GÜNDEME BAKIŞ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldığı bir radyo programında gündeme dair konuları değerlendirdi. 

HÜKÜMET DUYSUN SESİMİZİ

Başkan Soyer, İzmir otogarı ile ilgili bir projenin tamamlandığını önümüzdeki süreçte projenin İzmirlilerle paylaşılacağını dile getirdi. Soyer, "İzmir için bir utanç vesilesi. Ülkede böyle bir otogar kalmadı. Ne yazık ki eskiden kalmış bir sözleşme. Bakımsız, özensiz bir yer. Bununla ilgili her türlü yasal zorunluluğu yerine getiriyoruz. Ama bir yandan da çağdaş modern bir proje hazırlattık. Bu projenin önümüzdeki günlerde bitecek, İzmir’in yeni otogar projesi. İhaleye çıkacağız. Yepyeni bir otogar kazandıracağız İzmir’e" dedi. Otogara ulaşımı ile ilgili projenin Ulaştırma Bakanlığı'nda 11 yıldır bekletildiğini belirten Soyer, "Karabağlar Gaziemir metrosu bütün bunları kendi bütçemizle yapıyoruz biliyor musunuz.  Bunların tamamını biz yapıyoruz. Bizden başka ülkede başka bir şehir yok. Metro hatlarını kendi belediye bütçesiyle yapsın. Ama Halkapınar Otogar metrosunu da Allah rızası için yapsınlar. Duysunlar sesimizi" diye konuştu.

GÖKDELEN MESELESİ TAMAM

Konak'ta yapılması planlanan ve tartışmalara konu olan gökdelen meselesiyle ile ilgili Soyer, sorunun aşıldığını belirterek, "Bizim çok katlı binalarla ilgili kategorik bir karşı çıkışım yok. Bunu çok açık söylemek isterim. Çağın getirdiği bir zorunluluk dünyanın her yerinde. Fakat bunun için iki temel kriter var.  Birincisi tarım arazisi olmamalı. İkincisi de kentin silüetini bozmamalı. Benim hiç haberim yok iken, hukuki süreç tamamlanmışsa yatırımcıyı küstürmemek lazım demiştim, gazetecilere. Baktık ki TMMOB davası vardı, hukuki sürecin bitmediğini gördük. Konak Belediyesi’nin geçmiş başkan döneminde alınmış bir karar bu. Bunun iptali için iradesi olduğunu gördük. Dolayısıyla süreci yeniden ele almanın mümkün olduğu ortaya çıktı. Kadifekale’nin silüetini bozacak bir yapı olduğu anlaşıldı. Bu nedenle Konak Belediyesi durdurma kararı verdi. Bizim inisiyafitifimizde olan bir şey değil. Estetik kurul marifetiyle hiltonu geçmeyecek kotta binaya izin verecekler. Bizim de bu anlamda içimiz rahatlayacak" ifadelerini kullandı.

URLA'DA CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN KONUŞMASINI ÖRNEK GÖSTERDİ

Başkan Soyer Urla'ya kayyum atanması ile ilgili olarak başkanın meclis içinden seçilmesi gerektiğini belirtti.  Soyer, konuyu Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını örnek göstererek, "Dün sayın cumhurbaşkanımızın bir açıklaması var. Kanuni olan herşey hukuki olmayabilir diyor. Tam da böyle. Bur bir kanuni düzenleme ama hukuki meşruiyeti yok. Doğru değil. Bu ülkenin demokratik kökleriyle uyumlu değil. Eğer7 bir belediye başkanı görevden alınır,. Hasta olur, istifa eder vesaire onun yerine meclisten biri seçilir. Bu tarihin başından beri böyle olmuştur. Terörle iltisakını kuramayacağınız bir meclis var. Meclisin ne günahı bağı var. Kaldı ki belediye başkanının da başkanlık dönemiyle ilgili bir hadise değil. Kanun bile diyor ki, görev yaptığı görevle ilgili ise bu ise tık tık tık yapılır. 8 10 yıl öncesinin hikayeleri bunlar. Açılan dosya 10 yıl öncesine gidiyor. Kendisinin başkanlık görevini yaparken işlediği bir suçtan bahsetmek mümkün değil. Onun ve meclisin durumu böyle bir tabloyu hak etmiyor. Urlalılar ve İzmirliler bunu haketmiyor. Yüzde 67.5’u bir tarafa itiyorsunuz, ben meclisi tanımıyorum, ben yönetiyorum diyorsunuz. Birçok insanın canı demokrasi için yanmadı mıX o meclisten birini seçecektiniz. Niye yapmıyorsunuz kardeşim. Bu büyük bir lekedir bence Türk Hukuk sisteminde ve tarihinde kara bir leke olarak duracak" dedi.

KURUCU İRADEYE SAYGILI OLACAK

Soyer, Kültürpark için ise kurucu iradeye saygılı olacak şekilde tüm düzenlemelerin yapılacağını söyledi; "Kültürpark’ın  kurucularının bir iradesi var. Halk üniversitesi diyor rahmetli Behçet Uz kurarken. Onun için uluslararası fuar orada kapı açıyor. 80 küsür yıl dile kolay. Hem bir botanik bahçesi gibi olacak kentin göbeğinde. Hem de bir tür kültür ve eğitim ayağı olması gerekiyor. Bizim de bu iradenin hilafına birş;ey yapmamız haddimiz değil. Orası kurucularının iradesine saygılı şekilde düzenlenecek. Koruma amaçlı planı yapılıyor. Mezbelikler kaldırıldı. Yerine nelerin yapılacağını o plan belirleyecek. Kültürpark bütün İzmir’in gözbebeğidir. Biz de gözümüz gibi bakıyoruz. En uygun şekilde hem eğitim hem rekreasyon amaçlı kullanacağız" diye konuştu.


TRAFİK RAHATLAYACAK

Soyer ulaşım sorunu ile ilgili olarak çalışmalar yaptıklarını dile getirdi. Soyer ulaşımla ilgili plan proje olarak ne yaptıklarını şu sözlerle açıkladı:

Ulaşım Master Planımız var. Son derecek bilimsel, çok titiz çalışılmış, güçlü bir yol haritası var. Ona sıkı sıkıya bağlıyız. Tüm sinyalizasyonu tek tuşla kontrol edebildiğimiz bir merkezimiz var. Bu merkez bize nerede sorun olduğunu ve nasıl aşılacağını gösteriyor. Emniyet müdürlüğüne her türlü veriyi verebilecek durumdayız. Sağlık bakanlığına teklif ettik, ambulanslar da y ararlansın diye. Onlardan olumlu görüş olursa. İzmirliler müsternih olsun. Trafiği rahatlatacak çok projemiz var. Deniz ulaşımını da çok güçlendiriyoruz. İki yeni feribotumuz geliyor. Körfezin kullanımını çok daha kolaylaştıracak. Yayalaştıracağımız çok alan var. Bisiklet alanlarını 200 km’ye çıkarıp kent içine de taşıyacağız. Kentin en büyük sorununun ulaşım olduğunu biliyoruz. Ulaşım meselesini çözmek için tam bir konsantrasyon ve alarm durumundayız. En kısa sürede kesin sonuçlar almaya başlayacağız.

İZTAŞIT YAYGINLAŞACAK, EKSİKLERİ ÇÖZECEĞİZ
İztaşıt tamamen bir tesadüf Seferihisar’dan başlaması. Pilot uygulama. İzmir’in çeperlerinde de yayacağız. Bir taşla birden çok kuş. ESHOT’un yükünü hafifletiyor. Oradan 27 otobüs çektik. Onu İzmir’e entegre ediyoruz. Kentin o bölgesinde insanlar daha yeni ve modern araçlarla seyahat edecek. Hepsi sıfır alındı. Minibüsçüler ESHOT ile rekabetten kurtuldu. ESHOT büyük yükten kurtuldu. Yeni araçlar aslında tamamen ESHOT’un kültürüyle ve güvencesi ile çalışıyor. Şoförler tüm düzenlemelere ve eğitimlere tabi tutuluyor. Vatandaş ESHOT’un kurumsal kültürüyle karşı karşıya. Vatandaş minibüsçü büyükşehir belediyesi memnun. Kimsenin mağdur olmadığı bir sistem. Daha sık otobüs geliyordu diye bazı şikayetler var. Doğru. Ama bütün bunları çözeceğiz. İlk uygulamanın verdiği sıkıntılar. Bunları aşacağız. En rahat edecek biçime getireceğiz. Bizim bu sıkıntıları aşmamamız mümkün değil. Hata ve eksiklikleri en kısa sürede gidereceğiz. Yeni tuvaletler yapacağız. Tüm istasyonlara yayacağız. Bununla ilgili ihaleye çıktık. Monte etmeye başlıyoruz.

KADINI ÖNE ÇIKARACAK HERŞEYİ YAPMAYA ÇALIŞACAĞIZ
Topluma iyi gelen bir uygulama. Erkek şoför arkadaşımız,. Başkanım biz anlamadık nasıl oluyor dedi. Nedir dedim. Bize kimse selam vermez iken kadın şoföre vatandaş günaydın diyor dedi. Bu o kadar hoş bir gösterge ki. Hepimizi medenileştiriyor. Kadınlar ne kadar çok toplumsal hayata girerse hepimiz o kadar medenileşiriz. Atatürk kadın pilot uçurdu ya, 1930’larda. Bu nasıl bir vizyon öngörü perspektif. Otobüs şoförü yaptık diye iftihar ediyoruz ama. Bunun önünü daha çok açacağız. İzmir’e daha çok kadın eli değecek. T urizm, sanayi, tarım, ulaşım, teknolojide kadını daha çok toplumsal hayata girmesini sağlayacak uygulamalar yapacağız. İzmir kadın şehri. Smyrna bir amazon savaşçısının adı. Kadını öne çıkaracak herşeyi yapmaya çalışacağız.

60 YAŞ KARTI KALDIRILMAYACAK

Başkan Soyer 60 yaş kartının kaldırlmayacağını söyledi, "60 yaş kartı kaldırılmayacak. Ne yazık ki zam yaptık. Evet. Türkiye’de hakikaten mazottan elektriğe o kadar ciddi z am geldi ki. Kaçınılmaz olarak yapmak zorundasınız. T icari müessese değilsiniz ki. Kamuya hizmet etmeye çalışıyoruz. Hizmeti üretemeyiz. Mecbur kalıyoruz. Bu zamlar bizim için bir mecburiyet." diye konuştu.

SELÇUK’TAKİ KRİZ AŞILDI
Başkan Soyer, Selçuk'taki sorunun aşıldığını dile getirdi, Selçuk’taki kriz aşıldı. Sayın genel başkanımızın huzurunda biraraya geldik. Özcan vekilimiz, il başkanımız, filiz başkanımız masaya yatırdık. Çok çetrefil bir konu. Özcan bey müthiş bir azimle sorunu çözmek için uzun süredir çaba sarfediyor. Sayın valimizin de desteğini almış durumda. Ve fakat tam anlamıyla hukuki zemin oturtulmadan birşeyşe başlamamak lazım. Bize yol gösteren bir irade bu. Bize yol göstersin istemiştik. O da çok net bir şey yaptı. Ve hukuki adımlar tam olarak tamamlanmadan orada herhangi bir şey başlamasın dedi. Hukuki süreçler tamamlandığında bu vatandaşlara sahip çıkan bir yaklaşımımız olacak." dedi.

EN CAN YAKAN MESELE İŞSİZLİK
Soyer, Büyükşehi'in genç işsizliğe çözüm için elinde ne geliyorsa yaptığını daha fazlasını da yapacağını dile getirdi, "Çok heyecan verici. Türkiye’nin en çalıcı meselesi işsizlik. Çok feci bir tablo var. CV’den başımızı kaldıramayacak durumdayız. En yakınımızdan en uzağımıza kadar. 18 25 yaşın yüzde 25’i işsiz. Bu büyük dram, acı. Asgari ücretle hayatı devam ettirmek zaten mucize. Evde ısınamıyor, elektriği kesik insanların. Bizim ne yapıp edip istihdam olanaklarını geliştirecek ve üretimlerini mümkün kılacak çareler üretmemiz lazım. Meslek fabrikasını önemsiyoruz. Hayatın her alanında mesleki beceriyi güçlendirecek adımlar atacağız. Şu an en can yakan mesele işsizlik. Biz de belediye olarak elimizden ne geliyorsa yapmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

OKULLARA KURU İNCİR, KURU ÜZÜM DAĞITIMI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ
Başkan Soyer okullarda öğrencilere sağlıklı gıdaya ulaşmasının önünü açacaklarını ve bu konuda bir projelerinin olduğunu belirterek, "İl sağlık müdürlüğünün denetiminde olmalı okul kantinlerinin.  Çocuklarımıza kuru üzüm, kuru incir küçük paketler halinde kantinlerde bulundurmak istiyoruz. T ariş ile görüşüyoruz. Besleyici,. Temiz, sağlıklı gıdalar bunlar. Çocukların ihtiyacı var. Üreticinin de pazara ihtiyacı var. Bunun üzerinde de çalışıyoruz." dedi.

CUMHURİYET MAHALLESİNİN SORUNUNU KÖKTEN ÇÖZECEĞİZ
Soyer Cumhuriyet Mahallesi sorununu kökten çözeceklerini dile getirdi, Cumhuriyet Mahallesi ile ilgili belediye bir revizyon projesi hazırlandı. Sonuna gelindi. Büyükşehir imar komisyonumuz da çalışıyor üzerinde. Cumhuriyet mahallesinin on yılı aşan sorununu kökten çözeceğiz."

BÜYÜKŞEHİR'DE KESİNLİKLE EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET OLACAK
Büyükşehir olarak eşit işe eşit ücret düşüncesine oldukça önem verdiklerini vurgulayan Başkan Soyer, "Eşit işe eşit ücret. Bu en büyük önceliklerimizden biri. Bunun olmadığı bir yerde iş barışından vicdandan başarılı bir performansından bahsedemeyiz. Başka bir dünya, Türkiye, İzmir mümkün diyorsanız o zaman bunu yapmak için belediyenin içinden başlamalısınız. İş barışı, adalet önemli. Çalışanları bunun üzerinden ödüllendirirsiniz cezalandırırsınız bu ayrı mesele. Eşit işe eşit ücret yoksa barıştan bahsedemezsiniz. Bunun vakit alması zorunluluğu var. İrademizin böyle olduğunu söyleyeyim. Bu konuda kararlıyız. Mümkün olan en kısa sürede belki de ülkede ilk olacağız. Büyükşehir belediyesinde kesinlikle eşit işe eşit ücret olacak." dedi.