir makalesi var.  İzmir bayrağıyla ilgili  18 yüz yılda böyle İzmir’de bir bayrak varmış. İzmir ile ilgili bir flama, sancak… Çoğu şehirde olmayan ancak çok özel büyük şehirlerde olan bir özelliktir. Hani sanal para, kendi bayrağı, İzmir ayrılmak istiyor diyor diye algılanır. Biz bu para meselesini bir tarafa bırakalım deyip konuya dönüp konuya döndüm. Bizim İZCOİN üzerinden yaptığımız bir çalışma anlattım arkadaşlara. Son derece kıymetli bir hikaye, aylardır üzerinden çalışıyoruz” dedi.

GÜNDEMİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN 2 HAFTA BEKLETTİLER
5 Haziran’da yapılan toplantıyı gündemi değiştirmek için dün basına verildiğini iddia eden Başkan Soyer, “ Vatandaşlarının gönüllü hizmetleri üretiyor, biz de belediye hizmetlerinde onu yararlandırıyoruz. Bir tür puan alışverişiyle bunu sanal alışverişi anlattım. Sonra bir akıl tutulması diyorum. Siyasetin çok komik, çok trafik durumunu yaşamasıdır. İnanılır gibi değil. Konuşmamda seçip bu cümleleri buradan bir eyalet istediğimize sonucunu çıkardırlar. Bu şeye benziyor: Namaz kılma diyor. Arkasından ekliyor, abdestsiz kılma diyor. (Gülüyor) Şimdi soru çıkarmış, sonuç çıkarmış… El insaf! Yüzde 60 üzerinde oy alan bir belediye başkanı bu insanlara hakarettir. Ayıptır. Ama bu siyaset bu kadar sığ yürütüyor. Bunun tek bir adı var suni gündem. Baro başkanlarını ilgili bir yayın yapıyorsunuz. 2 hafta beklettiler. Neden, gündemi değiştirmek için. Biz 5 Haziran’da yaptık. 2 hafta beklettiler. Bu çok ayıp. İnsanların gündemi başka bir şey. İşsizlik almış başını gitmiş.  İnsanlar, aç. Görüşüyorsunuz insanları. İzmir’de her gün 3-4 intihar mektubu alıyorum. Geçen hafta 48 saat içerisinde İzmir’de 8 vatandaş intihar etti. İnsanların gündemi farklı, insanların canı yanıyor. Siz kalkmışınız 2 cümle cımbızlayıp veriyorsunuz. Hiç endişe etmesinler, İzmirliler bizi biliyor.  Bunu yapanlar arasında milletvekilleri var. Utanç verici.  Onlara diyorum ki, güneş balçıkla sıvanmaz, bırakın bu işleri!” dedi.