GÜNDEME BAKIŞ – “Şube Müdürlüğü Kadrolarına, Şube Müdüründen Daha Üst/Eşit Görev Niteliğinde Bulunan Kadrolardan Sınavsız Atama Yapılması” başlıklı 2021 denetim raporunda, “ Üniversitenin şube müdürlüğü kadrolarına fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanlar arasından mevzuatta belirlenen şartlar dikkate alınmadan sınavsız atamalar gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Kamu İdaresi, şube müdürü kadrolarında görev yapmakta olan personellerin söz konusu kadrolara atanmadan önce daire başkanı, fakülte sekreteri, enstitü sekreteri ve yüksekokul sekreteri kadrolarında görev yapmış kişilerden olduğu, söz konusu kişilerin kendi istekleri ile Yükseköğretim Üst Kuruluşları İle Yükseköğretim Kurumları Personeli Görevde Yükselme ve Unvan Değişikliği Yönetmeliği hükümleri uyarınca usulüne uygun olarak hizmet gere kleri göz önünde bulundurularak alt unvanlara atandıkları, Yönetmelikte üst görevlerden görevde yükselme sınavına tabi alt görevlere atama yapılırken herhangi bir süre şartı belirtilmediğinden ilgili atamalar yapılırken kişinin üst unvanda görev yapmış olduğu süre dikkate alınmadığını ifade etmektedir”

LİYAKAT GÖZ ARDI EDİLDİ
Kamu İdaresinin de ifade ettiği gibi her ne kadar görevde yükselebilme genel olarak sınav şartına bağlanmış olsa da, Yönetmelik buna bir istisna getirmiş ve şube müdüründen daha üst görevlere en az dört yıllı k yükseköğrenim mezunu olmak kaydıyla, genel hükümlere göre sınavsız atama yapılabileceği, yine söz konusu üst görevlerde bulunanların sınav şartı aranmaksızın şube müdürlüğü gibi alt görevlere atanabileceği hüküm altına almıştır. Ancak, yukarıda yer veril en mevzuat hükümlerinden de açıkça anlaşılacağı üzere, asıl olan memurun eşitlik ve liyakat esasları doğrultusunda objektif kriterler dâhilinde görevinde yükselebilmesidir. Ancak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesince, kurulmuş olduğu 2010 yılından bu tarafa h iç müdürlük sınavı açılmamış, müdürlük kadrolarına şube müdürlüğünden daha üst /eşit görev olarak kabul edilen fakülte, enstitü ve yüksekokul sekreterliği görevlerinde bulunanlar atanmıştır. Bu şekilde şube müdürlüğüne atananların tamamı önce yukarıda değinilen ve üst/ eşit görev niteliğinde bulunan kadrolara atanmış ve akabinde de kısa süre sonra şube müdürlüğü kadrolarına atamaları gerçekleştirilmiştir. Böylelikle, kısa süreli atamalarla üst görevlere getirilen kişiler, Yönetmelik'in söz konusu istisna hükmünden yararlanılarak şube müdürlüğü kadrolarına getirilmiş, mevzuatla getirilen eşitlik ve liyakat esası göz ardı edilmiştir. Ayrıca söz konusu istisna, bu tür atamalarda sadece sınav şartını ortadan kaldırmaktadır. Bu şekilde ataması yapılacak kişileri n 657 sayılı Kanun ve Yönetmelik'te belirlenen diğer şartları taşıyor olması gerekmektedir. Ataması yapılan kişilerin büyük çoğunluğu, Yönetmelik'in 6’ıncı maddesinde ifade edilen ve şube müdürlüğü görevinden daha alt görev grubu içerisinde üç yıl süreyle çalışma şartını taşımamaktadırlar. Bu yönüyle çalışma şartının sağlanılamamış olması da mevzuata aykırılık içermektedir. Konu hakkında 2019 yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporundan sonra müdürlüğü kadrolarına, şube müdüründen daha üst görev niteliğinde bulunan kadrolardan sınavsız atama yapılmadığı Kamu İdaresince ifade edilmişse de, mevcut şube müdürü kadrolarında bulunanların 657 sayılı Kanun ve Yönetmelik'te belirlenen diğer şartları taşıyor olmasından ötürü henüz düzeltici işlem tesis edilmediği değerlendirilmektedir”

KAPALI YA DA AÇIK İHALE OLMALI! 
“Üniversite Mülkiyetindeki Taşınmazların Pazarlık Usulüyle İhale Edilmesi” başlıklı bulguda şöyle denildi:
“Üniversite mülkiyetindeki arazi üzerine kız yurdu ve kafeterya yapılması maksadıyla irtifak hakkı verilen taşınmazların 2886 sayılı Kanun’un 51/g bendine göre ihale edildiği anlaşılmıştır. Dolayısıyla 51/g yöntemine göre pazarlık usulünün Devlete ait tapuda Maliye Hazinesi adına kayıtlı taşınmazlar kavramının karşılığı olan genel bütçeli kuruluşlara ait taşınmazlar ile Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerler dışında uygulanması mümkün değildir. Nitekim bu durum çeşitli yargı kararlarında da hükme bağlanmıştır. Yukarıda ayrıntılı olarak açıklanan gerekçelerle, Üniversitenin mülkiyetinde bulunan taşınmazların kiralama işlemlerinin 2886 sayılı Kanun’un 51/g maddesine göre ihale edilmesi mümkün olmayıp, kapalı veya açık ihale yönteminin kullanılması gerekmektedir. Kamu İdaresi, Üniversite mülkiyet indeki taşınmazların kiraya verilmesinde bundan sonraki süreçte açık ihale usulü ile kiraya verilmesi konusunda gerekli özen gösterileceğini ifade etmektedir”
“Doğrudan Temin Yoluyla Yapılan Alımlarda Yasaklılık Kontrolünün Yapılmaması” başlıklı bulguda ise,  “4734 sayılı Kamu İhale Kanunu'nun 22'nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendi kapsamında, doğrudan temin yöntemiyle parasal limit dâhilinde yapılan alımlarda yasaklılık kontrolünün yapılmadığı tespit edilmiştir” denildi.