Sıla TEKİN / GÜNDEME BAKIŞ - Sayıştay Başkanlığı’nın açıkladığı 2017 denetim raporunda İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili farklı detaylara yer verildi. “Satın Alınan Tramvay Vagonları İçin Amortisman ayrılmaması” başlığı ile verilen bulguda, “Yapılan incelemede “Konak ve Karşıyaka Tramvayları Yapım İşi” içerisinde satın alınan toplam 38 adet tramvay vagonları için amortisman ayrılmadığı görülmüştür.

Buna göre, toplam 17 adet tramvay vagonları, taşınır işlem fişleri kesilmediği ve işletme hakkı devredilmesine rağmen 256 Hizmet İmtiyaz Varlıkları Hesabı’na alınmadığı için 258 Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabı’nda takip edilmektedir. Geriye kalan 21 adet tramvay vagonları için de taşınır işlem fişleri kesilmediği için belirtilen vagonlar 258 yapılmakta olan yatırımlar hesabında takip edilmektedir. Dolayısıyla anılan vagonlar 254 Taşıtlar Hesabı ve 256 Hizmet İmtiyaz Varlıkları Hesabı’nda takip edilmediğinden bu duran varlıklar için amortisman ayrılmamıştır. Bu itibarla, toplam değeri 248.896.031,96 TL olan 38 adet tramvay vagonları için amortisman ayrılması gerekmektedir. Söz konusu durum büyükşehir belediyesinin mali tablolarını önemli düzeyde etkilemektedir” denildi.

İLÇE BELEDİYELERİNE DÜŞEN PAY DAĞITILMALI
Raporda, “AYKOME Tarafından Tahsil Edilen Altyapı Kazı Bedellerinin İlçe Belediyelerine Dağıtılmaması” başlıklı bölümde, “Yapılan incelemede İzmir Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi’ne (AYKOME) ait olan gelirlerden ilçe belediyelerine düşen payların dağıtılmadığı tespit edilmiştir. 2017 yılında İzmir Büyükşehir Belediyesi Altyapı Koordinasyon Merkezi (AYKOME) tarafından tahsil edilen toplam 85.011.225,79 TL kazı gelirlerinden ilçelere gönderilmesi gereken tutarların gönderilmediği görülmüştür. AYKOME kazı gelirlerinin sokak ve cadde bazında ayrıştırıldıktan sonra ilçe belediye sınırlarına göre dağıtılması gerekmektedir. Söz konusu durum kurumun mali tablolarında önemli farklılıklar oluşturmaktadır” ifadelerine yer verildi.

AYRICA İHALE UYGUN DEĞİL
“Belediye şirketi İZBETON yükleniminde olan il sınırları içindeki asfalt işlerinin aynı dönemde başka bir özel firmaya ayrıca ihale edilmesi” ile ilgisi ise şu görüşler yer aldı: “Belediye Şirketi İZBETON Yükleniminde Olan İl Sınırları İçindeki Asfalt İşlerinin Aynı Dönemde Başka Bir Özel Firmaya Ayrıca İhale Edilmesi Yapılan incelemede, “İl Sınırları İçindeki Ulaşım Yollarında Asfalt Kaplaması, Bakım ve Onarım İşi” adı altında, asfalt ve yol işleri yıllar boyunca tek yüklenici olarak belediye şirketi İZBETON yükleniminde kalmıştır. Ancak İZBETON’un ihalesi devam ederken ve de iş tüm il sınırlarını kapsamasına rağmen tüm iş kalemleri nerdeyse aynı olan “Metropol Alanları İçerisinde Bulunan Ulaşım Yollarında Bakım, Onarım, Tadilat İşi” adı altında özel bir firmaya da ihale edildiği görülmüştür. “Metropol Alanları İçerisinde Bulunan Ulaşım Yollarında Bakım, Onarım, Tadilat İşi” ihalesi 59.153,750,00 TL sonuçlanmış, keşif artışları ile toplam 77.181.925,14 TL ile sonuçlanmıştır. Söz konusu iş 27.06.2016-21.06.2017 tarihleri arasında yapılmış olup aynı dönemde İZBETON’un farklı ihalelere ait (ana ihale, pazarlık ile olan) aynı konudaki işleri devam etmektedir. İhalelerdeki iş kalemleri neredeyse tamamen aynı olup, İZBETON’un aldığı ihalelerin tamamı il sınırlarını kapsamaktadır. Söz konusu işin ayrıca özel firmaya ihale edilmesi, belediye şirketi İZBETON’un işi kapsamındaki yerlerin ayrıca ihale edilmesi anlamına gelmektedir. Bu itibarla, tüm il sınırlarını kapsayacak şekilde, belediye şirketi İZBETON’a ihale edilmiş işler varken, İZBETON’a ait ihaleler kapsamında bulunan işler için ayrıca ihale yapılmasının uygun olmadığı mütalaa edilmektedir. Söz konusu husus ayrıca büyükşehir belediyesinin (920) Gider Taahhütleri Hesabı ve (921) Gider Taahhütleri Karşılığı Hesaplarını da etkilemektedir”

FAİZ GİDERLERİ ARTTI
Öte yandan Büyükşehir Belediyesi’nin 2015’teki faiz giderleri 63.278.197,21 TL, 2016’da 66.047.246,62 TL, 2017’de ise 106.516.742,77 TL olarak gerçekleşti.